Cumartesi, 23 Kasım, 2024
Değişen tehditlerin önlenmesi amacıyla geliştirilen milli teknolojilere yenileri ekleniyor. Son dönemde önemli bir tehdit unsuruna dönüşen mini/mikro İnsansız Hava Araçları (İHA), paramotorlara karşı tedbir arayışlarında önemli bir yer tutuyor.
Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ihtiyaçlarını karşılamak ve savunma sanayindeki ihracat hedeflerine katkıda bulunmak üzere yerli ve milli teknolojiler geliştiren Meteksan Savunma, drone ve paramotor gibi tehditleri önleyecek yeni bir ürün ortaya koydu. Meteksan’ın hava platformlarına özel ortaya koyduğu Retinar isimli ürün ailesi, özellikle sınır ve kritik tesis güvenliği gibi alanlarda radar ve elektronik harp temelli çözümler sunuyor.
ASİMETRİK HEDEFLER
Meteksan Savunma Genel Müdürü Selçuk Kerem Alparslan, bu ailenin anti-drone özellikli bir üyesi olan Retinar FAR-AD’ı; güncel bazı hedef kategorileri mini-mikro İHA’lar, gezinen ya da dolanan mühimmatlar, kamikaze İHA’lar, paramotor ya da delta kanat gibi özel İHA’lara yönelik geliştirdiklerini söyledi.
‘Asimetrik hedef’ olarak nitelendirilen bu tehditlere karşı konvansiyonel hava savunma sistemlerinin önemli zaaflara sahip olduğuna işaret eden Alparslan, şöyle konuştu:
GÖZDEN KAÇIRMIYOR
“Mini-mikro İHA dediğimiz bu kategorideki hedefler alçakta uçuyor, görünmüyorlar. Yani o kadar zor bir hedef kategorisi ki, bunlara yönelik unsurlar geliştirmeniz gerekiyor.
Retinar FAR-AD anti-drone radarı; 360 derece yancada, yükselişte de 40 derece gibi geniş bir kesit konide, uzayda hedefleri coğrafi olarak konumlandırıyor. Onların konumlarını yüksek çözünürlük ve doğrulukta tespit ediyor. Yönelimlerini, hızlarını bulup bunları da komuta kontrol sistemleri üzerinden karşı tedbir gösteren unsurlara yönlendiriyor. Retinar FAR-AD, bu tür hedeflere karşı etkili olmak için hedefleri izlemeye alıp, sınıflandırıyor.”
GÜNCELLENİYOR
Güncel bazı gelişmelerde ortaya çıkan tehditlerle Türk güvenlik güçlerinin uzun süredir ilgilendiğini ifade eden Alparslan, kendilerinin de teknolojik çalışmalarını buna göre şekillendirdiklerini ve kapsamlı testler gerçekleştirdiklerini söyledi.
Testlerde 9 kilometrenin üzerinde bir menzilde hedefleri arayıp izlemeye alabildiklerini anlatan Alparslan, “Sistem radar temelli olduğu için gece-gündüz ve hava şartlarından etkilenmiyor. Bu anlamda Silahlı Kuvvetlerimizin envanterinde yer alan, onlara çok önemli kuvvet sağlayan bir unsur çıkartmış olduk. İhracat çalışmalarına da yoğun olarak devam ediyoruz” dedi.
PARAMOTOR HEDEFLER
Selçuk Kerem Alparslan, envanterde olan ve teslimatları süren tüm Retinar FAR-AD radarları en yeni teknolojilerle güncellediklerini söyledi. Alpaslan, şöyle devam etti: “Paramotor tabir edilen hedef ya da hedef olmayan unsurların ayrıştırılması çok kritik. Bu yüzden hızlı tarama rejimleri uyguladık. Asimetrik harbin gereği olarak karşı taraf da bunları nasıl kırarım diye çalışıyor. Ona yönelik olarak sürü saldırıları gündemde. Yakında bu tür savunma sistemlerini doyuma ulaştıracak yaklaşımlarla geleceklerini düşünüyorum. Biz de buna yönelik olarak uzun süredir aktif elektronik taramalı ve MIMO özellikli bir radar üzerinde çalışıyoruz. Bu sistemin, Retinar FAR-AD’yi tamamlayan ya da onu genişleten bazı özellikleri var.”
RETİNAR KULLANIM ALANLARI
* Kritik tesis güvenliği
* Havaalanları
* Elektrik santralleri
* Rafineriler
* Limanlar
* Sınır gözetleme ve sınır güvenliği
* Birlik ve kuvvet koruması
İLERİ TEKNOLOJİLİ VE SAYISAL TABANLI
Retinar FAR-AD, Ku frekans bandında, düşük RF çıkış gücüyle çalışıyor. İleri teknoloji katı hal radyo frekans tasarıma ve sayısal tabanlı radar mimarisine sahip Retinar FAR-AD, farklı açısal dönme hızları ve dalga şekilleriyle seçilebilir etkin kullanım modları sunuyor.
13 Kasım 2023 Pazartesi
22 Kasım 2024 Cuma
22 Kasım 2024 Cuma
22 Kasım 2024 Cuma
21 Kasım 2024 Perşembe
21 Kasım 2024 Perşembe