Dijital oyun sektörü de TURQUALITY Programı’nda

Giriş: 01.02.2019 - 00:00
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

HABER: İLKER BAŞÖZ

Dünyada pek çok sektörün dijital pazara yöneldiği şu günlerde, Türkiye’de de dijitalleşme son hız devam ediyor. Mobilitenin artması ile dijital oyun pazarı ise her geçen gün büyüme kaydediyor. Geleceğin önemli ihracat kalemlerinden biri olma potansiyelinde olan sektörün 2018 ihracat rakamları geçtiğimiz günlerde açıklandı. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve Türkiye Oyun Geliştiricileri Derneği (TOGED) paydaşlarının katılımıyla düzenlenen 2018 Yılı Oyun Yazılımı İhracat Rakamı Açıklaması törenine katılan Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Türk oyun ihracatının 2018’de 1 milyar 50 milyon dolar olarak rekor bir büyüme gösterdiğini dile getirdi.

Pekcan, bilişim sektörünün, ekonomik büyümenin ve toplumsal kalkınmanın olmazsa olmazı haline geldiğini ifade ederek, sektörün, tıptan turizme, akademik faaliyetlerden sanata kadar her sektörle ilişkide olduğuna dikkat çekti.

“Bilişim sektörünün ekonomik değeri yüksek parçalarından biri ise dijital oyun sektörü” diyen Pekcan, sektörü, TURQUALITY kapsamına aldıklarını kaydetti. Pekcan, şunları söyledi: “2018’de yaklaşık 138 milyar dolar olan küresel oyun pazarı büyüklüğünün, 2021’de 180 milyar dolar olması bekleniyor. Ülkemizdeki oyun pazarı 750 milyon dolara ulaştı. Yerli oyun pazarımızın hızla büyümesi, bu alanda ekosistemin oluşmasına ve gelişmesine büyük katkı sağlıyor.”

YÜZDE 100 ARTTI

Pekcan, yerli oyun programı yazan firmaların, 180 milyar dolarlık dünya oyun programı sektöründen daha fazla pay alabilmelerini hedeflediklerini dile getirerek, destekleri bu doğrultuda planladıklarını kaydetti. Pekcan, dijital oyunların yenilikçi fikirlerin kolayca uygulanabildiği, lojistik maliyetinin neredeyse olmadığı ve yüksek katma değere sahip bir ihracat kalemleri olduğuna dikkat çekti.

Dijital oyun sektörü ihracatında büyük bir sıçrama yaşandığını söyleyen Pekcan, sektörün ihracat rakamlarını son 2 yılda yüzde 100 artırdığını belirterek, “Dijital oyun sektörünün ihracatı 2016’da 500 milyon dolar iken, bugün 1 milyar 50 milyon dolar oldu” diye konuştu.

ŞİRKETLERİMİZ İLK 10’DA

TOGED Başkanı Ali Erkin, İtalyan ve İspanyol oyun geliştiricilerinin dünyadaki önemli ticaret aktivitelerinde hatırı sayılır tanıtım yaptığını ifade ederek, Hindistan’ın da küresel ölçekte adından söz ettirdiğini söyledi. Türkiye’nin oyun geliştirme konusunda İtalya, İspanya ve Hindistan’dan önde olduğunu belirten Erkin, şunları kaydetti: “Pek çok ticaret aktivitesine katılıyoruz. Buralarda Hindistan’ın ne kadar ileride olduğu soruluyor. Hindistan bazı alt yüklenicilik işlerini yapıyor ama Hindistan’dan dünyaya açılan önemli bir marka, oyun veya geliştirici stüdyo yok. Türkiye’de şu an sayabileceğimiz 5 çok değerli oyun var. Pek çok geliştirici ve yayıncı şirketimiz Amerikan Store’da şu anda ilk 10’da. PC pazarında ‘gelmiş geçmiş en iyi 100 oyun’ arasında 30’uncu olan şirketimiz var. Mobil tarafta sürekli ihracat yapan şirketlerimiz, yatırım alan şirketlerimiz var.”

DÜNYAYA EZBERLETECEĞİZ

Bakan Pekcan, oyun yazılımı geliştiren şirketlere yurtdışı pazarlara yönelik reklam, tanıtım, pazarlama; yurtdışı birim; marka tescili, acente komisyonları, belgelendirme, danışmanlık ve fuar katılımları gibi pek çok pazara giriş ve pazarda tutunma çalışmalarını desteklediklerini anlattı. Pekcan, şöyle devam etti: “Dijital oyun sektörünün ihtiyaçları gözetilerek hazırlanan, sektöre özgü destek unsurları da var. ‘TURQUALITY Programı’na dijital oyun sektörünü de dahil ettik. Artık kendilerini bir dünya markası olarak görmek istiyoruz. Dijital oyun şirketlerimizin isimlerinin, ezbere bilinmesini istiyoruz.”

İLK SANAL GERÇEKLİK OYUNU DEDE KORKUT

Oyun Yazılımı İhracat Rakamı Açıklaması töreni sonrasında katılımcılar, Türk oyun geliştiricilerinin kurduğu standlarda oyunları deneyimleme fırsatı yakaladı. Standlarda engellileri anlamak için tasarlanmış bir AG (artırılmış gerçeklik), iş makinası kullanma deneyimi sağlayan bir simülasyon, Türkiye’nin ilk sanal gerçeklik oyunu Dede Korkut ve bir çok mobil oyun yer aldı.