HABER: AYŞE BAŞAK
Ülkemiz sekiz bin kilometreyi aşan bir sahil şeridine sahip. Göllerimizin toplam yüz ölçümü ise 9 bin 500 kilometrekare. Bu müthiş kaynak aynı zamanda büyük bir sorumluluk anlamına geliyor. Çünkü su kirliliği hem dünyada hem de ülkemizde üzerinde durulması gereken bir sorun olarak öne çıkıyor. Plastik kirliliği, kimyasal sorunlar, biyolojik dengenin bozulması gibi problemler su kaynaklarımızı, dolayısıyla geleceğimizi tehdit ediyor. Devletlerin kirliliği önleyici adımlar atmasının gerekliliği su götürmez bir gerçek. Ancak özel sektörün ve sivil toplum kuruluşlarının da bu konuda yapabilecekleri şeyler var. Bilhassa şehirlerde oluşan su kirliliği ile mücadelede hepimize önemli görevler düşüyor.
UZAKTAN KUMANDA
ABD’nin Chicago kentini, 250 kilometre uzunluğundaki kolları ve kanalları ile sarmış bulunan Chicago Nehri’nde de yoğun kirlilik yaşanıyor. Urban Rivers adı verilen sivil bir oluşum, bu kirlilik ile mücadele etmek için kurulmuş. Trash Robot adını verdikleri bir su temizleme robotu Robotun özelliği, uzaktan kumanda edilmesi. İnternet üzerinden dünyanın herhangi bir yerinden, robotun üzerindeki kameralardan gelen görüntüyü izleyerek, sudaki çöpleri robotun kolları ile toplayabiliyorsunuz.
YARDIMLA HAYAT BULACAK
İnsan tarafından kumanda edilmek zorunda olan robot, yapay zekaya sahip değil. Maliyeti düşük olan robotun gönüllüler tarafından kendi aralarında yapacakları bir program çerçevesinde, boş vakitlerinde kullanılması ve bu yolla nehrin temizlenmesi düşünülüyor. Yani bilgisayarınızın başında oturup, nehrin kenarında park etmiş olan robotu harekete geçirip çöpleri uzaktan kumanda ile topluyorsunuz. Hırsızlık, internet korsanlığı gibi konularla ilgili özel tedbirler almayı düşünmüşler. Yaşadığı şehri temiz tutmak için çabalayan Chicagolu gençlerin bir ürünü olan Trash Robot, internet üzerinden toplanan yardımlarla hayata geçirilecek.
ZARARLI GÜNEŞ IŞINLARINDAN BU CİHAZ İLE KORUNUN
Yaz geliyor. Uzmanlar güneşin zararlı ışınlarından nasıl korunmamız gerektiği ile ilgili çok sayıda uyarıda bulunacaklar. Televizyonlar, haber bültenleri bu uyarılarla dolup taşacak. Yine de bazılarımız güneş yanığı sorunu yaşayacak. Güneşe maruz kalma şiddetini doğru ayarlamak önemli. Çok az olursa D vitamini eksikliği ortaya çıkıyor. Güneşe çok maruz kalma durumunda da deri hasarından deri kanserine kadar varan çok büyük sağlık problemleri oluşabiliyor. QSun sizi güneşe çok maruz kalmaktan korumayı hedefleyen bir cihaz.
GÖLGEYE DAVET EDİYOR
Herkesin güneş ışınlarını tolere etme oranı deri özelliklerine göre değişiyor. QSun derinizin rengini, tonunu esas alarak maruz kalabileceğiniz ışık miktarını belirliyor. Eğer bu miktardan fazla güneşte kalırsanız sesli ve görüntülü uyarının yanında titreşim ile de sizi gölgeye davet ediyor.
Bir cep telefonu aplikasyonu ile birlikte kullanılan cihaz, derinizin özelliklerini telefonun kamerası ile belirledikten sonra size uygun güneşten koruma kremini de seçiyor. Giymeniz gereken kıyafetleri de size söylüyor.
ROZET GİBİ TAKILIYOR
Bir rozet büyüklüğündeki cihazı yine bir rozet gibi yakanıza iliştirebilirsiniz. Cihazı üzerinize takmadan evvel iki kez sallayarak aktif hale gelmesini sağlıyorsunuz. Üzerinde ışıklı uyarı sistemi var. Cihaz tüm ışıklar yandığında artık gölgeye gitme vakti geldiğini size anlatmış oluyor. Pilli bir şarj ile altı hafta idare ediyor.
50 dolara siparişlerin alınmaya başladığı cihazın önümüzdeki yaz üretime geçmesi planlanıyor.