tatil-sepeti

Folovmi Teknoloji, patentini aldığı Akıllı Yasam Platformu’na geliştirdiği “Nefes Akıllı Ortam Asistanı’nı da dahil etti. Firmanın geliştirdiği yeni cihazla ortam ısısı, nemi ve hava kalitesi otomatik ayarlanıyor.


Aynı zamanda sarsıntıyı da algılayan cihaz; gazı veya suyu otomatik olarak kesebiliyor. Sistem, bu durumu anında kişinin yakınlarına veya çağrı merkezine iletebiliyor.

 

HABER: ÖMÜR KIRBAŞLI

 

Teknopark İstanbul Kuluçka Merkezi’nde yerleşik Folovmi Teknoloji, gerçek zamanlı sağlık, güvenlik ve acil servis hizmeti vermenin yanında akıllı ev, akıllı dijital yaşam yardımı hizmetlerini de geliştirmeye devam ediyor.  2019’dan bu yana akıllı dijital sitemler üzerine yoğunlaşan şirket yeni geliştirdiği Nefes Akıllı Ortam Asistanı’nın patent başvurusu yaptı. Depremi algılayabilen Nefes Akıllı Ortam Asistanı bağlı olduğu ortamdaki güvenlik tedbirlerini hızla uygulayabiliyor. Cihaz deprem uyarısını ilgili kişi ve kuruluşlara lokasyon bazlı bildirerek akıllı vanaları ile gaz akışını kesiyor. Nefes Akıllı Ortam Asistanı’nı Folovmi Teknoloji CEO’su Bülent Subaşı’ya sorduk.

 

Kaç kişilik bir ekip bu projede çalıştı?

 

Toplamda 6 kişi bu projede çalıştı. Nefes Akıllı Ortam Asistanı projesinde; proje yöneticisi, yazılım mimarı, mobil uygulama geliştiricisi, elektronik devre tasarımcısı, gömülü yazılım uzmanı ve tasarımcı görev yaptı.

 

DEPREM UYARISI

 

Yeni geliştirdiğiniz cihaz hangi faydaları sağlıyor?

 

Nefes Akıllı Ortam Asistanı cihazının çok sayıda faydası bulunuyor. Geliştirdiğimiz cihaz ile yaşam alanına ait ısı, nem, hava kalitesi, hareket algılama, ışık şiddeti, sarsıntı verileri izlenebiliyor. İzlenmekle de kalmıyor, sıcaklık ve nem kontrollerini sürekli yaparak klimayı veya ısıtma sistemini kendisi otomatik çalıştırabiliyor. Akıllı cihaz ısı limit altına düşerse kombiyi çalıştırarak ortam ısısını istenen seviyeye yükseltiyor. Hava kararınca akıllı prizleri devreye sokuyor.  Aydınlatmaları açıyor. Ortamdaki hava kalitesini ölçen cihaz, hava kalitesi limitlerin dışında ise hava temizleme sistemini devreye alıyor ve IR ile çalışan yüzlerce cihazı çalıştırmayı sağlıyor. Nefes dış hava durumu ve dış hava kalitesinide sürekli takip ederek özellikle solunum ve kalp rahatsızlığı olan kullanıcılarını dış ortama çıkmamaları konusunda ikaz ediyor. Akıllı hatırlatıcı, namaz saatleri bildirimleri de cihazın özellikleri arasında sayılabilir. üzerinde bulunan SOS acil yardım butonu ile ilgili kişi ve kurumlardan lokasyon bazlı yardım isteyebiliyor. Ortam asistan cihazının deprem algılama alt yapısı da bulunuyor. Cihaz deprem uyarısını ilgili kişi ve kuruluşlara lokasyon bazlı bildirerek akıllı vanaları ile gaz akışını kesebiliyor. Dolayısıyla hem yaşam konforu hem de enerji tasarrufu sağlayabiliyor. birçok özelliği olan nefes, sarsıntıyı otomatik olarak algılayabiliyor nefes akıllı vanalar takılıysa sistemde gazı veya suyu otomatik olarak kendisi kapatabiliyor. Tüm bunları kişinin yakınlarına veya merkezi birimlere alarm olarak gönderebiliyor. Nefes üzerinde bulunan rgb led aydınlatma ve ses alt yapısı ile görme ve işitme engellilere de hizmet verebiliyor.

