Salı, 05 Kasım, 2024
HABER: FAHRİ SARRAFOĞLU
Kumaş piyasası iç pazarda çekte vadelerin uzamasından etkilenirken bir yandan da haksız rekabet ile mücadele ediyor. Son dönemde yüksek maliyetler nedeniyle konfeksiyon firmalarının Çin’den temin ettikleri ucuz hammaddeyi Bangladeş’e ucuza ürettirmesi yerli kumaşçıları zor durumda bırakıyor. İstanbul Ticaret Odası Kumaş Meslek Komitesi Başkanı Mehmet Nevzat Aydın, sektörde güven ortamının yeniden tesis edilmesi gerektiğine işaret ederek şunları söyledi: “Yetersiz cezai yaptırımlarla piyasada güven ortamı kalktı. Bu nedenle kişiler ve firmaların birbirlerine sağladıkları kredi de azaldı. Bankalar çekteki sorumluluklarından dolayı çek vermek istemiyor. Piyasadaki döngü bu nedenle azalıyor. Bu durumda bankalardaki sorumluluk yerine kanunların ağırlığı artmalı. Ancak bu şekilde çek yapraklarının piyasada güven ve hareketliliği sağlanabilir. Kayıt dışı işlemler de ortadan kaldırılabilir.”
YENİ PAZAR GEREKİR
Kalite, marka ve modanın sektöre yeni pazarlarda güç katacağını belirten Aydın, bunun için İTO’nun organize ettiği teşvikli fuar ve ikili görüşmelerin takip edilip değerlendirilmesi gerektiğini hatırlattı. Aydın, şöyle devam etti: “Ucuz yabancı işçi avantaj gibi görünse de sigorta maliyetlerinin işveren üzerindeki yükü azaltılarak kayıt dışı işçi çalıştırma engellenebilir. İstanbul ticaret yeri olarak düşünülürken imalat ve sektörleşen şehirler nüfus ve istihdamı dengeli bir şekilde Anadolu’ya yayacaktır.”
HAKSIZ REKABET ÖNLENMELİ
Komite Başkan Yardımcısı İbrahim Özkul da hem yurt dışında yaşanan olumsuzlukların hem de iç piyasadaki durgunluğun sektörü zor durumda bıraktığını söyledi. Özkul, sektörle ilgili şu bilgiyi verdi: “Birçok atölye bu sebeple kapanmak zorunda kaldı. İşsizler topluluğuna yenileri katıldı. Az da olsa mevcut perakende sektörüne birkaç ünlü marka hâkim. Firmalar ve konfeksiyon üreticilerinin rekabet etme imkânı yok. Çünkü aldıkları kumaş ve yardımcı malzemeler yüksek anti damping ve vergilerle bir bakıma millileştirilmiş oldu. Bu nedenle yüksek işçilikle imalat yapmak zorunda kaldılar. Oysa rekabet etmek zorunda kaldıkları firmalar, kumaşları Çin’den çok ucuza temin ediyor. Bangladeş gibi işçiliği bedava denecek kadar düşük ülkelere sevk ederek imalat yaptırıyorlar. Dolayısıyla bunlar ülkemize vergisiz ithal ediliyor. Her türlü anti damping vergisinden bu şekilde muaf olan iç piyasada büyük bir haksız rekabet yaşanıyor. Şu anda triko, mont, spor giyimde üretim tamamen durmuş durumda. Bütün atölyeler kapanmak zorunda kaldı.”
VADE UZADI, SENET YAYGINLAŞTI
İTO Meclis Üyesi Hasan Karaman ise zor geçen 2015 yılının ardından sorunların bu yıl da etkisini sürdüreceğini belirtti. Karaman sektörün devam eden sorunlarını şöyle özetledi:
KUTNUYU YAŞATMAK İÇİN ÇALIŞIYORLAR
Padişah kaftanlarında kullanıldığı için “saray kumaşı” olarak bilinen “kutnu”, binbir emek gerektiren işlemin ardından hazır hale getiriliyor.
12 Nisan 2016 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı