Geçen yıl Avusturya’da çevre teknolojilerinde 6 farklı alanda hizmet veren 2 bin 732 firma, 15 milyar Euro’yu aşkın ciro elde etti.
HABER: BARIŞ CABACI
İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra ekonomisi bozulan Avusturya, son 20 yılda dünyanın en zengin ülkeleri arasında yer almayı başardı. 9 milyon nüfusu ile küçük bir Avrupa ülkesi olan Avusturya’nın denize kıyısı bulunmuyor. Ülkede Tuna Nehri coğrafi ve turistik açıdan olduğu gibi bir taşıma yolu olarak da hayati öneme sahip.
1992 yılında tamamlanan ve Karadeniz’i nehir yoluyla Kuzey Denizi’ne bağlayan Ren-Main-Tuna Kanalı, 3 bin 500 km’lik güzergahın uzun bir parçası olan Tuna Nehri’nin önemini daha da artırıyor. Viyana’nın hemen dışında bulunan liman, ticari taşıma açısından ülke ekonomisini olumlu etkiliyor.
HİZMETLER SEKTÖRÜ YÜZDE 63
Uluslararası Para Fonu’na (IMF) göre Avusturya’nın, 2023 yılında cari fiyatlarla 526 milyar dolar olan GSYİH’sinin bu yıl 552 milyar dolar olması bekleniyor. Avusturya, cari fiyatlara göre, 2023 yılı itibariyle 196 ülke arasında dünyanın 28. büyük ekonomisi konumunda. Öte yandan Avusturya, 2023 yılında 58 bin 13 dolarlık kişi başına düşen milli geliri ile dünyada 13. sırada yer alıyor. GSYİH’si içinde tarım sektörünün payı yüzde 1, sanayinin yüzde 26 ve hizmetler sektörünün yüzde 63. Avusturya’nın geçen yıl ihracatı 211 milyar dolar, ithalatı ise 232 milyar dolar değerinde gerçekleşti. Türkiye, Avusturya’ya 2 milyar dolarlık ihracat yaparken 1.9 milyar dolarlık ithalat gerçekleştirdi. Böylelikle Türkiye, Avusturya’nın 17. ithalatçısı konumunda.
İTO’DA B2B
İstanbul Ticaret Odası, Türkiye’nin dış ticaret rakamlarını artırmak amacıyla yürütülen çalışmalarını sürdürüyor. Bu kapsamda, Karintiya Ticaret Odası Başkanı Jürgen Mandl liderliğindeki Avusturyalı 11 çevre teknolojileri firması ile Türk iş dünyası temsilcileri, İstanbul Ticaret Odası’nda bir araya geldi.
ÇEVRE İÇİN 6 TEKNOLOJİ
Çevre teknolojileri yatırımlarını artıran Avusturya şirketleri, termik atık kullanımı için yoğun çalışmalar yürütüyor. Bunun yanı sıra dünyanın en gelişmiş su ürünü ölçüm teknolojisine sahip şirketler de Avusturya’da bulunuyor. Bu nedenle yeşil mutabakata hazırlık için çevre teknolojileri firmalarıyla çalışmak oldukça önemli. Avusturya’daki firmaların odaklandıkları çevre teknolojileri ise şöyle: Atık bertarafı, geri dönüşüm, termik değerlendirme, biyojen artık maddelerin işlenmesi, havayı temiz tutma ve ölçme, su sevkiyatı, su işleme, içme suyu temizlemesi.
Avusturya’daki çevre teknolojileri firmalarının yüzde 71.08’i ihracat yapıyor. Geçen yıl 2 bin 732 firma bu alanda hizmet verirken 15 milyar 450 bin Euro’luk ciro elde etti. Çevre teknolojileri firmaları 51 binden fazla kişiye de istihdam sağlıyor.
TİCARİ ORTAKLIKLAR İÇİN İLK ADIM
Avusturyalı heyetle yapılan toplantıya katılan İTO Başkanı Şekib Avdagiç, şunları dile getirdi: “Ülkemizin ihracatını artırmak için var gücümüzle çalışıyoruz. Türkiye’nin Avrupa ile ticari ilişkilerinin oldukça önemli olduğunu biliyoruz ve bu açıdan üyelerimizin ihracatını artırmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Düzenlenen B2B görüşmeler bu açıdan çok önemli. Avusturya firmaları ve üyelerimizin buluşmalarıyla ticari ortaklıklar için ilk adımlar atıldı.”
Çevre teknolojileri firmalarının gelecek için önemini vurgulayan Avdagiç, toplantıya katılan sektör temsilcileriyle de görüştü.
TÜRKİYE’DEN EN ÇOK NE ALIYOR?
Makinalar, mekanik cihazlar ve aletler, motorlu kara taşıtları, alüminyum ve alüminyumdan eşya, elektrikli makina ve cihazlar, demir veya çelikten eşya, mücevherci eşyası, örme giyim eşyası ve aksesuarı, dokuma hazır eşya, takımlar, kullanılmış giysi ve kumaşlar, plastikler ve mamulleri, sebze ve meyve.
TÜRKİYE’YE EN ÇOK NE SATIYOR?
Makinalar, mekanik cihazlar ve aletler, demir ve çelik, motorlu kara taşıtları, elektrikli makina ve cihazlar, sentetik ve suni devamsız lifler, plastikler ve mamulleri, meşrubat, alkollü içkiler ve sirke, kağıt ve karton ürünleri, eczacılık ürünleri, demir veya çelikten eşya.
B2B’Yİ KAÇIRANLAR İÇİN ÇEVRİMİÇİ BULUŞMA
Önceki hafta gerçekleşen ikili yuvarlak masa toplantısına katılamayan firmalar için çevrimiçi ortamda işbirliği yapma fırsatı devam ediyor. Çevre teknolojileri alanında Avusturyalı firmalarla ortaklık yapmak isteyen İTO üyeleri, QR kodu taratarak, sektörel işbirliği ve ihracat imkanlarını takip edebilecek.