tatil-sepeti

HABER: MÜGE BİBER

Küresel piyasalara ihracat yaparak açılmak isteyen Türk girişimcilerine; Ur-Ge, pazara giriş, pazar araştırması, fuarlara katılım, tasarım ve marka gibi pek çok konuda destek sunuluyor. Bu destekler 2 bin dolardan başlayıp 500 bin dolara kadar çıkabiliyor. Söz konusu destekler Ekonomi Bakanlığı uzmanları tarafından tüm ayrıntılarıyla İstanbul Ticaret Odası’nda (İTO) düzenlenen Dış Ticaret Bilgilendirme Semineri’nde anlatıldı.

UR-GE’YE 400 BİN $

Bu destekler içinde en dikkat çekenlerden biri Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi (UR-GE) oldu. UR-GE’de ihtiyaç analizi, eğitim, danışmanlık, yurtdışı pazarlama, alım heyeti, istihdam ve bireysel danışmanlık kalemlerindeki harcamalar en yüksek 400 bin dolar, en düşük 50 bin dolara kadar destekleniyor. Pazar araştırması ve pazara giriş desteleri de 2 bin dolardan başlıyor ve 500 bin dolara kadar çıkıyor.

YURTDIŞI FUARLARI

Ayrıca yurtdışında gerçekleştirilen fuarlara katılmak isteyenlere de genel fuarlarda azami 50 bin TL, sektörel fuarlarda azami 75 bin TL ve prestijli fuarlarda da azami 250 bin TL destek veriliyor. Ayrıca Organizatör Tanıtım Desteği kapsamında da genel fuarlarda azami 320 bin TL, sektörel fuarlarda azami 500 bin TL ve ilave tanıtım desteği olarak da 320 bin TL destek sağlanıyor.Yurtiçi fuarlarında da yer kirası ve stand konstrüksiyonu destekleniyor. Destek limitiise 30 bin TL.

KÜRESEL TEDARİK

Öte yandan küresel tedarik zincirinde yer alma potansiyeli olan firmaların tedarik zincirine eklemlenmesini teminen proje bazlı olarak firmaların ihtiyacı olan; yazılım alımı, eğitim, danışmanlık, müşteri ziyaretleri, sertifikasyon, ürün geliştirmeye dönük makine ekipman alımı ve yurtdışı ofis ya da depo kiralama giderleri de destekleniyor. Bu bağlamda şirketlerin en az 1 projesi destek kapsamında yer alıyor. Bu destekten faydalanabilmek için şirketin üretici olması gerekirken, destek miktarı proje başına 1 milyon doları buluyor.

TURQUALITY

Markalaşma bilinci ve sürecini hızlandırmak amaçlı verilen Turquality desteği kapsamında yurtdışında açılan ofis, mağaza, depo, showroom gibi dış birimler de destekleniyor.Marka programı kapsamındaki firmalar için destek süresi dört yıl ve destek kalemlerinde üst limit bulunmuyor.

FİRMALAR DAHA FAZLA BİLGİ SAHİBİ OLMALI

İstanbul Ticaret Odası’ndaki seminerin açılış konuşmasını yapan İTO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Hasan Erkesim, Türkiye’nin 2016 yılının son çeyreğinde yüzde 3.5, tüm 2016 yılı için ise yüzde 2.9 büyüme gerçekleştirdiğini hatırlattı. Bu büyümenin beklentilerin üstünde gerçekleştiğini belirten Erkesim, “2016 itibariyle dış ticaret hacmimiz 341 milyar dolara ulaştı. İhracatımız ise 142 milyar dolar oldu. 2023 hedefimiz olan 500 milyar dolara ulaşmak için önümüzde kat etmemiz gereken daha uzun bir yol bulunuyor” dedi.

Bu nedenle, ihracatımızdaki yüksek gelirlerin yalnızca tarım ve hayvancılık sektörü, madencilik sektörü ve imalat sanayi ile sınırlı kalmaması gerektiğini söyleyen Erkesim, firmaların devlet tarafından verilen teşvik ve destek programları hakkında daha fazla bilgi sahibi olmaları gerektiğini vurguladı.

02 Haziran 2017 Cuma

Etiketler : Gündem