Cumartesi, 23 Kasım, 2024
İstanbul Ticaret Odası Başkanı İbrahim Çağlar, işverenlerin yükünü azaltmak için kredi kampanyası üzerinde çalıştıklarını açıkladı. Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci’nin de katıldığı mart ayı Meclis toplantısında Oda’nın istihdam seferberliği ile ilgili çalışmalarını anlatan Çağlar, “Bu krediden istihdam seferberliği kapsamında işçi sayısını artıran üyelerin teminatsız ve piyasa koşullarından daha uygun maliyetlerle yararlanabilmesini amaçlıyoruz” dedi.
Batı’nın Türkiye’ye karşı ikiyüzlü tavrını da kınayan Çağlar, Avrupa’da Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi için bir miting düzenlenmesi halinde Oda olarak destek verip katılacaklarını bildirdi.
Çağlar, Trump’ın icraatları, Fed’in faiz hamlesi, Batı’daki seçimler ve AB’deki ayrılıkçı rüzgarlar gibi dünya ekonomisinde belirsizliği oluşturan sorunların cevabının bulunamadığına dikkat çekti.
Küresel adımların, dünyanın dış ticaret dengesinden dolar kurunun seviyesine kadar küresel boyutta birçok etkiyi beraberinde getireceğini vurgulayan Çağlar, “Küresel gerçeklikle ‘ekonomik milliyetçilik’ arasındaki ilişki tartışılacak görünüyor. Belirsizlik yeni yüzyılın karakteri haline geldi. Böyle dönemlerde güçlü liderlerin önemi artıyor. Biz bu konuda şanslıyız. Cumhurbaşkanımızın nezdinde ekonomide ve politikalarda hedefe kilitlenmiş durumdayız” dedi.
HALKIMIZIN FERASETİ
Çağlar, 16 Nisan’da Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin halkın takdirine sunulacağını hatırlatarak, “Mevcut sistemi halkımızın da ferasetiyle geride bırakacağız” diye konuştu.
Çağlar, istidam sağlamanın, dünyanın cevap bulması gereken ortak sorun olduğunu vurgulayarak, bu anlamda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başlattığı ‘İstihdam Seferberliği’ çağrısının önemli olduğunu kaydetti. İstanbul iş dünyası adına 500 bin ilave istihdam sözü verdiklerini hatırlatan Çağlar, şunları söyledi: “Bu sözü yerine getirebilmek için yoğun çalışma başlattık. Seferberliği ve teşvikleri iş dünyasına anlatmak için her mecrayı kullanıyoruz. Üyelerimize, seferberliğe sahip çıkmaları noktasında mektup gönderdik. Oda gazetemizde ve sosyal medyada konunun detaylarını, yapılması gerekenleri ve başvuru şartlarını paylaşıyoruz. İstihdam şampiyonlarının ödüllendirilmesi noktasında da hazırlıklara başladık.”
BEKLENTİ POZİTİF
Çağlar, ihracatçıya yeşil pasaport ve çek yasası gibi sıkıntıların çözümü noktasında hükümetle karşılıklı yoğun mesai harcadıklarını belirterek, teşekkür etti. Çağlar, 2017’ye ilişkin şunları söyledi: “Beklentimiz olumlu.
Yılın ikinci çeyreğinden sonra ekonomideki rölantiden sıyrılacağız. Türkiye gelecek yılların yüksek gelirli ülkeler liginde gösteriliyor. OECD, 2030’da milli gelirimizin 3 trilyon dolara ulaşacağı tahmininde bulundu.”
DÜNYANIN EN BÜYÜK YAYINCILIK ÜSSÜ
Göreve geldikleri 2013 Haziran ayından bu yana, ‘önce üye önce hizmet’ şiarı ile çalıştıklarını belirten Çağlar, Oda’nın projeleri hakkında bilgi verdi. Bunlardan birinin de Kitapkent olduğunu hatırlatan Çağlar, şöyle konuştu: “Dünyanın en büyük kitap kenti Güney Kore Paju şehrinde yayıncılık bölümü toplam 700 bin metrekare. Bizim projemizdeyse bu alan 2 milyon 800 bin metrekare. Dünyanın en büyük yayıncılık üssünü inşa ediyoruz. Kitapkent, hem ekonomik hem de kültürel açıdan küresel ölçekte atılmış dev bir adım.”
İLERLEMEK İÇİN UYUM ŞART
İstanbul Ticaret Odası Meclis Başkanı Şekib Avdagiç, mart ayı Oda Meclis toplantısını açarken yaptığı konuşmada, katılımından dolayı Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci’ye teşekkür etti.
Kamu, özel sektör ve sivil toplum arasındaki köprüler ne kadar sağlam olursa, ekonomik gelişme yolundaki adımların o kadar hızlı olacağını vurgulayan Avdagiç, şunları söyledi: “Türkiye ekonomisi, hükümetimizin etkin teşvikleri ve somut projeleriyle bu noktada önemli bir uyuma sahip. Nitekim 14 yıldır Türkiye’yi büyüten ve küresel kriz dalgalarında sağlam şekilde yüzdüren de bu hakikat. Ülkemiz dışarıda şer odaklarını ve içerde de ihanet şebekelerini bir bir yok ediyor. Bu, uzun ve kararlı bir yürüyüş. İş dünyası da büyük Türkiye yolunda çalışmaya, üretmeye devam edecek.”
