Çilek hasadı robotlara emanet

Giriş: 31.10.2018 - 00:00
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

HABER: AYŞE BAŞAK

Makinaların devreye girmesi geçmişten bu yana pek çok alanda insana ihtiyacı azalttı, işsizliğe sebep oldu. Başta tepkiler keskindi, zamanla makinalaşma kabul edildi ve insanların meslekleri evrilerek bu yeni duruma uyum sağladı. Sanayi ve teknoloji devrimlerinden sonra gerçekleşen bu zorlu dönemlerin ardından yeni bir darbe daha bekleniyor. Dengelerin yeniden sarsılacağı, çok sayıda insanın işsiz kalmasına sebep olacak yeni bir makina saldırısı! Zira makinalar, bilgisayarların gelişmesi, yapay zekanın ilerlemesi ile birlikte eskiden yapamadıkları çok daha karmaşık işleri yapabilir hale gelecekler. Böylece pek çok insanın işi tehlikeye girecek.

İŞÇİ BULUNAMIYOR

İngiltere’de çilek toplayıcılar ile ilgili yaşanan bir problem de gelecekte yaşanacaklara ışık tutar nitelikte.Aslında bu hikâye bu süreci tersten anlatıyor. Bu defa makinalaşma işi yapacak insan gücü bulamamaktan kaynaklanıyor. İngiltere’de tarla sahipleri bir süredir çilek işçisi bulmakta sıkıntı yaşıyor ve böyle giderse durumları daha da kötüleşecek.

Essex Üniversitesi’nden araştırmacılar bu soruna çare olmak için çilek toplayan bir robot geliştiriyor. Reçel üreticisi Wilkin & Sons ile birlikte çalışan ekibin liderliğini üstlenen Vishuu Mohan, amaçlarının tarlada işçiler ile birlikte aynı şartlarda çalışacak bir robot üretmek olduğunu söylüyor.

PROTOTİPİ HAZIR

Essex Üniversitesi’nde geliştirilen çilek toplama robotu, tarla koşullarında çalışabilmek zorunda. Hatta insanların çalışamadığı koşullarda, örneğin yağmurda da çalışabilmeli. Dahası çilekteki hastalıkları anlayabilmeli, olgunlaşmış meyveyi diğerlerinden ayırt edebilmeli. Çalışmalarını sürdüren ekip, ilk prototipin hemen hemen hazır olduğunu belirtiyor.

BREXIT, MEVSİMLİK İŞÇİLERİ ZORLAYACAK

İngilizlerin yaz mevsiminde çok tükettikleri çilek ve krema ikilisi ya da çayın yanında yenen çilek reçeli, yıllık 115 milyon tonluk bir çilek üretimine, bu da 1.1 milyar sterlinlik bir ekonomik değere tekabül ediyor. Sektör son 10 yılda yüzde 132 büyümüş. Çilekleri toplamak için yılda 18 bin mevsimlik işçiye ihtiyaç duyuluyor. Kıta Avrupası’ndan, genellikle Romanya veya Bulgaristan’dan gelen bu işçiler artık daha zor bulunuyor. Öncelikle kendi ülkelerindeki işsizlik kademeli olarak azalıyor.

Diğer bir önemli faktör ise Brexit’in bu işçilerin, tarımsal insan kaynağının ülkeye girişini engelleyecek olması. Yani İngiltere Avrupa Birliği’nden çıktığında bu gibi mevsimlik işçileri bulması çok daha zor hale gelecek.

Daha da ilginç bir bilgi ise son yıllarda çileğin yüzde 20’lik bir kısmının işçi bulmaktaki sıkıntıdan ötürü toplanamamış olması.

Robotik gemiler 2020’de suya indiriliyor

Deniz taşımacılığının tehlikelerinden pek bahsedilmez. Oysa deniz kazalarını önlemek çok büyük öneme haiz. Hem deniz taşımacılığının artan yoğunluğa rağmen güvenliğinin sağlanması hem de olası çevre felaketlerinin önüne geçmek adına denizde trafiğin düzenlenmesi için teknolojiden sonuna kadar yararlanmak gerekiyor. Rolls-Royce bu konuyu oldukça önemsiyor ve geleceğin deniz taşımacılığının teknolojisini geliştiriyor.

UYDU ARACILIĞIYLA ENTEGRASYON

Intel ile birlikte deniz araçlarının insansız olarak yol alabilmesi için teknoloji geliştiren Rolls-Royce, geçtiğimiz yıl sürücüsüz araç geliştiren Mobileye şirketine 15 milyar dolarlık yatırım yaparak bu alandaki araştırmalara kaynak sağladı. Rolls-Royce, sürücüye ihtiyaç duymayan gemiler konusunda bir süredir somut adımlar atıyor. Şirket araştırmacıları, Avrupa Uzay Kurumu ile ortak çalışarak uydu aracılığı ile tüm gemileri birbirine bağlamak üzerine çalışıyorlar. Intelligent Awareness adı verilen bu sistem radar, termal kamera, HD kamera, uydu ve hava durumu raporları gibi türlü kaynaklardan gelen bilgileri otomatik olarak işliyor.

Son 10 senede binden fazla geminin insan hatası yüzünden battığını göz önüne aldıklarını belirten Intel de sürücüsüz gemiler için çalışmaya devam edeceklerini belirtiyor. Rolls-Royce, ilk robotik gemilerin suya indiriliş tarihi olarak 2020’yi işaret ediyor.