HABER: AYŞE BAŞAK
Amerika’nın en büyük fuarlarından Consumer Electronics Show (CES), yılın en önemli teknoloji etkinliklerinden biri. İlki 1967’de New York’ta gerçekleşen etkinlik, bu yıl 50’nci yılını kutluyor. Geçen 50 yılda, dünya hayal edemeyeceğimiz ölçüde değişti ve çok büyük teknolojik değişimlere sahne oldu. CES, bu 50 yıl boyunca değişimin yakından izlenebildiği ve yeni değişimlerin habercisi bir platform olmayı başardı. Dünya genelinde ses getiren ürün tanıtımlarına sahne olan fuarın estirdiği rüzgar, her yıl olduğu gibi 2017’de de yıl boyunca etkili olacak. Çünkü her yıl başında kurulan bu dev teknoloji sahnesi, küresel inovasyonun yıl içinde ne yönde ilerleyeceğine dair ipuçları sunuyor.
YÜZBİNLERCE ÜRÜN
Fuarda dünya teknoloji devleri dijital bilgi teknolojileri, telekomünikasyon çözümleri, altyapı teknolojileri, son model fotoğraf makineleri, yeni cep telefonları, tablet, televizyon, oyun teknolojisi, bilgisayar, akıllı ev teknolojileri, 3D baskı teknolojileri, robotlar, inovatif mutfak aletleri, sağlık ve bio-teknoloji ürünleri, henüz hayata geçmemiş destek bekleyen buluşlar, insansız hava araçları, giyilebilen teknolojiler, arabalar, oyuncaklar ve her ihtiyaca, her zevke hitap eden, bireysel ve kurumsal çözümler sunan yüzbinlerce ürün sergilendi. Teknoloji tutkunlarının her yıl merakla takip ettiği fuar, tam anlamıyla bir “gadget parade” yani “buluşlar geçidi”ydi…
Fuarın en önemli özelliklerinden biri de yıl içinde piyasaya sürülecek yüzlerce ürünün lansmanının yapılması. Örneğin haziran ayında piyasaya çıkacak bir ürünü ilk kez bu fuarda görme şansına sahip oluyorsunuz. Bu yüzden CES fuarı her yıl on binlerce teknoloji meraklısının akınına uğruyor. Gazeteciler ve teknoloji bloggerları fuarı yakından takip ediyor. Fuar sosyal medyada da büyük ilgi görüyor.
DEVLERİN REKABETİ
Fuarda, yeni ürünlerini tanıtan teknoloji devlerinin kıyasıya rekabeti vardı. Her salonda farklı lansmanlar gerçekleştirildi. Katılımcılar, etkinlikler arasında adeta mekik dokudu. Fuarda sayıları binlerle ifade edilebilecek cep telefonu, tablet, televizyon, oyun teknolojisi, bilgisayar ve yeni ev teknolojileri tanıtıldı. Sır gibi saklanan yeni teknolojiler ve sürprizler kullanıcıların beğenisine sunuldu. Neticede fuar, her yıl olduğu gibi, tüm dünyada 2017’in en çok konuşulan ilk teknoloji etkinliği olmayı başardı.
SÜRÜCÜSÜZ ARAÇLAR YOLA ÇIKIYOR MU?
Sürücüsüz araçlar yakın geleceğin en önemli değişimlerinden birini müjdeliyor. Fuarda çok sayıda sürücüsüz araç sergilendi. Toyota’nın sürücüsüz otomobili ise fuarın yıldızlarından biriydi. Katılımcıların büyük ilgi gösterdiği araç son teknolojilerle donatılmış. Fuarda gördüğü ilgiye bakılırsa bu araca sahip olmak, bir an önce kullanmak için sabırsızlananlar çok sayıda. Göz alıcı tasarımı, sıradışı kapıları ile Toyota Concept-i meraklıların hayallerini süslemeye başlamış olsa da onu yollarda görmek için hâlâ zamana ihtiyaç var. Toyoto yetkilileri fuarda tanıttıkları modelin piyasaya ne zaman sürüleceğinin henüz belli olmadığını duyurdu. Ancak Toyota’nın verdiği bilgi bununla sınırlı değildi. Güzel haber, test sürüşlerinin çok yakında Japonya’nın başkenti Tokyo’da başlayacağı yönünde.
TELEVİZYONLARDA KUSURSUZ SES ÇAĞI
Fuardaki televizyonlar göz alıcıydı. LG, Samsung ve Sony lansmanını yaptıkları her biri birbirinden alımlı yeni modelleriyle katılımcıların kararsız kalmalarına sebep oldu. Fakat Sony Bravia A1E ses özellikleriyle biraz daha ön plandaydı. Katılımcılar diyalogları adeta ekranda gördükleri ağızlardan duyduklarını, sesin dağılımının çok etkileyici olduğunu dile getirdiler.
LEGO’DAN ROBOT AÇILIMI
CES sadece büyüklere hitap etmiyor. Fuar oyuncaklarla doluydu. Bu kadar çok çeşit ve son teknoloji kullanılarak üretilmiş oyuncakların içinde dikkati LEGO Boost çekti. Çünkü LEGO ve teknoloji, çok yan yana düşünmediğimiz iki şey. Dünyanın yaratıcılığa en açık fakat teknolojiden uzak plastik küplerini teknolojik bir platformda görmek şaşırtıcıydı. Yılların dev firması çocuklara sahip oldukları LEGO setleriyle yeni bir oyun geliştirme imkanı sunuyor. Yürüyen, yuvarlanan, ışık saçan, gürültü çıkaran robot LEGO’lar! Yeni LEGO’lar almanız gerekmiyor, varolan LEGO’larınızı, alacağınız LEGO Boost ve bir aplikasyon yardımı ile hareketli hale getirebiliyorsunuz. LEGO Boost’u çocuklar çok sevecek gibi görünüyor! Ürünün ağustos ayında piyasaya sürülmesi bekleniyor.
İKİ GÜN DAYANAN PİL
Huawei firmasının Honor 6X’i fuarda öne çıkan cep telefonlarından biriydi. İki gün dayanan pili ve üstün fotoğraf çekme özellikleriyle 6X, cep telefonlarının eskisi kadar ilgi görmediği fuarda özellikleri ve uygun fiyatı (250 dolar) ile göz doldurdu.
TAŞINABİLİR BELLEKTE ZİRVE: 2 TERABAYT
Hep daha iyisinin geleceğini bilsek de görmek her seferinde şaşırtıyor: DataTraveler 2 TB büyüklüğünde taşınabilir bellek çubuğunu fuarda tanıttı.
HEM BİLGİSAYAR HEM TABLET
Chromebook Plus, çok hızlı bir dizüstü bilgisayar. Chrome OS ile çalışıyor ama Android uygulamaların kullanılmasına da imkan tanıyor. Ekranı 360 derece dönüyor. Bilgisayarı klasik bir biçimde kullanabileceğiniz gibi tasarımı tam bir tablet gibi çalışmasına da olanak sağlıyor.