Dünyanın enerji krizi yaşadığı bir dönemde Türkiye, enerji merkezi olma yolunda hızla ilerliyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, İstanbul Finans Merkezi’nde Boru Hatları ile Petrol Taşıma A.Ş. (BOTAŞ) ve Gazprom ortaklığında bir işletme şirketi kurulmasının planlandığını açıkladı. Türkiye’de doğalgaz ticaret merkezi kurulmasına yönelik son yıllarda önemli altyapı yatırımları yapıldığını belirten Bayraktar, “Doğalgaz merkeziyle alakalı tabii ki en önemli konulardan biri altyapının, fiziki altyapının buna hazır olmasıdır. Türkiye de özellikle son yıllarda yaptığı yatırımlarla bu konuda çok önemli çalışmalar kaydetti. Şimdi İstanbul Finans Merkezi’nde Boru Hatları ile Petrol Taşıma A.Ş. (BOTAŞ) ve Gazprom ortaklığında bir işletme şirketi kurmayı planlıyoruz” dedi. Söz konusu plan doğrultusunda görüşmeler yaptıklarını anlatan Bayraktar, gelecek aylarda somut çalışmaları ortaya koyup doğalgaz ticaret merkezini hayata geçirmek istediklerini söyledi.
YOĞUN İŞBİRLİĞİ
Bayraktar, St. Petersburg Uluslararası Ekonomi Forumu’na (SPIEF) konuşmacı olarak katılırken, Rus yetkililerle de görüştü. Türkiye için enerjide doğalgaz ve nükleerin öne çıkan konular arasında yer aldığını dile getiren Bayraktar, bu iki konuda Rusya ile yoğun işbirliği yürütüldüğünü söyledi. SPIEF’teki konuşmada, Türkiye’nin enerjideki hedeflerini anlattıklarını ifade eden Bayraktar, “Önümüzdeki süreçte neler yapmayı planladığımızı anlatarak, işbirliği imkanlarını da değerlendirdik” diye konuştu. Bayraktar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, Türkiye’de doğalgaz ticaret merkezi kurulmasıyla ilgili bir hedef ortaya koyduklarına işaret ederek, bu hedefle alakalı yaptıkları ve bundan sonra yapacakları yol haritasını değerlendirdiklerini söyledi.
İLK REAKTÖR DEVREYE ALINIYOR
Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilerde nükleer enerjinin önemli bir yer tuttuğunu belirten Bakan Bayraktar, “Nükleer, Türkiye’nin enerji portföyünde ve vizyonunda da önemli bir yer ifade ediyor. Zira özellikle Türkiye’nin baz yükte temiz enerji elde etmesi ve uzun dönemde enerji ihtiyacını, arz güvenliğini sağlaması açısından nükleer oldukça büyük bir öneme sahip” diye konuştu. Bayraktar, Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nde (NGS) yoğun bir çalışmanın yürütüldüğünü anlatarak, “30 bin civarında insan şu anda orada hummalı bir şekilde özellikle ilk reaktörü önümüzdeki aylarda devreye alabilmemiz için çaba gösteriyor. Burada ilgili muhataplarımızla buna ilişkin çalışmalarımızı da değerlendirdik” bilgisini verdi.
22. YÜZYILA TAŞIYACAK
Türkiye’nin 2050’ye kadar toplam 12 reaktör ve 15 bin megavatlık nükleer güce ulaşmayı hedeflediğinin altını çizen Bayraktar, bununla ilgili Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom’la istişareler yürüttüklerini kaydetti. Rusya ile Türkiye arasındaki doğalgaz ticaretinde 2026’da 40’ıncı yıla girileceğini belirten Bayraktar, “Doğalgazın yanı sıra, nükleerde ilişkilerimizi 22’inci yüzyıla taşıyacak bir santral projesiyle ve gelebilecek diğer projelerle ilgili konuşurken, yeni bir alanı biraz daha yoğun olarak önümüzdeki süreçte devreye alıyoruz. Bu da doğal kaynaklar alanıdır” dedi.
Bu konuda Rusya Doğal Kaynaklar Bakanı Alexander Kozlov ile görüşmeler yaptıklarını vurgulayan Bayraktar, şunları kaydetti: “Bu, özellikle arama, üretim ve metal ticaretiyle alakalı olarak yine bizim İstanbul Finans Merkezi’nde kurmayı, geliştirmeyi düşündüğümüz Türkiye Enerji ve Maden Borsası’yla yakından alakalı bir konu. Oldukça kapsamlı bir görüşme gerçekleştirdik.”
KARBON NÖTR EKONOMİ HEDEFİ
Bakan Bayraktar, nükleer enerjinin, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ortaya koyduğu ve Türkiye’nin önümüzdeki
30 yıl içerisinde karbon nötr ekonomi olma hedefinde önemli bir yer tuttuğuna işaret ederek, “Dolayısıyla aslında bu küresel ısınmayla ve Türkiye’nin yapacağı katkıyla alakalı önemli, çok zor ve değiştirmemiz gereken birçok şeyin olduğu bir hedef. Ulaştırmadan tarıma, sanayiden enerjiye kadar birçok alanda değişikliklere ihtiyaç duyuyoruz” dedi.
VENEZUELA’YLA GAZ VE MADENCİLİKTE İŞBİRLİĞİ
Venezuela ile bir Türk şirketi arasında petrokimya, gaz ve madencilik anlaşmaları imzalandı. Başkent Karakas’taki Miraflores Sarayı’nda düzenlenen imza törenine Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro da katıldı. Maduro, X hesabı üzerinden şu açıklamayı yaptı: “Türkiye ve Venezuela arasında kazan-kazan ortaklığı, yeni bir dünya inşa etmek ve iki ulusu daha da birleştirmek için ortak çabalar ve stratejik projelere imza atıyoruz. Bunlar petrokimya, gaz, altın ve madencilik alanında doğaya saygılı olağanüstü anlaşmalardır. Üretken bir ekonomi inşa ediyoruz.”
Yerel basında çıkan haberlerde ise ülkenin güneyindeki Aragua eyaletinde, Türk şirketinin anlaşma kapsamında altın ve maden faaliyetleri yürüteceği belirtildi.