Küresel rekabetin doğurduğu zorlukların yanı sıra salgın, savaş gibi gelişmeler, işletmelerde sürdürülebilirlik ve büyüme için dijital dönüşümü kaçınılmaz hale getirdi. Ancak, KOBİ’lerin sınırlı kaynaklara sahip olması, dijitalleşme sürecine dahil olmalarını zorlaştırıyor. Geleneksel ticaretin rutinindeki süreçler ve yöntemlerdeki eksiklikler de işletmelerin içeride gerekli adımları atmalarına engel oluyor. Bu problemlerin aşılması için İstanbul Ticaret Odası, 2019’dan beri üyelerini Dijital KOBİ’m projesiyle dijitalleştiriyor.
Geçen haftalarda gerçekleşen Türkiye-AB İş Dünyası Diyaloğu Projesi’nin (TEBD) konferansında Dijital KOBİ’m projesi, 19 proje arasındaki en başarılı 4 projeden biri oldu.
3 AŞAMALI PLATFORM
AB hibesi destekli KOBİ’lerin Dijitalleştirilmesi İçin Eşleşme Projesi’nin faaliyetleri neticesinde geliştirilen proje ürünü olan Dijital KOBİ’m platformu, 3 yılda 1000 aktif üyeye ulaştı. Platform, farkındalık oluşturma, dönüşüm planlaması ve dönüşüm uygulanması olmak üzere üç aşamadan oluşuyor. Bu aşamalar üzerine inşa edilen ve uçtan uca hizmet mantığıyla geliştirilen destek unsurlarıyla İTO üyelerinin; finans, pazarlama, veri yönetimi, organizasyon, müşteri ilişkileri, insan kaynakları, teknolojik altyapı, üretim ve veri güvenliği alanında dijitalleşmesi sağlanıyor.
9 AYRI HİZMET
Platform, mikro, küçük ve orta büyüklükteki işletmelere, ister imalat sektöründe ister hizmet sektöründe olsun, hedef pazarlarını da gözeterek çeşitli hizmetler sunuyor. Web sitesi üzerinden şu 9 hizmeti almak mümkün:
* Web tabanlı dijital olgunluk (seviye) değerlendirme aracı
* Dijital dönüşüm rehberi (e-yayın olarak)
* Etkinlik ve eğitimler için çevrimiçi-çevrimdışı video paylaşım aracı
* KOBİ’lerin eğitim ve etkinliklere erişebileceği etkinlik yönetim aracı
* İTO Dijital Dönüşüm Akademisi (6 günlük eğitim programı)
* Faydalı çözümlerin sergileneceği vitrin alan
* Ulusal ve uluslararası kuruluşların özel teklif ve hizmetlerinin olacağı küresel ortaklıklar
* Birebir danışmanlık
* Farkındalığı artıracak makale, haber ve diğer yayınlar
Projeye erişim için: https://dijitalkobim.org
PARİS ÖRNEK OLDU
Küçük ve orta ölçekli işletmelerin dijital dönüşümlerine destek olmak için ‘KOBİ’lerin Dijitalleştirilmesi İçin Eşleşme-Twinning for Digitalization’ (T4D) projesi geliştirildi. İTO’nun hazırladığı proje, KOBİ’lerin dijitalleşme yolundaki eksikliklerini gidermesi için etkili bir araç olarak planlandı. Paris Ticaret ve Sanayi Odası (Paris CCI) ile işbirliği içinde ve Paris’teki faydalı örneklerin İstanbul’a uyarlanmasıyla olgunlaşan proje, gerekli prosedür tamamlandıktan sonra 2019’da uygulamaya konuldu. Paris’teki Dijitalleşenler (Les Digiteurs) Uygulaması’nın İstanbul’a transfer edildiği T4D projesi, ‘Türkiye-AB İş Dünyası Diyaloğu Programı’ kapsamında hibe aldı. Program, Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı II (IPA II) kapsamında yürütülüyor. Avrupa Birliği ve Türkiye iş dünyasının aktörlerinin entegrasyonuna yönelik bir uygulamanın hayata geçirilmesi, projenin temel amacı oldu.
RAKAMLARLA DİJİTAL KOBİ’M PLATFORMU
* 1000 Aktif Dijital KOBİ’m üyesi
* %21 Kadın üyelerin oranı
* 600 Organizasyon sayısı
* 20 Dijital KOBİ’m mezunu sayısı