16 Nisan 2017’de ülke için önemli bir referandumun yapılacağını hatırlatan Avdagiç, “Bu referandumdan, ülkemizin önünü açacak, siyasal ve ekonomik açıdan Türkiye’nin gelişmesini ve ilerlemesini hızlandıracak neticeler çıkmasını bekliyoruz” dedi.
MECLİS ÜYELERİ, SORUNLARINI BAKAN TÜFENKCİ’YE İLETTİ
Ahmet Özer-Meclis Başkan Yardımcısı: Anadolu Yakası’nda gıda depolaması için alan olmalı.
Bakan Tüfenkci: Tuzla ve Çorlu’da büyük bir projeyi hayata geçirmek için çalışıyoruz.
Kargo Posta ve Depolama: Halkalı gümrüğüne bağlı antrepo açılabilmesi için izin verilmesini ve Bilge Sistemi’nden kaynaklı sorunlar nedeniyle 10 yıl öncesine ait beyannamelerin kapatılamaması gibi sıkıntılarımıza destek bekliyoruz.
Bakan Tüfenkci: Atıl kapasite nedeniyle yeni antrepoya ihtiyaç yok. 2018’de Yeni Bilge Sistemi’ne geçince sıkıntalar ortadan kalkacak.
Gümrük Müşavirliği: Gümrüklenmiş değer, daha çok kaçakçılıkla mücadele kanunlarındaki cezalar için baz alınır. İlgili para cezaları gümrük vergisi kayıpları esas alınarak bu baz üzerinden hesaplanmalı.
Bakan Tüfenkci: Gümrük Kanunu’nda bu düzenlemeyi yapıyoruz.
Perakende: Yan yana açılan zincir marketler, küçük esnafı çökertti. Markete, bölgenin ihtiyacına göre ruhsat verilmeli.
Bakan Tüfenkci: Sokak sokak işletmeleri kayıt altına alıyoruz. Üç market varsa bir yenisinin açılmasına izin vermeyeceğiz.
Şehiriçi Yolcu Taşımacılığı: Plaka tahdidinin İstanbul’da da uygulanmasına destek, KDV’lerin tahsilat öncesi ödenmesi sıkıntısına çözüm bekliyoruz.
Bakan Tüfenkci: Bizimle ilgili değil, ilgililere ileteceğim.
İşletme Destek Hizmetleri: Şehiriçi yolcu taşımada, ilk alımda KDV muafiyeti gelebilir mi? Trafik sigortasında fiyat yeterli derecede düşmedi.
Bakan Tüfenkci: Başbakan yardımcımız ve Hazine çalışıyor. Biraz sabredelim.
Kağıt-Kırtasiye: Kağıt, ambalaj ve matbaa sektörünün acil olan kağıt analizi ihtiyacı giderilmeli.
Bakan Tüfenkci: Arkadaşlarımız bunun için çalışsın.
Toprak Ürünleri: Gayrimenkulde iş yapanda teknik yeterlilik ve sermaye aranmadığı için mağduriyet doğuyor.
Bakan Tüfenkci: İlgili bakanlığın bu konuda çalışması var.
Kumaş: İş mahkemelerinde mağdur olan hep işveren. Bu konuda çalışma var mı?
Bakan Tüfenkci: Hakkaniyet sağlanması için çalışıyoruz. Referan-dumdan sonra bunu halledeceğiz.
Toptan Gıda ve Temizlik Ürünleri: Bazı bakanlıkların çalışanları daha nazik ve olumlu olmalı.
Bakan Tüfenkci: Bu, eğitim ve bürokrasinin azaltılması meselesi.
Yaş Sebze ve Meyve: Yaş sebze ve meyve ticareti ile ilgili yasada toptancı hallerin konumu nasıl olacak?
Bakan Tüfenkci: Yasa üzerinde çalışıyoruz, yeni katkılarınıza açığız.
İlaç ve Tıbbi Cihaz: 3926.20 GTİP’de yer alan yüzde 25 ek vergi mağduriyete neden oluyor. Bebek bezi ile hasta altı bezi arasında fark olduğu notu pozisyona eklenebilir.
Bakan Tüfenkci: Destek veririz. Kapsamlı bilgi verirseniz Ekonomi Bakanlığı’na iletiriz.
Orman Ürünleri: İstanbul Ticaret Borsası, kereste alım satımından harç alıyor ama İstanbul’da kereste alım satımı borsada yapılmıyor.
Bakan Tüfenkci: Kapsamlı bilgi verirseniz, konu üzerinde çalışalım.
Ekmek ve Unlu Mamuller: İstanbul Ticaret Borsası ile ilgimiz olmadığı halde bizi üye yapıyor. Bu uygulamalardan kurtulmak istiyoruz.
Bakan Tüfenkci: Ayrıntılı bilgi verirseniz, konu üzerinde çalışalım.
