OpenAI, sohbet robotu ChatGPT’ye e-ticaret yetenekleri kazandırarak kullanıcıların doğrudan platform içinde ürün satın almasını sağlayacak bir sistem üzerinde çalışıyor. Sam Altman liderliğindeki şirket, bu hamleyle doğrudan satışlardan komisyon almayı planlıyor.
Şirketin amacı, hâlihazırda yalnızca bağlantılar üzerinden yönlendirme yaptığı ürünleri artık ChatGPT içinde satılabilir hale getirmek. Bu yeni sistem sayesinde sipariş alan satıcılar, OpenAI’ya belirli oranlarda komisyon ödeyecek. Bu da özellikle ücretsiz kullanıcı kitlesinden gelir elde edilmesinin önünü açacak.
Nisan ayında Shopify ile ortaklık kuran OpenAI, e-ticaret entegrasyonunun ilk adımını atmıştı. Shopify, daha önce TikTok gibi platformlarla da benzer alışveriş entegrasyonları gerçekleştirmişti.
SATIŞTAN PAY HEDEFİ
Altman, daha önce yaptığı bir açıklamada, kullanıcıların ChatGPT’nin araştırma aracı olan Deep Research üzerinden yaptığı keşiflerle ürün satın alması durumunda yüzde 2 oranında bir ortaklık ücreti alınabileceğini belirtmişti.
KULLANICI ODAKLI DENEYİM
OpenAI’nin planladığı e-ticaret sistemi, kullanıcılara yalnızca bir ürün linki göstermekle kalmayacak, ürünleri doğrudan sepete ekleyip ödeme yapmalarını sağlayacak. Satıcı listeleri, üçüncü taraflardan alınan meta verilere göre oluşturuluyor. Şimdilik bu sıralamalar fiyat ve kargo bilgilerini içermiyor ancak OpenAI, bu deneyimi ilerleyen süreçte geliştireceğini ifade ediyor.
REKLAM YOK, KOMİSYON VAR
OpenAI, şu an için reklamcılık stratejisi gütmediğini belirtse de, şirketin Mali İşler Direktörü Sarah Friar, reklam modellerinin dikkatli bir şekilde değerlendirildiğini açıkladı. Şirketin temel hedefi, ChatGPT içinde ürün arama ve satın alma sürecini doğal bir deneyim haline getirmek.
YENİ TİCARET DİNAMİĞİ
Bazı markalar ve reklam ajansları, bu yeni yapay zeka arama deneyimine uyum sağlamak için “AIO – Yapay Zeka Optimizasyonu” stratejileri geliştiriyor. SEO benzeri bu yaklaşım, chatbot’lar tarafından daha çok öne çıkarılabilecek içeriklerin üretilmesini amaçlıyor.
Arama motoru modeline alternatif olarak gelişen bu sistem, dijital pazarlama sektörünü yeniden şekillendirebilir. Sektör temsilcileri, yapay zeka destekli öneri sistemlerinin hangi tercihleri öne çıkaracağına dair yeni sorular doğduğunu belirtiyor.
ALT YAPI HAZIRLIĞI SÜRÜYOR
Özelliğin hâlâ geliştirme aşamasında olduğu ve OpenAI ile Shopify’ın bazı markalara önizleme sürümleri sunduğu bildiriliyor. Bu yeni gelir modeli, 300 milyar dolar değerinde ancak halen zarar eden şirket için stratejik bir dönüşüm olarak görülüyor.