istanbul-ticaret-gazetesi
istanbul-ticaret-gazetesi

Dünyanın ilk ay radyo teleskobu uzak taraf görevine hazırlanıyor

Dünya’daki radyo kirliliğinden kaçmak isteyen bilim insanları, Ay’ın karanlık yüzüne ilk radyo teleskobunu yerleştirmek üzere LuSEE-Night projesini başlattı. Bu sessiz görev, evrenin en erken dönemlerine ışık tutabilir.

Giriş: 28.07.2025 - 12:42
Güncelleme: 28.07.2025 - 12:42
Dünyanın ilk ay radyo teleskobu uzak taraf görevine hazırlanıyor

Radyo gökbiliminde yeni bir dönemin kapılarını aralayan ABD Enerji Bakanlığı, NASA ve Kaliforniya Üniversitesi Berkeley öncülüğündeki bilim insanları, LuSEE-Night adlı radyo teleskopu Ay’ın Dünya’dan görünmeyen uzak yüzüne göndermeye hazırlanıyor.


SESSİZLİĞİN PEŞİNDE

LuSEE-Night, Ay’ın elektromanyetik olarak sessiz ortamını kullanarak kozmik ‘karanlık çağlar’ın izini sürmeye çalışacak. Dünya’daki televizyon, cep telefonu, GPS ve atmosferik gürültülerin engelini aşmak amacıyla, teleskop Ay’ın radyo sessiz uzak yüzeyine yerleştirilecek.

Dünyanın ilk ay radyo teleskobu uzak taraf görevine hazırlanıyor


TEKNOLOJİK DONANIM

Yaklaşık 1 metre boyutundaki bu Güneş enerjili teleskop, 0.1 ila 50 MHz aralığındaki düşük frekanslı radyo sinyallerini yakalayacak. Dört adet 3 metrelik monopole antenle donatılan sistem, radyo spektrometresiyle gelen sinyalleri ayıklayacak. Teleskop, 6.500 Wh üzerinde kapasiteye sahip büyük bir lityum iyon bataryayla Ay gecesinin -173 °C’lik dondurucu soğuklarında çalışmaya devam edebilecek.


BÜYÜK HEDEF: KOZMİK KARANLIK ÇAĞ

LuSEE-Night’ın asıl amacı, Büyük Patlama’dan yaklaşık 380.000 yıl sonrasına, evrenin ilk yıldız ve galaksileri doğmadan önceki ‘Kozmik Karanlık Çağlar’a dair izleri ortaya çıkarmak. Özellikle nötr hidrojenin 21 cm hattında yaydığı sinyallerin izlenmesiyle, bilim insanları erken evrene dair bugüne kadar elde edilmemiş veriler elde etmeyi hedefliyor.

Dünyanın ilk ay radyo teleskobu uzak taraf görevine hazırlanıyor


UZUN SOLUKLU MİSYON

Firefly Aerospace tarafından geliştirilen Blue Ghost 2 iniş aracı ile Ay’a gönderilecek olan teleskop, yaklaşık 18 ay boyunca aktif kalacak. Henüz ismi açıklanmayan bir yörünge uydusu yardımıyla Dünya ile iletişim kurması planlanan teleskop, Dünya’daki görev kontrol merkezine sürekli veri aktaracak.


GELECEĞİN DEV PROJESİ

Eğer LuSEE-Night görevi başarılı olursa, bilim insanları Ay’ın dev kraterlerinden birini devasa bir radyo teleskop antenine dönüştürmeyi hedefliyor. Bu teleskop, Dünya’daki eski Arecibo Gözlemevi'ni adeta oyuncak gibi gösterecek büyüklükte olabilir.