HABER: AYŞE BAŞAK
Yenilenebilir, temiz enerji kaynakları, bu kaynakların doğru değerlendirilmesi, santrallerin verimlerinin artırılması çok önemli. Geleceğimiz bu kaynakları nasıl değerlendireceğimiz üzerinde şekillenecek…
Rüzgar enerjisi gün geçtikçe önemini artırıyor. ABD’de Kaliforniya açıklarında kurulacak rüzgar santrali ise dünyanın en büyük deniz üstü rüzgar santrali olma yolunda.
765 MEGAWATT
Mevcut deniz üstü santraller içinde 630 megawatt’lık üretim kapasitesiyle dünyanın en büyüğü olan London Array, İngiltere’de bulunuyor. Deniz üzerindeki platformlarda, kıyıdan 53 km açıkta kurulacak ABD’deki santral ise 765 megawatt kapasitede. Bu, 200 binden fazla evin ihtiyacını karşılamak demek.
TEMEL ATILMIYOR
Türbinler 800 ilâ 1000 metre derinlikteki suyun üzerinde, yere sabitlenmiş olarak duracak. Projede deniz dibine kazık çakmak, temel atmak yok. Çevreye duyarlı bir proje. İptal edildiğinde deniz dibinde bir şey kalmayacak. Rüzgar türbinleri suyun üzerinde dikey ağırlıklar veya çeşitli yöntemlerle uygulanacak çapalarla sabitlenecek.
2030’DA TAMAM
Birbirlerinin rüzgarını kesmemeleri için aralarındaki mesafeler 1000 metre olacak.
Dünyada sahilden açıkta bulunan rüzgar santralleri genellikle 60 metreden az derinliklere kurulmuş durumda. Türbinler ise deniz dibine beton veya çelik kazıklar ile sabitlenmişler.
2021’de başlayacak inşaatın 2030’da tamamlanması hedefleniyor.
4 MİLYON DOLAR MALİYET
Deniz üzerinde duran türbin teknolojisinin uygulaması daha kolay olsa da maliyeti için aynısını söylemek mümkün değil. Türbinleri inşa etmek ucuz fakat sabitleme sistemleri daha fazla çelik gerektiriyor. Ayrıca kıyıdan çok açıkta olmaları ve kullanılan kabloların uzunluğu da maliyeti etkiliyor. 2020 yılında deniz dibine sabitlenmeyen deniz üstü rüzgar türbinleri sistemlerinin ürettikleri 1 megawatt elektrik başına 9 milyon dolar maliyeti varken, deniz dibine sabitlenen sistemlerin maliyetinin 4 milyon dolar olacağı söyleniyor.