Pazartesi, 25 Kasım, 2024
HABER: ADEM ORHUN-OSMAN KUVVET
Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası’nın (MESS) İstanbul’da açtığı MEXT Teknoloji Merkezi, dijital dönüşüm için çözüm arayan firmalara benzersiz fırsatlar sunuyor. Ataşehir’de açılan MEXT’te, global partnerlerin desteğiyle en modern dönüşüm alternatifleri sergileniyor. Merkez, gerçek üretim ortamında hem işverenlerin hem de sanayi için çalışan mühendis ve uzmanların dijital dönüşümü tecrübe etmesini sağlıyor. Merkezde, ileri teknolojilerle daha verimli üretim yolunu bulmak ve küresel rekabet avantajı elde etmek isteyen, ancak nereden başlayacağını bilmeyen firmalara tanıtma, değerlendirme ve yönlendirme şeklinde hizmetler sunuluyor.
FABRİKA SİMÜLASYONU
MEXT Teknoloji Merkezi’nde, gerçek bir demir çelik fabrikasında dijital dönüşüm kullanım senaryoları sanal olarak gösteriliyor. Dünyada ilk kez gerçek üretim tesislerinde kullanılan kontrol sistemi ile entegre edilmiş bu sanal üretim hattında, hem üretim ve çıktı süreçleri hem de muhtemel problemlerin nerelerde ne etkisi olacağı sistem üzerinden canlandırılıyor.
Merkezdeki diğer bir üretim hattı ise kesikli üretim. Burada dişli kutusu üretimi yapan gerçek bir üretim hattı ile dijital dönüşüm için gerekli olan tüm üretim senaryoları uygulamalı olarak gösteriliyor.
TEKNOLOJİ SERGİLENİYOR
Bu dijital fabrikada, dünya çapında ünlü teknoloji şirketlerinin ekipmanları ve çözümleri kullanılıyor. Teknoloji partnerleri, iş insanlarına ve mühendislere en ileri teknolojik çözümlerini sergiliyor.
Bunları tecrübe edenler, aslında atölyesinde veya fabrikasında neleri dönüştürebileceğini, imalatta, otomasyonda, lojistikte ve depolamada hangi makinaları, hangi robot teknolojilerini kullanabileceklerini de görüyorlar.
DEĞERLENDİRME MATRİSİ
MEXT Teknoloji Merkezi’nin diğer bir hizmeti ise firma değerlendirme.
Süreçleri yazılı olan Değerlendirme Matrisi’ne göre firmaların durum tespiti yapılıyor, dijital dönüşüm için gerekli raporlar hazırlanıp sunuluyor.
Değerlendirme Matrisi kapsamında, operasyonlar, tedarik zinciri, ürün yaşam döngüsü, otomasyon, bağlanabilirlik, zeka, yetenek yatkınlığı, yapı ve yönetim gözden geçiriliyor.
Bu kapsamda üretimdeki yöneticiler ve liderlerle iki günlük atölye çalışması yapılıyor. Üç aşamalı değerlendirme süreci ise birkaç hafta içinde tamamlanıyor. Firmalar, MEXT’in hazırladığı dijital dönüşüm yol haritaları ile hem kendi durumunu görüyor hem de dönüşüm için en uygun alternatifleri tanıyıp seçebiliyor.
ENDÜSTRİYEL IOT PROJELERİ
MEXT’in ana çalışma başlıkları Nesnelerin İnterneti, Robotik, Akıllı Şehirler, Yapay Zeka ve Makina Öğrenimi. Bu kapsamda merkezde şu konularda projeler yürütülüyor:
250 BİN PERSONEL EĞİTİLECEK
MEXT Teknoloji Merkezi’nde, önümüzdeki yıllarda yapay zeka alanında ortaya çıkacak yetenek açığının kapatılması amacıyla çalışan becerilerinin geliştirilmesine yönelik çalışmalar yapılıyor. Bu kapsamda merkezin hedeflerinden biri firmaların çalışanlarına dijital dönüşüm eğitimi vermek. 10 bin metrekarelik eğitim merkezinde 5 yılda 250 bin mühendise ve saha çalışanına eğitim verilecek. Bu eğitimlerde farkındalık kazandırmaktan teknik uygulama yetkinliklerinin artırılmasına kadar her aşamada gelişim desteği sağlanıyor.
TEKNOLOJİNİN DAVOS’UNDA BÜYÜK İLGİ GÖRDÜ
MESS tarafından kurulan, dijital dönüşüm ve yetkinlik gelişim merkezi MEXT’in vizyonu, küresel iş dünyasıyla da paylaşıldı. MEXT, Dünya Ekonomik Forumu (WEF) tarafından bu yıl ilki düzenlen Küresel Teknoloji Yönetişimi Zirvesi’nde büyük ilgi çekti.
02 Ağustos 2021 Pazartesi
24 Kasım 2024 Pazar
22 Kasım 2024 Cuma
22 Kasım 2024 Cuma
22 Kasım 2024 Cuma
21 Kasım 2024 Perşembe