Büyük işletmelerin dijital dönüşümü, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın Dijital Dönüşüm Destek Programı kapsamında destekleniyor. Programla imalat sanayinde en az 5 yıldır faaliyette olan KOBİ’ler ve büyük işletmeler destekleniyor. Asgari yatırım tutarının 30 milyon TL olması istenirken, başvurusu uygun görülen ve belgesini alan işletmeler, teşvik sistemi kapsamında ‘5. Bölge’ desteklerinden faydalanabiliyor.
BAŞVURUDA İSTENENLER
Programa başvuruda, son 6 ay içinde hazırlanmış ‘dijital olgunluk değerlendirmesi’, yol haritası, yatırım planı, kapasite raporu isteniyor. Program kapsamında dijital dönüşüm desteği alan yatırımcıların dijital dönüşüm ekibinin yetkinliklerinin gelişimine yönelik eğitim programları uygulanıyor. Programda başvuru sürecinde ana kriterler ve başlıca adımlar şunlar:
HANGİ ALANLARDA DESTEK SAĞLANIYOR?
KDV İSTİSNASI, FAİZ VE PRİM İNDİRİMİ
Program dahilinde kabul alanlar, yatırım teşvikleriyle ilgili 5. Bölge Destekleri’nden faydalandırılıyor. Bu kapsamda KDV istisnası, gümrük vergisi muafiyeti, vergi indirimi, sigorta primi işveren desteği (7 yıl), faiz veya kâr payı desteği sağlanıyor.
PROGRAM DIŞINDA KALAN HARCAMALAR NELER?
Ayrıntılı bilgi ve başvuru için adres: https://dijitaldonusum.sanayi.gov.tr
KÜÇÜK İMALATÇILARA KOSGEB DESTEĞİ
Öte yandan KOBİ’ler, dijital dönüşüme yönelik yapacakları masraflar için kOSGEB’den destek alabiliyor. kOSGEB’in ‘kOBİ Dijital Dönüşüm Destek Programı’ kapsamında 20 milyon liraya kadar kredi veriliyor. Program dahilinde küçük ve orta ölçekli işletmelerin iş süreçlerinin geliştirilmesi ve verimli hale getirilmesi, rekabet güçlerinin yükseltilmesi için dijital dönüşüm süreçleri değerlendiriliyor.
DANIŞMANLIK ALINMALI
Bu destek için öncelikle danışmanlık almak gerekiyor. TüBİTAk Türkiye Sanayi Sevk ve İdare Enstitüsü (TüSSİDE), Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) Teknoloji Merkezi (MEXT), İstanbul Hazır Giyim ve konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHkİB) Dijital Dönüşüm Merkezi tarafından yetkilendirilen danışmanlardan, dijital dönüşüm danışmanlığı hizmeti almış olmak şart. Bu şekilde onaylı dijital dönüşüm/olgunluk değerlendirme raporu bulunan kOBİ’ler, destek için başvurabiliyor. Ayrıca, başvuracak firmanın son üç mali yıl ‘faaliyet kârı’ veya son mali yıl ‘öz kaynaklar toplamı’nın negatif olmaması gerekiyor.
İmalat sektöründe faaliyet gösteren kOBİ’lerin başvurabileceği program kapsamında şu giderler için kredi başvurusu yapılabiliyor: Makina, teçhizat, yazılım ve donanım.
DESTEK TUTARI
Bu programda destek alt limiti işletme başına 1 milyon TL, üst limit 20 milyon TL. kredinin vadesi ise azami 36 aya kadar.
Ayrıntılı bilgi için adres: https://www.kosgeb.gov.tr/site/tr/genel/destekdetay/9144/kobi-dijital-donusum-destek-programi