Perşembe, 05 Aralık, 2024
HABER: BARIŞ CABACI
Temmuz ayında TBMM’de kabul edilen Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin bazı maddeleri, yeni yılla birlikte uygulanmaya başlayacak. Pazaryerleri, private label ürünlerini kendi aplikasyonunda satamayacak. 2025’te uygulamaya geçecek, net işlem hacmi 10 milyar TL’nin, iptal ve iadeler hariç işlem sayısı 100 bin adedin üzerinde olan platformlar, artık elektronik ticaret lisansı almak zorunda olacak. Bu iki maddenin sektörün gidişatını nasıl etkileyeceğini belirlemek için İstanbul Ticaret Odası’nda e-ticaret istişare toplantısı düzenlendi. İTO Başkan Yardımcısı Ahmet Özer’in başkanlık ettiği toplantıya, İTO Yönetim Kurulu Üyesi Murat Hazıroğlu, ETİD Başkanı Emre Ekmekçi, İTO Meclis ve Komite üyeleri ile sektör temsilcileri katıldı.
HERKESE UYGUN BİR UYGULAMA
Ticaret Bakanlığı’nın e-ticaret sektöründe oluşan ya da oluşabilecek tekelleşmeyi engellemek için harekete geçtiğini belirten İTO Başkan Yardımcısı Ahmet Özer, “Serbest piyasa ekonomisi olmalı. Fakat pandemi vb. durumlardan dolayı bazı sektörler beklenenden fazla büyüdü. Bu kapsamda, Bakanlık bu sektörlere düzenleme ihtiyacı duydu. Yeni dönemde uygulamaya geçecek düzenlemelerin, sektörümüzün dinamiklerini olumlu etkilemesini istiyoruz” dedi.
TELEKOMÜNİKASYON ÖRNEĞİ
Tekelleşmenin sektörün dinamiklerini bozduğunu ve diğer paydaşların gelişimini engellediğini belirten İTO Yönetim Kurulu Üyesi Murat Hazıroğlu ise şöyle konuştu: “Telekomünikasyon sektöründe de benzer bir uygulama devreye alınmıştı. Yeni düzenleme tekelleşmenin önüne geçerken, birçok firmanın pazar payını artırmasını sağladı.
Uygulama sonrasında hem sektör büyüdü hem de diğer firmaların tecrübesi arttı. Bu modelden yola çıkarak ve hiçbir firmaya zarar vermeden bu düzenlemeyi benimsememiz gerekiyor.”
SEKTÖRÜN BEKLENTİSİ…
Ortak kullanıcı yorumu: Tüketiciler, mağaza, ürün puanı ve yoruma göre alışveriş yapıyor. Bu yüzden pazaryerleri için ortak yorum ve puanlama metodu devreye girmeli.
Pazar payı denetimi ve sınırlaması: Lisanslama ücreti yerine pazar payı denetimi ve sınırlama getirilmeli. Lisans uygulaması devreye girdiğinde sektörün yıldız firmaları yüzde 40 küçülecek; bu da domino etkisi oluşturacak.
Private label ürünlerde yerlilik aranmalı: Private label üretimde yerli ürünlere ayrıcalık tanınmalı.
09 Ekim 2023 Pazartesi
04 Aralık 2024 Çarşamba
04 Aralık 2024 Çarşamba
04 Aralık 2024 Çarşamba
04 Aralık 2024 Çarşamba
04 Aralık 2024 Çarşamba