Metal Ürünler ve Mutfak Ekipmanları: Üçüncü şahıslardaki 10 binden fazla ithal araca satış izni verilmeli.
Bakan Tüfenkci: İthal araçlarla ilgili yasayı çıkardık, uygulamasını başlattık.
Orman Ürünleri: Mobilyada KDV yüzde 8’e düşürüldü ama hammaddesi orman ürünlerinde yüzde 18 kalması sıkıntılı.
Bakan Tüfenkci: Mobilyada da KDV geçici indirildi.
Emlak Müşavirleri: Emlakçılarla ilgili düzenlemelere, İTO da dahil edilmeli.
Bakan Tüfenkci: Birlikte çalışmaya memnuniyetle hazırız.
İlaç ve Tıbbi Cihaz: Üniversitelerden alacaklarımızın iki yıl gecikmesi bizi büyük sıkıntıya sokuyor.
Bakan Tüfenkci: Sağlık, Maliye ve Çalışma bakanlıkları bu konuda çalışma yürütüyor.
İnşaat Malzemeleri: Afrika’ya ihracata navlun desteği ve ihracatçılara yeşil pasaport uygulaması ne zaman başlayacak?
Bakan Tüfenkci: Yeşil pasaport için müracaat, İçişleri Bakanlığı’na yapılabilir.
Perakende: Toptanda yüzde 1, perakendede yüzde 8 olan KDV farkı giderilmeli. Yemek çekiyle markette alışveriş önlenmeli. Alacak sigortası yapan şirketlerin asılsız uygulamaları ekonomiye zarar veriyor.
Bakan Tüfenkci: Ayrıntılı raporları, bilgi notu ile bize iletin.
Akaryakıt: Ulusal marker karışımındaki problem, akaryakıt bayisini mağdur ediyor. EPDK sistemlerinde otomasyon verisi, alım satım belgeleri de kaçak tanımına eklenmeli. Sarp Sınır Kapısı’nda izinsiz geçişler denetleniyor mu?”
Bakan Tüfenkci: Çalışalım. Sarp Sınır Kapısı’nda denetimler var, daha fazla denetleriz.
Fotoğrafçılık: Küçük esnaf tanımında fotoğrafçılık ile ilgili düzenleme yapılmalı. Makinedeki yüzde 20 ÖTV kaldırılmalı.
Bakan Tüfenkci: Bu ürünlerin listesini verin, çalışma yapalım.
Telekomünikasyon: Tüketici hakem heyetinde tüketici davayı kazandığı zaman tüketiciden o ürün geri alınmalı.
Bakan Tüfenkci: Bunu düzenleyelim.
Toptan ve Dış Ticaret: Kırım Kerç limanından gelen yük gemileri, artık Türkiye’de boşaltılmayacak mı?
Bakan Tüfenkci: Dış işleriyle ilgili bir konu. İncelenmeli.
Et ve Et Ürünleri: Karkas et fiyatında değişiklik olacak mı?
Bakan Tüfenkci: Yeni uygulamalarla fiyatları çekebildiğimiz kadar aşağı çekeceğiz.
Ev Tekstili: Avrasya Tüneli’nin ücreti düşürülsün.
Bakan Tüfenkci: Yap-işlet-devret modeli ile yapıldı, maliyet belli.
Servis Taşımacılığı: İstanbul’da özel sektör, devlet ve üniversitelerde kademeli saat uygulaması olmalı.
Bakan Tüfenkci: İlgili bakanlığa ileteceğim.
Yolcu Taşımacılığı ve Seyahat Acenteleri: İkinci el otobüslerin ihracatının teşviki için destek ve satış alanı istiyoruz.
Bakan Tüfenkci: Ekonomi Bakanı ile görüşelim ve çözüm arayalım.
Döküm: Hurda metal ihracatı yasaklanmalı.
Bakan Tüfenkci: Katılıyorum, konuyu Ekonomi Bakanımız ile görüşeceğim.
Metal Ürünler ve Mutfak Ekipmanları: Mısır’a ihracatım gümrük mührü okunmuyor diye iki ay Mısır gümrüğünde bekletildi.
Bakan Tüfenkci: Konuyla ilgili genelge yayınladık. Mühür işini bırakalım.
Emlak Müşavirleri: Emlakçılık düzenlemelerine katkıda bulunmak istiyoruz.
Bakan Tüfenkci: Katkılarınızı bekliyoruz.
Peyzaj ve Çiçekçilik: Çatalca gümrüğü hem dış ticaret hem karantina hizmeti vermeli.
Bakan Tüfenkci: Çatalca’ya bu iş için memur görevlendirdik.
Yiyecek ve İçecek Hizmetleri: İşkur’un sektöre personel yönlendirme kabiliyeti çok zayıf.
Bakan Tüfenkci: İstediğiniz personeli İşkur’a yönlendirin, kaydı yapılsın, onu talep edip, işe alın.
Baklava Pasta ve Şekerli Mamuller: Antep’te fıstık tüccarları stokçuluk yapıyor.
Bakan Tüfenkci: Ne yapılması gerekiyorsa yaparız.
10 Mart 2017 Cuma
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi