tatil-sepeti
tatil-sepeti

Covid-19’a yerli telemetri takibi

Giriş: 17.06.2020 - 00:00
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

HABER: SOYHAN ALPASLAN

Teknopark İstanbul firmalarından LiveWell Giyilebilir Sağlık Teknolojileri Şirketi, GSM’nin çektiği her yerde çalışabilen yerli telemetri (uzaktan haberleşme ve kontrol) sistemini geliştirdi. Sistem; Covid-19’un kalp sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerini ve tedavide kullanılan ilaçların bozduğu kalp ritmini kesintisiz tespit edebilecek. Sağlık Bakanlığı’nın teletıp ve telekardiyoloji uygulamalarını tamamlayıcı niteliklere sahip olan yerli telemetri sistemi, ev karantinasındaki Covid-19 hastalarında da güvenle kullanılacak. Sistem, yine LiveWell’in geliştirdiği yerli ve milli ilk holter (EKG) cihazı olan Cardiom Uzun Süreli Ritim Takip Sistemi ile entegre çalışabilecek. Basit, sürdürülebilir ve çok ekonomik bu entegrasyonla doktor, hastasını bilgisayar üzerinden her an izleyebilecek.

PAHALI İTHALATA SON

Yerli telemetri sistemi; taşınabilen ve 42 gün boyunca kardiyologlara kesintisiz veri aktarımı sağlayan Cardiom ile entegre olabilmesi ile benzersiz. Bu sistem sayesinde Türkiye ithal yazılımlara yüksek fiyatlar ödemek zorunda kalmayacak.

İstanbul Ticaret’in sorularını LiveWell Genel Müdür Yardımcısı Elektrik ve Elektronik Mühendisi Fırat Yeşilleten cevapladı. Yeşilleten, biyomedikal yüksek lisansını Boğaziçi Üniversitesi’nde yaptı.

İKİNCİLİK UNVANI

LiveWell’i tanıtır mısınız?

Giyilebilir sağlık teknolojileri üretiyoruz. Uzun süreli takip yapan, taşınabilir ilk yerli ve milli holter (EKG) cihazı üreterek Türkiye’ye ‘bu üretimi yapabilen ikinci ülke’ unvanını kazandırdık. Cardiom adlı holter, hastalığın kardiyolojik mi nörolojik mi olduğunu da belirleyerek, hastayı ve sağlık sistemini gereksiz tetkiklerden kurtarıyor.

GİYİLEBİLİR SAĞLIK TEKNOLOJİLERİ

Giyilebilir sağlık teknolojileri nedir?

Saat ve EKG gibi vücuda yapıştırılan, belirli bir süre taşınan, vücuttaki elektriksel sinyalleri takip eden ürünleri örnek verebiliriz. Üzerinde akıllı sensörler taşıyan ve topladığı bilgileri bluetooth’a bağlanarak ilgili web sistemine, sağlık personeline aktaran kablosuz sistemler de bu ürünler arasında.

20 COVID-19 PROJEMİZ VAR

Covid-19 projeleriniz neler?

Covid-19 kapsamında geliştirdiğimiz birbirinden bağımsız 20’ye yakın projemiz var. Bunlardan biri holter cihazımız Cardiom’un tamamen online çalışarak 12 kanala kadar EKG verisini internet üzerinden hekimlerle paylaşabilmesi. Cardiom, içinde bulunan Turkcell GSM Veri Hattı’nı kullanarak hasta tetiklemesi ile anlık kayıtlarını, otomatik analiz fonksiyonlarıyla aritmi bilgisini iletiyor. Covid-19 tarafında tedavi ve takip aşamasında doktorlara uzaktan izleme ve ihtiyaç duydukları tamamlayıcı bilgiye ulaşma imkânı sağlıyor.

YALANCI POZİTİF ARİTMİ

Bir diğer projemiz, aritmide yalancı pozitif değerleri tespit eden yapay zeka yazılımı. Yalancı pozitif aritmi değerlerini deneyimli doktorların teşhisleri üzerinden öğrenen yapay zekamız sürekli kendini geliştiriyor. Sayısız veri arasında yalancı pozitif değerleri çok büyük oranda azaltıyor.

EKG YERLİ PATCH ÜRETİMİ

Türk Kardiyoloji Derneği Aritmi Çalışma Grubu, Covid-19 pandemisinin ilk günlerinde, pandemi ve kardiyovasküler hastalıklar konusunda bilinmesi gerekenler ile ilgili raporlar sundu.

Bu raporlar doğrultusunda bazı projelerimizi hızlandırdık. Hastanın uzaktan yönlendirme ile kolaylıkla vücuduna takabilmesi ve pratik bir şekilde EKG kayıtlarının alınabilmesi için patch EKG sistemleri öneriliyor. En kısa sürede, yurtdışında kabul görmüş patch sistemlerinin LiveWell Akıllı Sağlık Platformu ile entegrasyonunu yapmak için çalışıyoruz. Daha sonra yerli ve milli patch EKG cihazını üretmeyi planlıyoruz. İnşallah kısa sürede sonuca ulaşacağız.

TELETIP SİSTEMİNE KATKI

Fırat Yeşilleten, teletıp sistemine katkılarına ilişkin şunları anlattı: “Teletıp sisteminde eksik kaldığını düşündüğümüz; stetoskop ile kalp seslerini dinleme, boğaz ve kulak kontrollerini yapma, oksijen satürasyonu ölçme, kan şekeri ölçme, tansiyon ölçme, ateş ölçme gibi hususlar mevcut. Bu işlemlerden üçünü; tansiyonu, kalp ritmini ve kandaki oksijeni ölçen vital monitör denilen büyük cihazlar var. Bizim sistemimiz; elektronik stetoskop, otoskop, oksijen satürasyon cihazı, kan şekeri ölçüm cihazı, tansiyon holter, sürekli ateş ölçer gibi cihazları birbirine entegre ederek daha çok fonksiyonu uzaktan erişimle gerçekleştirebilecek. Bir sonraki adımımız yerli ve milli üretimi sağlamak olacak. Aklımızdaki yapı şu; uzaktan muayene cihazı hastanın kapısına gidiyor. Akıllı cihazlarda açılan ekranda doktor ile online görüşen hasta, doktorun yönlendirmesini izleyerek cihazı kullanıyor.”

GEZİCİ EKG EKİBİ EVİNİZDE

LiveWell, evde karantinada olan, virüs riski nedeniyle hastaneye gitmekten çekinen hastaların EKG çekimlerinin yapılması için gezici EKG ekibi kuruyor. Yeşilleten, “Firmamız, steril Cardiom cihazını hastanın evine kadar getirecek. Çekim yapıldıktan sonra yine evden alacak. Ekipler, verileri ‘LiveWell Akıllı Sağlık Platformu’ yazılımımıza yükleyecek. Bu sayede kardiyolog, evinden ya da kliniğinden ayrılmadan, internet üzerinden EKG/Holter raporu oluşturabilecek. Aritmi uzmanları ve kardiyologlar ile iletişim halindeyiz” diye konuştu.

HER YERDE HASTA TAKİBİ

Fırat Yeşilleten, “LiveWell’in geliştirdiği telemetri sistemi, GSM’nin çektiği her yerde hasta takibi yapabilmesi ile eşsiz. Hastanelerin hastalarına taktıkları telemetri, ancak wi-fi sisteminin erişebildiği alanlarda aktif. İnternet üzerinden bu takibi yapmak kolay değil. Basit, çalışan, sürdürülebilir ve çok ekonomik bir çözüm sunuyoruz. Pahalı ve süslü sisteme gerek yok. Doktorlar kendi bilgisayarlarından, Cardiom cihazı ile hastayı her an izleyebilirler” dedi.