tatil-sepeti

Pandemi döneminde kurulan girişimlerden biri olan Musichool, müzik eğitimi alanında yetkin eğitmenleri tek bir çatı altında topluyor.

Müzisyenler için ek gelir fırsatı ve dijital dünyada kendi markalarını oluşturmalarını sağlayan platform, müzik eğitimi almak isteyen kişilere de çok sayıda seçenek sunuyor.

 

Haber: TUĞÇE ÖZKUŞ

 

BTM girişimlerinden Musichool, uzman müzisyenleri ve müzik eğitimi almak isteyenleri tek bir platformda buluşturuyor. Musichool’de dünyanın dört bir yanındaki müzikseverler bir araya gelerek, topluluk aracılığıyla deneyimlerini paylaşıyor ve sürekli öğrendikleri bir ortam oluşturuyor.Girişimin kuruluş sürecini anlatan kurucu ortaklardan Berkay Barbaros, pandemi döneminde her pazar üç saatlerini müzik öğrenmeye ayırdıklarını, Musichool’un de bu şekilde ortaya çıktığını söyledi. Barbaros, “İlk müzik eğitimimi, kurucu ortaklarımız Furkan Değerli ve Batuhan Meriçli’den aldım. Ardından arkadaşlığımız ortaklığa dönüştü. Müzik sektörüne katkı sağlayacak ve sorunlarımızı çözecek bir iş modeli üzerinde düşünmeye başladık. Sonunda müzik okulundan ilham alan Musichool markası ortaya çıktı” dedi. Marmara Üniversitesi İktisat Fakültesi mezunu olduğunu belirten Barbaros, girişimciliğin üniversite yıllarından beri ilgi duyduğu bir alan olduğunu, bu ilgiyi pekiştirmek amacıyla 2022 yılında Marmara Üniversitesi Girişimcilik ve İnovasyon Ekonomisi yüksek lisans bölümünden mezun olduğunu söyledi. Üniversite yıllarından beri çalıştığını ve 8 yılı aşkın süredir dijital pazarlama alanında kendini geliştirdiğini vurgulayan Barbaros, Musichool ile müzik eğitimi alanında yetkin eğitmenleri tek bir çatı altında toplayan bir pazaryeri hizmeti sunduklarını kaydetti.

 

İSTER EĞİTMEN OLUN İSTER ÖĞRENCİ

Musichool’u, ‘müzik eğitimi alanında öğrenci ve eğitmenleri buluşturarak yaşanan zorluklara çözüm oluşturmayı amaçlayan bir girişim’ olarak nitelendiren Barbaros, “Musichool’da kurucu ortaklar da müzisyen ve aynı zamanda müzik eğitimi veriyor. Türkiye’de özellikle belirli alanlarda müzik eğitimi veren eğitimciler için öğrenci bulmak, öğrenciler için de niş alanlarda eğitmenleri filtreden geçirip bulabilmek zor. Her iki alanda yaşadığımız bu soruna çözüm olarak müzik eğitim platformumuzu geliştirdik. Ekibimiz 10 yılı aşkın deneyime sahip” dedi.

 

BİREBİR VEYA SINIF ORTAMI

Müzik eğitmenlerinin, eğitimi kayıtlı dosya formatında veya canlı olarak platformda birebir ya da sınıf ortamında verebildiğinin altını çizen Berkay Barbaros, sözlerine şöyle devam etti: “Ayrıca fiziksel eğitim veren kurumlar için bilinirliklerini artırmak ve daha geniş kitlelere ulaşmalarını sağlamak amacıyla eğitim içeriklerini yazılı olarak platformumuza ekleyebilecekleri bir hizmet de sunuyoruz. Müzisyenler için ek gelir fırsatları yaratma, dijital dünyada kendi markalarını oluşturarak topluluklarını geliştirme imkânı sunma, müzik eğitimi almak isteyenler için Türkçe içerikleri tek bir platformda görebilme ve eğitmenleri yorumlara, müfredata ve puanlamalarına göre seçebilme, temel hedeflerimiz arasındaydı. Bunu gerçekleştirmek için yola çıktık.”

 

MEZUNLARA DESTEK

“Platform üzerinden eğitmenlere direkt mesaj atılabilir, ödev takibi ve quiz’ler yapılabilir, anında da geri bildirim alınabilir” diyen Barbaros, hem eğitmenlerin hem de öğrencilerin başvurularını ücretsiz bir şekilde yapabildiğine dikkati çekti. Eğitime başlayan öğrencilere ürün ve ekipman sponsorlarıyla indirimler sağladıklarını belirten Barbaros, “Eğitimini tamamlayan mezunlara şarkılarını mix ve mastering açısından tamamlama desteği ve ücretsiz bir şekilde yayınlama fırsatı sunuyoruz” dedi.

