Salı, 05 Kasım, 2024
HABER: AYŞE BAŞAK
Kablosuz şarj etme teknolojisi piyasada mevcut olsa da şarj etme işlemini gerçekleştirmek için enerji kaynağına yakınlık şartı sürüyor. Bu da bizi kablo derdinden, prize tak çıkar uğraşından kurtarıyor kurtarmasına ama şarj etmek için hâlâ çaba harcamamızı gerektiriyor. Yani cihazın şarj ihtiyacını takip edip hatırlamamız ve onu şarj istasyonuna koymamız gerekiyor. Peki şarj etmeyi unutsak bile sadece evin veya ofisin içinde olduğumuz için aletlerimiz enerjileri tükendiğinde otomatik şarj olsalardı, ne güzel olurdu değil mi?
GENİŞ MENZİL
Duke Üniversitesi’nde görevli Profesör David Smith, bir oda içinde bulunan tüm cihazları otomatik ve sürekli olarak şarj edecek bir sistem geliştirdiklerini açıkladı. Yeni sistemde düz, LCD ekran gibi bir cihaz ile daha yüksek mikrodalga frekansların kullanımı ve bu dalgaların aletlerin pillerine yönlendirilmesi suretiyle şarj menzili büyük ölçüde genişletilmiş. Bu ekrana benzer cihaz, son dönemde gördüğümüz Toyota’nın Ar-Ge için kullandığı aracın üstünde bulunan ve aracın uydu ile bağlantısını sağlayan düz ekran şeklindeki anten ile aynı malzemeden yapılmış.
Birden fazla cihazı aynı anda şarj edebilen sistem şimdilik 10 metre menzile sahip.
EKSİKLERİ TAMAMLANIYOR
Hâlâ tamamlanmayı bekleyen ürünün eksikleri var. Örneğin ekranın arkasındaki enerji kaynağının güç düzenlemesi, maliyet ve verimlilik açısından geliştirilmeye muhtaç görünüyor. Ayrıca şarj olacak bir alete enerji gönderilirken aradan geçecek bir insanın bu akıma maruz kalmaması için sistemin otomatik olarak kendini kapatması gerekiyor. Bu konuda çalışmalar sürüyor. Araştırmacılar, akımın insana bir zararı olmadığını belirtse de kullanıcının yoğun bir akıma maruz kalmamasını sağlamak üzere çalışıyorlar.
YENİ VERSİYONLARI GELİYOR
Prof. Smith, sorunların kısa vadede aşılabileceğini söylüyor. Ona göre bir odada bulunan tüm cihazların şarj olmasını sağlayacak bu sistem, odanın tavanına yerleştirildiğinde kolaylıkla kablosuz cihazları şarj edebilir ve bu kısa vadede uygulanabilir vaziyette olacak. Araştırma ekibi daha büyük ve daha uzak noktalara enerji gönderebilen versiyonların da mümkün olabileceğini belirtiyor.
30 Ocak 2017 Pazartesi
04 Kasım 2024 Pazartesi
02 Kasım 2024 Cumartesi
02 Kasım 2024 Cumartesi
01 Kasım 2024 Cuma
30 Ekim 2024 Çarşamba