HABER: CEYHUN KUBURLU
Bugün Türkiye’nin dört bir yanında dışarıda yeme-içme sektörü denince ilk tercih döner oluyor. Bu alanda birçok noktada küçük büfeler şeklinde hizmet veren markalar, şimdi kurumsal zincirlere dönüşüyor. Franchise sistemi ile büyümesini sürdüren döner sektörünün, yıllık 12 milyar liralık büyüklüğe ulaştığı tahmin ediliyor.
100’DEN FAZLA ŞUBE
Türkiye’nin en büyük fast-food alanlarından biri olarak gösterilen döner markaları, 2019’da 100’ün üzerinde yeni şube açılışı planlıyor. Markaların radarında ise Anadolu illeri ve yurtdışı pazarlar da bulunuyor. Türkiye’de talebin yüksek olduğu bu ürün için girişimcilerden de büyük ilgi var. Sektörün önemli bir bölümü hâlâ küçük büfelerin elinde ancak markaların yeni şube açılışları ile pazarda kurumsal markaların ağırlığı da artıyor.
FRANCHISE BEDELLERİ NASIL?
Markalaşma adımlarını tamamlayan ve hızlı büyüme yakalayan birçok marka 2019’a da umutlu giriyor. Özellikle kira giderlerinin düşmesi markalar için büyük bir fırsat olarak görülüyor. Markaların franchise girişleri ise 20 bin TL ile 450 bin TL arasında değişiyor. Markalar yatırımcılarına yer seçimi, proje, tanıtım, pazarlama, finans ve personel temini alanında birçok destek sağlıyor.
DÖRT GİDER KALEMİ ÖNEMLİ
Bugün ortalama 100 metrekare büyüklükte ve oturmalı bir döner şubesinin ortalama maliyeti 300 bin TL’yi buluyor. Bu rakama çoğu zaman franchise sistemi de eklendiğinde 400 bin TL’yi buluyor. Bu yatırım tutarına ilk sipariş masrafları da dahil ediliyor. Restoran giderleri ise dört ana gruba ayrılıyor.
KİRA ÇOK YÜKSEK OLMAMALI
Ürün maliyeti, kira, personel ve diğer giderler... Restoran kiraları restoranın konumuna göre değişiklik gösteriyor. Ancak başarılı bir restoran için kira giderinin çok yüksek olmaması gerekiyor. Restoranda ortalama çalışan sayısı ise 6. Enerji, haberleşme ve muhasebe gibi ücret kalemlerinden oluşan giderler de bulunuyor. Döner restoran yatırımı ortalama 2 yılda geri döndüğü değerlendiriliyor. Bu hesaplama genel ortalama olup, restoran bazında değerlendirilmesi daha doğru oluyor. 12 aydan daha kısa sürede dönen restoranlar olduğu gibi çok daha uzun sürede dönenler de mevcut.
İŞLETMENİZ İLE YAKINDAN İLGİLENİN
Girişimcilerde aradıkları özellikleri anlatan sektör temsilcileri, “Gıda perakendesi her zaman en çok tercih edilen yatırım alanlarının başında gelir çünkü yapılan iş kolay gözükür, finansal döngüsü likittir. Ancak iniş ve çıkışı çok hızlı olabilir, çünkü detayları çok fazla. Leziz ve kaliteli ürün sunumu, müşteri memnuniyeti, mağaza hijyeni, personel eğitimi, maliyet kontrol, stok yönetimi konularının her birinde başarılı olunursa ancak kârlı ve başarılı bir işletmeye sahip olunabilir. Bunun için de ilgili konulardaki bilgi birikimini aktarabilecek sistemlerin parçası olmayı seçmelerini öneriyoruz. Perakende gıda zincirlerinin tümünün aradığı özellikler benzer. İşletmesi ile yakından ilgilenecek, hizmet standartlarına tam uyum gösterecek ve marka değerlerini sahiplenecek işletmeci adayları öncelik verilen girişimciler oluyor” diyor.
YATIRIM MALİYETİ 350 BİN LİRA
Bugün bir restoranın ortalama yatırım tutarı 350 bin lirayı bulabiliyor. Bu yatırım doğru bir lokasyonda yapıldığı takdirde ise geri dönüş süresi 24 ay ile 36 ay arasında değişiyor.