tatil-sepeti
tatil-sepeti

Çipsiz ve kablosuz elektronik ‘kaplama’ üretildi

Giriş: 29.08.2022 - 00:00
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü mühendisleri, yerleşik çiplere veya pillere ihtiyaç duymadan kablosuz olarak iletişim kuran yeni bir tür giyilebilir sensör tasarladı. Günümüzde giyilebilir sensörler sayesinde vücudumuzun glikoz seviyesini, kan basıncını, kalp atış hızını ve aktivite seviyelerini hızlıca öğrenebiliyoruz. Bu veriler akıllı telefonlara da sorunsuz şekilde iletiliyor.

Sensörler gövdelerine gömülü küçük pillerle çalışan bluetooth çipler aracılığıyla diğer cihazlar ile iletişim kurarlar. Ancak bu geleneksel çipler ve güç kaynakları günden güne daha küçük, daha ince ve daha esnek biçimler alan yeni nesil sensörler için hantal haldeler.

YENİ SENSÖR

Şimdi MIT mühendisleri, yerleşik çiplere veya pillere ihtiyaç duymadan kablosuz olarak iletişim kurabilen yeni bir tür giyilebilir sensör tasarladı. Cihaz; nabız, ter ve ultraviyole mazuriyeti ile ilgili sinyalleri algılıyor ve ardından herhangi bir kablo, çip ve pil olmadan verileri iletiyor. Araştırma ekibi bu tasarımı “e-cilt” olarak isimlendiriyor. Bu yeni sensörün özgün kısmı, piezo-elektrik özellikleri ile bilinen bir malzeme olan ultra ince, yüksek kaliteli bir galyum nitrür filmi. Bu film hem mekanik etkiye bir tepki olarak elektrik sinyali üretebiliyor hem de bir elektriksel darbeye tepki olarak mekanik titreşebiliyor.

TİTREŞİMLE ELEKTRİK ÜRETİMİ

Araştırmacılar, galyum nitrürün iki yönlü piezo-elektrik özelliklerinden yararlanabileceklerini ve malzemeyi hem algılama hem de kablosuz iletişim için aynı anda kullanabileceklerini buldular. Araştırma ekibi cihazın bir kişinin kalp atışına ve terindeki tuz seviyesine tepki olarak titreyecek kadar hassas olduğunu belirtiyor. Bununla birlikte sensörün titreşimler sayesinde ürettiği elektrik sinyali ile pile ihtiyaç duymadan algılama bilgilerini kablosuz olarak herhangi bir cihaza iletebiliyor. Doç.Dr Jeehwan Kim, “Çipler çok fazla güç gerektirir. Tasarladığımız cihaz ise enerji tüketmeden veri transferi yapabiliyor” diyor.