tatil-sepeti
tatil-sepeti

Dijital anahtarla araçları siber saldırılardan koruyor

BTM girişimlerinden Newky, kullanıcının biyometrik verileri ile cep telefonunu güvenli bir dijital anahtara dönüştürüyor. Patentli IoT cihazı ile eşleşme sonucu araç, kapı ve cihazlara erişim izni sağlanıyor. Newky, geliştirdiği çözümle siber saldırıların da önüne geçiyor.

Giriş: 23.01.2024 - 08:57
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

 

HABER: TUĞÇE ÖZKUŞ

 

Newky, kullanıcının biyometrik verileri ile cep telefonunu dijital anahtara dönüştürerek araç, kapı, cihaz ve dosyalarla eşleştirip kullanıma erişim izni sağlayan bir IoT cihazı. BTM girişimleri arasında yer alan ve geçtiğimiz aralık ayında düzenlenen Sahne XL’de sahneye çıkan Newky, etkinlik sonrasında da Arz Portföy’den yatırım aldı. Geliştirdiği çözümlerle günlük yaşamı daha güvenli ve pratik hale getirmeyi hedefleyen Newky’i, kurucusu Çetin Kosifoğlu anlattı.

 


GÖRÜNTÜ İŞLEMEYLE BAŞLADIK

 

Sizi kısaca tanıyabilir miyiz?

 

Newky’nin kurucusu ve CEO’suyum. Strateji ve iş geliştirme, ekip kurma ve yönetme, pazar geliştirme alanlarında 11 yıl kurumsal ve 5 yıl startup tecrübesine sahibim. 2019’da görüntü işleme teknolojileriyle girişimciliğe başladık ve insan-makina etkileşimi, yüzey analizi, yüz tanıma, evrak dijitalleştirme gibi birçok konuda deneyim kazandık. Tüm bu tecrübelerle 2022 yılında Newky’i hayata geçirdik. Newky, kullanıcının biyometrik verileri ile cep telefonunu güvenli bir dijital anahtara dönüştürüyor ve patentli IoT cihazı Newky Box ile eşleyerek araç, kapı ve cihazlara erişim izni sağlıyor.

 

SİBER GÜVENLİK ÜRÜNÜ

 

Newky, kullanıcılarına nasıl bir çözüm sunuyor?

 

Newky; otomotiv, mobilite ve paylaşım ekonomisi için siber güvenlik ürünü. 2020 yılında Birleşmiş Milletler, UN ECE R155 regülasyonunu kara taşıtlarında siber güvenliğin sağlanması için yayınladı ve bu yıl yürürlüğe girecek. Ardından 2021’de ISO/SAE 21434 otomotiv siber güvenlik standartları yayınlandı. Ancak 2022 yılında otomotive yapılan siber saldırılarda yüzde 380’lik bir artış yaşandı. Bu saldırıların maliyetinin 2019-2024 yılları için toplamda 505 milyar dolar civarında olduğu hesaplanıyor. Araçlarda en çok saldırıya maruz kalan kısımlar, aracın beyni olarak tabir ettiğimiz ECU (Elektronik Kontrol Ünitesi) ve anahtar depoları. Newky, geliştirdiği multi-disipliner çözümle ECU ve anahtarlara yapılan saldırıların önüne geçiyor ve erişimi kısıtlıyor. Newky, aynı zamanda kapı geçiş sistemlerinde de telefonunuzu anahtarınız gibi kullanmanıza imkan sağlıyor.

 

ŞİFRELİ HABERLEŞME

 

Süreç nasıl işliyor?

 

Newky uygulaması, Newky AutoBox/DoorBox ve Newky Platform birbirine entegre çalışan ürünler. Tamamı birbiriyle şifreli haberleşme sağlıyor; yönetim, izleme paneli de uçtan uca şifreli. Biz B2B2C modelde çalışıyoruz. Cihaz satışı ve yıllık lisanslama ile firmalarla anlaşıyoruz. Ek olarak paylaşım ekonomisi uygulamaları için geliştirdiğimiz API’larımız var. Bunlar da işlem başına ücretlendirme ile bulundukları ortamın gerçek kullanıcısını tespit ederek güvenlik sağlıyor. 

 

HEDEF MÜŞTERİLER

 

Hedef kitleniz kimlerden oluşuyor?

 

Otomotiv üreticileri, mobilite ve paylaşım ekonomisi uygulamaları hedef müşterilerimiz arasında yer alıyor.

 

TÜRKİYE’DE TEKİZ

 

Newky’nin benzer girişimlerden farkı nedir?

