Çin’deki potansiyelin değerlendirilmesi için hedef pazarların belirlenip, o pazara uygun planlama yapılması gerektiğini söyleyen sektör temsilcileri, paketleme ve sunuma dikkat çekiyor.
MESUDE DEMİRHAN
Çin, 1.4 milyarlık nüfusu, geniş coğrafyası ve ekonomik büyüklüğüyle ticaret ve yatırım yapmak isteyenler için önemli fırsatlar sunuyor. Çin ile iş fırsatları, İstanbul Ticaret Odası’nın düzenlediği ‘Guanco / Çin Gıda Sektörüne Yönelik Ticaret ve Yatırım Fırsatları’ webinarında değerlendirildi. Açılış konuşmasını İTO Başkan Yardımcısı Ahmet Özer’in yaptığı webinara, Ticaret Ataşeleri
Dilan Can ve Şerife Yıldırım Demirel konuşmacı olarak katıldı.
TEMMUZDA TİCARET HEYETİ
İTO Başkan Yardımcısı Ahmet Özer, Çin’in büyüklüğünün yanında farklı siyasi, hukuki, kültürel ve bürokratik bir çerçeveye sahip olduğunu belirterek, bu ülkede iş yapmanın ayrı bir uzmanlık gerektirdiğini vurguladı. Türk şirketlerin esnekliğinin ve iş yapabilme avantajlarının gıda sektöründe de açıkça görüldüğünü söyleyen Özer, şöyle konuştu: “Çin’deki ekonomik büyüme ve kişi başına düşen milli gelir, tüketici talebinin miktarını ve çeşitlerini de değiştiriyor. Talepteki değişim ve gelişme, her şehir ve eyalette aynı değil. Fırsatların daha fazla olduğu eyalet ve şehirler bazında nokta atışı stratejiler geliştirmeye ihtiyacımız var. Hedef eyalet ve şehir seçimi yapılmalı, bu pazarlara yönelik faaliyetler planlanmalı. Örneğin, Guanco şehri henüz Pekin ve Şanhay kadar doygunluğa ulaşmadı. Bu şehirdeki yükselen piyasaya hızlı ve etkili şekilde girebilecek bir imkana sahibiz. Bu çerçevede Guanco Çin gıda sektörü ticaret heyeti programı düzenliyoruz. 8-12 Temmuz’da şekerleme, bisküvi, atıştırmalık, kuru meyve ve kuruyemiş gibi alt sektörlerde fırsat pencerelerini birlikte açacağız.”
İHRACAT GÖZ ARDI EDİLDİ
Çin fuarlarını yakından takip ettiğini anlatan Özer, Çin’den çok fazla ürün alındığını, ancak ihracatın göz ardı edildiğini söyledi. Bunun en önemli sebeplerinden birinin Çin’in Türkiye gibi nüfusu az olan bir ülkeyle ilgilenmemesi ya da ihracatçıların Çin gibi bir ülkenin fiyatlarıyla baş edememesi olduğuna dikkat çeken Özer, gıda ve kullanım ihtiyaçlarının çok hızlı değiştiğini aktardı. Özellikle süt ve süt ürünlerinin şu an büyük rağbet gördüğünü belirten Özer, “Çin’in bize bakış açısı özellikle pandemiden sonra çok değişmeye başladı. Bize sempatileri yüksek. Ülkemizde iş yapmak istiyorlar. Çin’den çok ürün alıyoruz. Ürün satsak bizim için çok faydalı olacak. Bu çalışmalarla ülkemizin ihracatına bir damla katkı bile versek bizim açımızdan okyanusa dönüşecek. Ürünlerimizi çok iyi değerlendirmemiz lazım” dedi.
TİCARETİN KALBİNDEKİ FIRSATLAR
Guanco Ticaret Ataşesi Dilan Can, Güney Çin’de gıda sektörü ve pazar koşullarıyla ilgili bir sunum yaptı. Can, Çin’in iç piyasadaki üretimle gıda ihtiyacını karşılamasının mümkün olmadığını belirtti. En büyük gıda ithalatının yapıldığı bölgenin kalbi olan Guanco’ya odaklanılması gerektiğini söyleyen Can, “Ticaretin kalbi burada atıyor. 2022’de 149 milyar dolarlık ithalat söz konusu. Türkiye’den talep edilen ürünlerin başında tavuk geliyor. İkinci sırada süt ve süt ürünleri yer alıyor. Türkiye ile ilgili birçok firmayla görüşmek istediklerini bize söylediler.
Çocuklara yönelik ürünlerin daha canlı ve dikkat çekici ambalajlarda sunulması talep ediliyor” dedi. “Ne fiyata ne de rakip ülkelere ve firmalara odaklanmadan kendi ürünlerimizin kalitesine güvenmeliyiz” diyen Dilan Can, şunları kaydetti: “Çin’de orta ve üst gelir grubunda kişi sayısı fazla. Kurutulmuş aşure malzemesi bile satılıyor. Önyargılı olmadan ürünün pazarlama şekline ve paketlemeye özen gösterilmeli. Eyaletlerde farklı saklama koşulları olduğu için küçük paketleme istiyorlar. Ayrıca faturalandırmaya ve sözleşmeye dikkat edilmeli.”
FINDIĞI KÜÇÜK PAKETTE İSTİYORLAR
Guanco Ticaret Ataşesi Şerife Yıldırım Demirel, Çin’de Türk ürünlerinin bulunduğunu belirterek, “Yeni ürünlere de çok alışkınlar. Türk fındığı almak istiyorlar, ancak görüntüye çok önem verdikleri için fındıkların biraz daha büyük boyda olmasını istiyorlar. Küçük paketler halinde satılabilir mi diye çok talep geliyor” dedi.