HABER: AYŞE BAŞAK
Sadece üç ayda doğada tamamen çözünebilen bir tişört üretildi. Doğal ağaç lifleri ve yosundan dokunmuş bir kumaştan üretilen tişörtün dikişleri ve baskıları da tamamen doğal. Tamamen pamuk bir tişörtün doğada uygun koşulları bulduğunda altı aydan bir yıla uzayan bir süre içinde çözündüğü düşünüldüğünde bu süre büyük önem taşıyor. Bu haber dünyanın atık probleminde pay sahibi moda endüstrisinin boyutları düşünüldüğünde göze küçük görünüp ufak bir adım gibi gelebilir ama her şey küçük bir adımla başlamaz mı?Moda endüstrisinde sorumlu, sürdürülebilir üretim bilinci giderek önem kazanıyor ve kazanmak zorunda. Değişim inovatif adımlarda gizli.
ATIK BÜYÜK SORUN
Tüketim çılgınlığı sonucu ortaya çıkan atıklar günümüzün en büyük sorunlarından birini teşkil ediyor. Okyanuslarda çöp adaları oluştu, atıklar dünyanın en bakir köşelerine ulaştı, ıssız adaları dahi kapladı. Tek kullanımlık plastikler, okyanus ve deniz yaşamını, canlıları tehdit eder hale geldi. Bilim insanları, dünyanın, tarihte eşi benzeri görülmemiş bir biçimde atığa maruz kaldığını açıklıyor ama tüketim aynı hızda, kontrolsüzce devam ediyor. Bu hızla tüketmeye devam edersek gezegeni milyonlarca yıl boyunca atıklardan temizlemek mümkün olmayacak ve gelecek nesillere bir çöp yığınından başka bir şey bırakmayacağız gibi görünüyor. Bu yüzden sorumlu tüketim ve sıfır atık politikaları büyük önem taşıyor. Hem bireysel hem toplumsal olarak sorumluluğumuz büyük. Sürdürülebilir bir yaşam benimsememiz ve bu hususta kendi küçük hayatımızdan başlayarak farkındalık yaratmamız mühim.
Her yıl dönüştürülmeden çöpe giden en önemli kalemlerden biri de kıyafetler. Milyarlarca kıyafet öylece çöpe atılıyor ve doğaya karışmaları, çözünmeleri çoğunlukla yıllar alıyor. Hele de tekstil sektöründe doğal malzemelerden uzaklaşıldığı, dokumalarda pamuk, keten gibi geri dönüşüme elverişli iplik yerine sentetik, plastik ürünlere geçildiği düşünüldüğünde bu süre giderek uzuyor. Üstelik tamamen pamuklu iplikten dokunmuş bir kıyafetin, yüzde 100 keten bir elbisenin dikişi, boyası ya da baskısı sentetik olduğunda da geri dönüşümü vakit alıyor.
DOĞAL LİFLER
Doğa sporlarını sevenlere hitap eden bir ürün çizgisine sahip çevreci Vollebak firması, moda endüstrisinin atık probleminin bir ucundan tutmaya ve sürdürülebilir tekstil üretimi yapmaya çalışıyor. Firma uzun araştırmalar sonucu ladin, kayın ve okaliptüs lifleri ile yosun karışımından bir tişört üretti. Tamamen doğal liflerden dokunan tişört, doğada sadece üç ay gibi çok kısa bir sürede çözünebiliyor. Firma, dokumayı yaptığı ipliğin malzemesi kadar dikişler ve baskılar konusunda da yoğun araştırmalar gerçekleştirmiş. Çeşitli araştırmalar ve deneyler neticesinde sentetik mürekkep kullanmak yerine ham maddesi yosun olan bir baskı geliştirmişler. Tişörtün ön yüzünde yosunlardan üretilmiş yeşil renkli bir kare basılı. Baskı hazırlanırken hammaddeyi oluşturan yosunların ışık hassasiyetlerine bağlı olarak farklı yeşil tonları elde ediliyor. Ayrıca kullandıkça da baskının rengi değişiyor.
ÜZERİNDE ÇİÇEK YETİŞTİRİYOR
Tişörtünüz eskidiğinde balkonunuzdaki saksıya, bahçenize ya da mahallenizdeki parka mı gömeceğiniz tamamen size kalmış. Her şeyiyle tamamen doğal olduğu için doğrudan toprağa karışacak tişörtünüzün üzerinde çiçek yetiştirebilirsiniz. Tişörtün üretiminde kullanılan liflerin elde edildiği ağaç ve yosunlar tamamen endüstriyel üretim için yetiştirilmiş olanlardan geliyor. Yani doğal yaşama ya da bir ormana zarar verilmiyor.