HABER: BARIŞ CABACI
Bilim ve teknoloji politikaları, ülkelerin refah seviyelerini doğrudan etkiliyor. Bu nedenle bütün ülkeler teknolojiye ulaşmak, kullanmak ve geliştirmek için rekabetçi bir çaba içinde.
Son 20 yıla kadar geleneksel iktisat teorisi, teknoloji ve bilgiyi veri olarak değerlendiriyordu. Ancak, Web 1.0’ın ardından teknoloji bir iktisadi değer olarak görülüyor. Bu nedenle 21. yüzyıl, aynı zamanda dijital yüzyıl olarak nitelendiriliyor. Türkiye de teknolojinin farklı alanlarında ürün geliştiriyor. Bu çabaların ilk sonucu da 2023’e yerli otomobiliyle girmek oldu. Yüzde yüz elektrikli Togg T10X’in yüzde yüz yerli olması için yatırımlar yapan Türkiye, hem ulaşım teknolojisi alanında hem de uzay ve uzay ürünlerinde ürün geliştirmeye başladı.
VOLTAJIN MERKEZİ TÜRKİYE
Elektrikli araçlara olan talep arttıkça elektrikli araç bataryası pazarı da hızla büyüyor. Elektrikli araç bataryalarının küresel pazarı da 2021’de 23.74 milyar dolardan 2022’de 25.43 milyar dolara yükseldi. Türkiye de pazardaki hakimiyetini pekiştirmek için elektrikli araçların en önemli komponentlerinden olan batarya üretiminde önemli bir adım attı. Togg ile Çinli enerji firması Farasis ortaklığında batarya geliştirme ve üretim kampüsünün temeli atıldı.
ENERJİ DEPOLAMA
Togg’un Gemlik’teki üretim üssünün yanında 607 bin metrekarelik alanda kurulacak olan kampüsün 2024 sonunda tamamlanması planlanıyor. Hücre, modül ve paket üretimlerinin yapılacağı kampüste son nesil, yüksek enerji yoğunluğuna sahip batarya hücreleri üretilecek. Türkiye, Siro Batarya Geliştirme ve Üretim Kampüsü ile bu alanda Avrupa ve Orta Doğu’nun önemli bir entegre enerji depolama merkezi haline gelecek. 2031 yılı itibarıyla üretim kapasitesi yıllık 20 GWs’e ulaşacak olan Siro, geliştirdiği tüm ürün ve çözümlerin fikri mülkiyetine sahip olacak. Siro, Türkiye’nin yanı sıra çevre ülkelere de endüstriyel uygulamalar, deniz taşıtları, yenilenebilir enerji için sabit enerji depolama hizmetleri verecek.
YÜZDE 90’I YERLİ
Teknolojide önemli bir gelişme de metre altı çözünürlükteki yerli ve milli ilk gözlem uydusu İMECE’nin uzaya fırlatılması oldu. Fırlatma işlemi ABD’nin California eyaletindeki Vandenberg Uzay Kuvvetleri Üssü’nden başarıyla gerçekleştirildi. Bileşenlerinin yüzde 90’ı yerli ve milli olan İMECE, Türkiye’nin uydu teknolojilerinde yurt dışı bağımlılığını azaltacak.
GÖREV ÖMRÜ 5 YIL
Türkiye’nin yüksek çözünürlüklü uydu görüntüsü ihtiyacını karşılayacak olan İMECE, 680 kilometre irtifada güneşe eş zamanlı yörüngede görev yapacak. İlk görüntülerini de yakın bir zamanda alacak. Coğrafi kısıt olmaksızın dünyanın her yerinden görüntü çekebilecek uydu, hedef tespit ve teşhis, doğal afet, haritalama, tarımsal uygulamalar gibi birçok alanda hizmet verecek. Öte yandan, sivil ve güvenlik amaçlı kullanılabilecek uydunun tasarım görev ömrü 5 yıl olarak planlandı. Projeyle Türkiye’de ilk defa uzay uyumlu elektro-optik kamera da tasarlanıp üretildi.
ANAYURT DEMİR AĞLARLA ÖRÜLDÜ
10. yıl marşında geçen ‘demir ağlarla ördük anayurdu dört baştan’ sloganları, Cumhuriyetin ilk yıllarında demir yolu seferberliğine oldukça önem verildiğinin bir göstergesi. Teknolojinin gelişmesiyle de özellikle son 20 yılda, Türkiye’nin 10. yıl marşındaki motto yaşatılıyor. Bu kapsamda, Ankara-Sivas Yüksek Hızlı Tren (YHT) Hattı’nda ilk sefer yapıldı. Toplam 405 kilometre uzunluğundaki projede, ilk defa yerli ray kullanıldı. Ayrıca, proje kapsamında Sivas’ta yerli ve milli buz önleme ve buz çözme tesisi yapıldı. Bu hatta Elmadağ, Kırıkkale, Yerköy, Yozgat, Sorgun, Akdağmadeni, Yıldızeli ve Sivas olmak üzere 8 istasyon bulunuyor. Hat ile Ankara-Sivas kesimindeki mesafe 603 kilometreden 405 kilometreye düştü. 12 saat olan demir yoluyla seyahat süresi 2 saate, Ankara-Yozgat kesiminde 1 saate indi. Ankara-Sivas Hızlı Tren Hattı’nda 66 kilometre uzunluğunda 49 tünel, 27 kilometre uzunluğunda 49 viyadük bulunuyor.
ÇİFT ÇEKİRDEK BİR TEKNOLOJİ
Türkiye teknolojik bağımsızlık yolunda mikro işlemciler için de harekete geçti. Savunma Sanayii Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada, ilk yerli ve milli işlemci Çakıl’dan sonra geliştirilmiş çift çekirdekli ‘Yonca’ projesine başlandığı duyuruldu. Savunma Sanayii Başkanlığı’nın geliştirdiği diğer yeni projeler ise şöyle:
* Sürü Haberleşme Altyapısının Geliştirilmesi (KARINCA) Projesi
* Sürü Robotlarında Göreceli Konumlandırma Sistemi (GÖKSU) Projesi
* Yönlendirilmiş Enerji Silah Sistemleri İçin Yakıt Hücresi Teknolojisi Geliştirilmesi (ÇAĞIN) Projesi
* Kızılötesi Dedektör Takımı Geliştirilmesi (SÜPERÖRGÜ) Projesi
* Mikrodalga Kuantum Radar Bileşenleri Geliştirilmesi (KUANTUM RADAR) Projesi
* Lidar Geliştirilmesi (KUANTUM LİDAR) Projesi