 

KULLANIM ALANLARI

 

Bu cihaz ağırlıklı olarak nerelerde kullanılacak?

 

Kapalı alanlarda hava kalitesini sürekli kontrol eden karbondioksit ve zararlı gazları sürekli ölçen bununla ilgili alarmlar veya hava temizleme cihazı varsa onları otomatik çalıştıran bir altyapıya sahip olduğu için okullar sınıflar iş yerleri otel odaları çalışma ofisleri kısaca kapalı alanı olan tüm binalar diyebiliriz.

 

HEDEF AB ÜLKELERİ

 

Cihaz patentini aldıktan sonra ihracat planlarınız var mı?

 

Özellikle Avrupa Birliği ülkeleri, çünkü orada her iki kişiden birisi yalnız yaşıyor ve yaş ortalamaları 65’in üzerinde. Onların sağlık ve güvenliklerine bu cihaz takip ediyor herhangi bir acil durumda otomatik olarak alarm gönderiyor veya kişiler kendileri üzerinde bulunan acil yardım butonuna basarak yardım isteyebiliyor.

 

TEKNOPARK’IN ETKİSİ

 

Projelerinizde Teknopark İstanbul’un ne gibi yararı oldu?

 

Teknopark’ta yerleşik olmanın bize çok sayıda faydası oldu. Ar-ge ve teknoloji firmaları ile ortak çalışmalar yapabiliyorsunuz. Örneğin bizim elektronik devre tasarımları ile ilgili kendi içimizde personelimiz olmadığı için hemen yanımızdaki firmadan destek aldık onun dışında bir KOSGEB projesi olduğu için devlet teşviklerinden faydalandık. Bunların dışında Teknopark teşviklerinden ve teknoparkın patent desteklerinden faydalandık.

 


FAYDALI MODEL BELGESİ ALDI

 

Teknopark Istanbul Cube Incubation’da geliştirilen Folovmi Akıllı Yaşam Platformu aynı zamanda Türk Patent ve Marka Kurumu’ndan ‘faydalı model belgesi’ aldı. Nefes Akıllı Ortam Asistanı cihazına ait patent müracaatlarını yapan Folovmi Teknoloji Teknopark İstanbul ve KOSGEB destekleri ile ‘Hayata Bağlan’ sloganıyla her yıl yeni akıllı cihazlar ve akıllı dijital yaşam servislerini ekosisteme katmayı hedefliyor.

 

SERVİS HİZMETİ DE VERECEK

 

Folovmi Teknoloji, 2019 yılında Teknopark İstanbul Kuluçka Merkezi’nde Akıllı Yaşam Platformu Projesi ile faaliyet göstermeye başladı. KOSGEB Ar-Ge İnovasyon Desteği ile Folovmi Teknoloji’yi kurulan firma, projesine patent alarak sınai mülkiyet hakkı ve marka tescili ile markasını koruma altına aldı. 2022 yılında Akıllı Yaşam Platformu Projesi’nin KOSGEB ve Teknopark İstanbul’da başarı ile tamamlanması sonucu AR-GE firması olmaya hak kazandı. 2023 yılında Akıllı Yaşam Platformu kapsamında kullanılacak Nefes Akıllı Ortam Asistanı giyilebilir cihazının üretilmesi ve seri üretim alt yapısının hazırlanmasına KOSGEB Ür-Ge desteğiyle devam ederek cihaza ait yurt içi ile AB ülkeleri patent müracaatları ve nefes marka tescili yapılarak koruma altına almayı başardı. Nefes Akıllı Ortam Asistanı giyilebilir akıllı cihazı ve ilgili yazılımlarını KOSGEB Ür-Ge projesi kapsamında geliştirmeye devam eden Folovmi Teknoloji, 2024’ten itibaren ticarileşmeyi ve dijital yaşam servis hizmetleri vermeyi planlıyor.

21 Ağustos 2023 Pazartesi