 

EK GELİR FIRSATI

Musichool’un Türkiye’deki müzisyenlere tanınırlık ve ek gelir fırsatı sunarak pazarda kendine özgü bir konum elde etmeyi hedeflediğinin altını çizen Berkay Barbaros, pazardaki oyuncularla rekabet etmek yerine, sektöre gerçekten katkı sağlamayı amaçladıklarını ifade etti. “Fiziksel ve online eğitimleri tek bir platformda toplayan, tamamen müzik odaklı ve aradığınız her şeyi daha uygun fiyata bulabileceğiniz bir platform oluşturuyoruz” diyen Barbaros, TÜİK verilerine göre müzik ve eğitim sektörünün son 5 yılın en yüksek seviyelerinde olduğuna, bu sorunu çözmenin herkesin başarısı olacağına dikkati çekti. 

 

1 MİLYAR KİŞİYE ULAŞMAK İSTİYORUZ

Küresel hedeflerinden de bahseden Berkay Barbaros, “Türkiye’de çevrimiçi müzik eğitim pazarının 2028’de 441 milyon dolara ulaşması bekleniyor. Musichool olarak, büyüyen bu pazarda yüzde 10’luk pay elde ederek, önemli oyunculardan olmayı amaçlıyoruz. Bu, 2027 yılına kadar ulaşılabilir bir hedef olarak belirlendi ve bu süre zarfında kullanıcı sayısının dünya genelinde 1 milyar, Türkiye’de ise 11.3 milyon kişiye ulaşmasını öngörüyoruz. Ancak, sadece eğitim gelirleri üzerinden değil, sanatçıların dijitalleşen dünyada yayınlarını yaparak telif gelirleri üzerinden anlaşmalar sağlayıp globalde de etkili bir konum elde etmeyi hedefliyoruz. Bu strateji, Musichool’un sadece eğitim pazarında değil, aynı zamanda müzik endüstrisinin genelinde de önemli bir rol oynamasını sağlayacak” şeklinde konuştu.


 

B2B İŞ MODELİ

 

Platformda, müzisyenlerin ve eğitimcilerin eğitim fiyatlarını kendilerinin belirlediğini söyleyen Berkay Barbaros, gelir modelini de şöyle açıkladı: “Genellikle eğitim süresine ve seviyesine göre fiyatlar değişkenlik gösteriyor. Ana gelir modelimiz, eğitimlerin satışı üzerinden aldığımız komisyondan oluşuyor. Ayrıca, Udemy’deki müzik eğitimlerini platformumuza ekleyerek farklı iş ortaklıkları ile çeşitlilik yaratıyoruz. B2B iş modeli üzerine odaklanarak kurum çalışanlarına sanat ve müzik eğitimi desteği sunmayı hedefliyoruz. Estonya’da şirketimizi açarak Avrupa pazarında da tutunma çabası içinde olacağız. Bununla birlikte mezun öğrencilerimiz üzerinden şarkılarını tüm dijital platformlarda ücretsiz dağıtarak yayın ve izleme geliri planlıyoruz.” 

 

SAHNE XL, PROJEMİZİN GELECEĞİ İÇİN ÖNEMLİ BİR ADIM OLDU

BTM’nin girişimcilik ekosisteminde yer aldıklarını ve iki yıldır projelerine destek gördüklerini belirten Berkay Barbaros, 

“BTM’nin Kamp, Ön Kuluçka ve Kuluçka programlarından faydalandık. Birebir mentorluk ve yatırımcı ilişkileri konusunda bize önemli katkılarda bulundu. Özellikle 2023 yılında Kuluçka programının sunduğu 7/24 açık ofis imkânı, müşteri toplantılarımızı düzenlememize ve ekip olarak bir arada çalışmamıza büyük fayda sağladı. İhtiyaç duyduğumuzda playstation veya masa tenisi oynayarak aktif bir şekilde dinlenme olanağı da sunan güzel bir alanımız var. Sahne XL’de de sahne alan girişimlerden biriyiz. 

Hazırlık süreci oldukça heyecan verici ve gurur doluydu. Sahne XL, projemizin geleceği için önemli bir adım oldu. Biz de bu fırsatı en iyi şekilde değerlendirmek için çalıştık” dedi. 


02 Eylül 2024 Pazartesi