 

Biz ürünümüzün ön araştırmasını yaparak, yurt içi ve dışında patentlenmesi üzerine başvuruda bulunduk. Türkiye’de otomotiv siber güvenliğine çalışan bizim gibi bir firma yok. Dünyada ise üç firma daha var. Bunlar, proje usulü çalışmalarına rağmen 13 ila 140 milyon dolar aralığında yatırım almış firmalar. Otomotiv sektörünün yakın takibinde olduklarından biri exit yaptı bile. Newky olarak SaaS ve patentli IoT cihazımız ile şoför ve aracı eşleyen dijital zimmetleme özelliğimizle birlikte ve otomotive ek olarak mobilite, paylaşım ekonomisi ve kapı geçiş sistemlerine hizmet vererek de rakiplerimizden pozitif ayrışıyoruz.

 

BTM, bizim için dönüm noktası BTM ile nasıl tanıştınız?

 

BTM, bizim için dönüm noktalarından biri. Görüntü işleme çalışmaları yaptığımız dönemde BTM Genel Müdürü İbrahim Elbaşı’yla tanıştık ve gelişen diyalogumuz sayesinde Newky ile kuluçka programına dahil olduk. Sahne XL ile de bunu taçlandırdık. Yatırım, mentorluk ve iş ağını bize açmaları ve sürekli destek yaklaşımında bulunmaları, gelişimimize olumlu katkılar sağladı.

 

OTOMOTİVDE 3.6 MİLYAR DOLARLIK SİBER GÜVENLİK PAZARI

 

Bundan sonraki hedefleriniz neler?

 

Küresel otomotiv siber güvenlik pazarının bugünkü değeri 3.6 milyar dolar. Pazarın 2032’de 4.5 kat büyümesi bekleniyor. Türkiye pazarının ise 50 milyon dolar civarında olduğu varsayılıyor. Hedefimiz, 2024 yılında Türkiye pazarından 1 milyon dolar ve 2025 yılında küresel pazardan 4 milyon dolar ciro elde etmek. Yurt dışı satışlarımız ve çalışmalarımız için son çeyrekte AB ülkelerinden pay almayı hedefliyoruz.

 


BTM, ‘YILIN KULUÇKA MERKEZİ’ İÇİN ADAY OLDU


Girişimcilik ekosistemi için önemli ödüllerden biri olan StartupCentrum Girişimcilik Ekosistemi Ödülleri’nde halk oylaması başladı. Rapor Ödülleri ve Halk Oylaması şeklinde iki kategoride değerlendirilen ödüllerin halk oylaması ayağı, 26 Ocak Cuma gününe kadar devam ediyor. Geçen yıl ‘yılın kuluçka merkezi’ kategorisinin birincisi olan BTM, bu yıl da aynı kategoride yeniden aday oldu. Siz de ‘yılın kuluçka merkezi’ kategorisinde BTM’ye oy vermek için www.startupcentrum.com adresini ziyaret edebilirsiniz.


 

DÜNYA SAHNESİNE ÇIKTILAR

 

BTM, İstanbul Ticaret Odası’nın ilk defa Türkiye milli iştirakini düzenlediği dünyanın en güçlü teknoloji platformu CES 2024 Fuarı’na Arche Robotics, Vind Turbines ve MedicaUroSim isimli girişimleriyle katıldı. İTO Başkan Yardımcısı Ahmet Özer, İTO Yönetim Kurulu Üyesi Murat Hazıroğlu, Los Angeles Başkonsolosu Sinan Kuzum ve Los Angeles Ticaret Ataşesi Merve Tüzer Kaya, BTM standını ziyaret ederek girişimler hakkında bilgi aldı.

 

GROW UP’TA EĞİTİMLER SÜRÜYOR

 

BTM’nin Kalkınma Bakanlığı (BMZ) tarafından finanse edilen PEP-Ekonomik Fırsatların Desteklenmesi Programı kapsamında; Alman Uluslararası İş Birliği Kurumu ile yürütülen Grow Up Programı’nın 1. Bileşen ve 2. Bileşen eğitimleri devam ediyor. 1. Bileşen Startup Girişimciler etabında Murat Ünver ile ‘Design Thinking Eğitimi’ ve atölye çalışmaları, Sarp Uzer ile ise ‘Avrupa Öncelikli Yurt Dışına Çıkış Stratejileri ve Genişleme Yol Haritası Eğitimi’ gerçekleştirildi. Programın 2. Bileşen Kadın Girişimciler etabında ise Caner Yalın ile ‘Sosyal Girişimcilik Destekleyici Atölye’ ve Şefik Naci Adalılar ile ‘Şirket Nasıl Kurulur Similasyon Atölye’ çalışmaları yapıldı.