HABER: OSMAN KUVVET
HAVELSAN’ın dikey iniş-kalkış yapabilen bulut altı insansız hava aracı BAHA, sınırda ilk saha testini gerçekleştirdi.
Arazi kısıtlamalarından daha az etkilenen BAHA, sınır bölgelerinde güvenlik güçleriyle birlikte farklı saha koşullarındatest edildi.
DAHA DA GELİŞTİRİLECEK
BAHA, testlerde yerli ve milli donanımlarla 7 bin 500 feet yükseklikte, yer destek merkezine 10 kilometre uzaklıkta uçuş yaptı. BAHA testlerde, keşif-gözetleme amaçlı görüntü aktarımı, karıştırmaya karşı koyma, otonom iniş-kalkış işlemlerini başarıyla tamamladı. Dijital birlik konseptinde yer alan BAHA, 30 kilogram ağırlığa sahip ve 5 kilogram faydalı yük taşıyabiliyor. HAVELSAN yetkililerinin paylaştığı bilgiye göre araç, bulutlu havalarda dahi görev yapabilecek ve sınır bölgelerinde otonom görev icra edebilecek. BAHA, sürü algoritmalarıyla beraber de sürü kabiliyeti kazanan bir otonom hava aracı olarak görev yapabilecek. Yapılan saha testlerinin sonuçlarının da geliştirme faaliyetlerinde kullanılacağı bildirildi. BAHA’nın 2022’de sahada yeni denemeler yapması öngörülüyor.
KARADA VE HAVADA ENTEGRE ÇALIŞMA
İnsansız kara ve hava araçları, artık toplu yönetilebilen bir sistemin parçaları haline geldi. HAVELSAN, bu kapsamda kara araçlarıyla BAHA platformunu entegre etti. Tek bir operatör ile birden fazla kara aracı ve bulut altı insansız hava aracı ortak göreve çıkarılabiliyor. Firmanın hedefi ise 20-30 araçla denemeler yapıp, 2022’de bu denemeleri sahada göstermek. Kullanıcı girdileriyle ürün gelişimine önem veren firma, yazdıkları sürü algoritmasının sahanın ya da kullanıcının isteğini karşılayacak şekilde tamamlanmasını hedefliyor.
METE’DEN TAM İSABET
Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, “ROKETSAN’ın geliştirdiği ve testleri süren METE füzemiz, olimpiyat şampiyonu okçumuz Mete Gazoz gibi hedefi 12’den vuracak” dedi.
ROKETSAN tarafından geliştirilen Lazer Güdümlü Mini Füze METE, hedefini tam isabetle vurdu. Lazer işaretleyici ile işaretlenmiş hedefe, minyatür arayıcı başlığı ve minyatür kontrol tahrik sistemi ile yönlenen METE, hafif yapılara, zırhsız kara araçlarına karşı kullanılabilecek.
MUHARİP GÜCÜ ARTIRACAK
Meskûn mahal harp ortamında destek unsuru olarak geliştirilen METE, güvenlik güçleri için keskin nişancı, toplu hedef ve düşmanla temasta takviyeye gelen unsurlar gibi tehditlere karşı, muharip güç etkinliğinin artırılmasında rol alacak. 1 kilogram ağırlığa ve bin metreden daha uzun menzile sahip olan yeni füze, tek personel tarafından bomba-atarla da kullanılabilecek.
METE, mini İnsansız Hava Araçları (İHA), İnsansız Kara Araçları (İKA), İnsansız Deniz Araçları (İDA) ve kara araçlarının kulelerine entegre edilebilecek şekilde tasarlandı.