HABER: AYŞE BAŞAK
Norveçli bilim insanlarının geliştirdiği çiftçi robot, ilk aşamada çiftçilerin işlerini kolaylaştırmak, verimi artırmak, giderleri azaltmak üzere tasarlandı. Bir şarj ile 10 saat çalışabilen robotun marifetleri pek çok. Ürünlere zarar vermeden sensörleri sayesinde tarlada, ekili arazilerde çalışabiliyor. Tohumlama, ilaçlama gibi temel işleri hızla hallediyor.
HARİTA HAZIRLIYOR
İstenilen görev belirlendikten ve robot kumanda edildikten sonra kendi başına arazide gerekli olan yerlere gidip gelebiliyor. COSMOS adı verilen (Cosmic-ray Soil Moisture Observing System) bir sistem ile toprağın nem seviyesini ölçüyor.
Buradan elde edilen data daha sonra sulamada kullanılıyor. Çiftçiler de tarlalarının neresi daha çok su tutuyor, neresi daha çok su istiyor, buradan elde edilen data sayesinde birebir görebiliyorlar. Zira robot tarlanın durumunu takip etmeleri için çiftçilere yüksek çözünürlüklü bir harita hazırlıyor.
TOPRAĞIN KALİTESİ
Robot henüz piyasaya sunulmak için hazır değil; çünkü geliştirilme süreci devam ediyor. Özellikle ekinlerin ve toprağın kalitesini ölçecek, sürekli olarak takip edecek sensörler üzerinde çalışılıyor. Norveçli araştırmacılar bu ilgi çekici robotu geliştirmek için İngiltere’den Lincoln Üniversitesi araştırmacıları ile işbirliği yaptılar ve Ar-Ge çalışmaları şimdilik İngiltere’de sürüyor. Çiftçi robotun birkaç yıl içinde piyasaya sürüleceği tahmin ediliyor.