Eğitim sistemini Pakistan’a transfer etmek istiyoruz

Pakistan Ticaret ve Sanayi Federasyonu; tekstilden tarıma, gıdadan sağlığa kadar birçok alanda Türkiye ile işbirliğini artırmak istiyor. Teknik üniversitelerdeki eğitim sisteminin de Pakistan’a transferi planlanıyor.

Giriş: 02.05.2025 - 10:55
Güncelleme: 02.05.2025 - 10:55
Eğitim sistemini Pakistan’a transfer etmek istiyoruz

Türkiye ile kardeşlik bağları çok uzun yıllara dayanan Pakistan’da tekstilden tarıma, gıdadan sağlığa kadar işbirliği yapılacak birçok sektör öne çıkıyor. İki ülke ilişkilerinin geliştirilmesi ve ticaret hacminin artırılması için bu alanlarda yapılacak çok iş olduğu belirtiliyor. Pakistan Ticaret ve Sanayi Federasyonu Başkan Yardımcısı Qurrat[1]ul-Ain başkanlığında bir heyet, Türkiye ile ilişkileri ve işbirliği alanlarını artırmak için İstanbul Ticaret Odası’nı ziyaret etti. Konuk heyeti, İTO Yönetim Kurulu Üyesi Giyasettin Eyyüpkoca karşıladı. Eyyüpkoca, Türkiye ile Pakistan’ın köklü dostluk bağlarına vurgu yaparak, iki ülke arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin güçlendirilmesi için İTO’nun her türlü desteğe hazır olduğunu ifade etti. Pakistan’ın Türkiye için özel bir anlam taşıdığını belirten Eyyüpkoca, işbirliğinin her alanda gelişmesi gerektiğini söyledi.


 AB STANDARTLARINI YAKINDAN İZLİYORUZ

 Eyyüpkoca, İTO’nun üye sayısı bakımından dünyanın en büyük ticaret odası olduğuna dikkat çekerek, şunları kaydetti: “İTO olarak neredeyse hiç durmuyoruz. Yılda 15’e yakın ticari heyet programı düzenliyoruz. Sizler için elimizden geleni yapmak isteriz. AB’nin bu bölgeye ihracatı etkileyecek, pek çok alanda yeni düzenlemeleri ve standartları var. Bu düzenlemelere uyum konusunda hiçbir prosedürü ihmal etmiyoruz. Türk tekstil sektörü olarak AB’de karbon ayak izine en hazırlıklı sektörüz.”


TEKNİK TECRÜBEMİZ VAR

Pakistan Ticaret ve Sanayi Federasyonu Başkan Yardımcısı Qurrat-ul-Ain de Pakistan ve Türkiye arasındaki ikili ilişkilerden sorumlu olduğunu belirtti. Qurrat-ul-Ain, “Türkiye ile ticaret hacmini ve işbirliği alanlarını artırmayı hedefliyoruz. Tekstil sektöründe ortak çalışmalar yürütmeyi ve Avrupa’ya ihracat yapmayı planlıyoruz. Daha fazla işbirliği yaparak iki ülke ilişkilerinin güçleneceğine inanıyoruz” dedi. Ticaretin yanısıra eğitim ve kültürde de Türkiye’nin desteğini ve işbirliğini istediklerini söyleyen Qurrat-ul-Ain, şu önerilerde bulundu: “Teknik üniversitelerdeki eğitim sistemini Pakistan’a transfer etmeyi amaçlıyoruz. Pakistan’da, Türkiye ile ilgili düzenlenen kültürel aktiviteleri destekliyoruz. Hem ticaret hem eğitim hem de insan kaynaklarında işbirliklerini çoğaltabiliriz.”