HABER: İLKER BAŞÖZ
İstanbul Ticaret Üniversitesi’nin yeni öğrencileri, başlayan eğitim yılının heyecanını, halen eğitimini sürdüren öğrenciler ise icat çıkarmanın mutluluğunu yaşıyor. Bir ay içerisinde sürücüsüz elektronik otomobil üreten İstanbul Ticaret Üniversitesi Elektromobil Takımı, bu heyecanlarını gazetemizle paylaştı.
Mekatronik Mühendisliği Bölüm Başkanı Öğretim Üyesi Dr. Muhammet Ceylan’ın yürüttüğü projeyle İstanbul Ticaret Üniversitesi, bu sene ilk kez TÜBİTAK’ın düzenlediği yarışa katıldı. TÜBİTAK’ın organize ettiği ve bu yıl 14’üncü kez düzenlenen Efficiency Challenge Electric Vehicle yarışmasında sadece bir aylık çalışmaları ile kontak çeviren Çağlar Elektromobil Takımı, gelecek senelerde vites artıracak.
BATARYA SİSTEMİ ÜNİVERSİTEDEN
Mekatronik Mühendisliği Bölüm Başkanı Öğretim Üyesi Dr. Muhammet Ceylan, bir yıl önce bu yarışmaya katılmaya karar verdiklerini söyledi. Projenin neden son bir ay içinde tamamlanabildiğini de anlatan Ceylan, bu süreci şöyle özetledi: “Sponsor arayışlarımız devam ediyordu. Ayrıca bu süreçte uzun yıllar bu yarışa katılan üniversitelerin araçlarını inceledik. TÜBİTAK’ın bize verdiği 40 bin liralık bütçeyi kullanarak bu işi gerçekleştirdik. Batarya sistemlerimizi üniversitemiz aldı. Toplamda sponsorlarımızla birlikte 80-90 bin liralık bir masrafımız oldu ve öğrencilerimiz bir ay boyunca gece gündüz çalışarak bu projeyi yarışa yetiştirdi.”
TEORİ VE PRATİK BİR ARADA
Amacının, öğrencilerin teorinin yanı sıra işin mutfağında da bulunmaları olduğunu vurgulayan Ceylan, “Sayın Cumhurbaşkanımız Türkiye’de elektrikli aracı üreteceği 5’li konsorsiyumu açıkladı. Ama Türkiye’de bu aracı üretecek mühendis sayısının çok az olduğunu düşünüyorum. Üniversitelerin oluşturduğu bu atölyeler öğrenciler için bir yetiştirme programı gibi. Asıl amacımız, bu atölyelerden çıkan öğrencilerin ileride bu firmalarda etkin rol alması” dedi.
TAKIM KAÇ KİŞİDEN OLUŞUYOR?
Toplam 21 kişilik bir ekip olan Elektromobil Takımı, 16 Mekatronik Mühendisliği ve 5 Endüstriyel Tasarım Bölümü öğrencilerinden oluşuyor. Aracın dış tasarımını Endüstriyel Tasarım, mekanik ve elektronik kısmını ise Mekatronik Mühendisliği Bölümü öğrencileri yapıyor.
BAYRAĞI ALT SINIFLAR DEVRALACAK
Takımın kaptanı olan Mekantronik Mühendisliği son sınıf öğrencisi İlker Yıldız, projenin üniversitenin geleneği haline gelmesini amaçladıklarını söyledi. Bu nedenle takımda hazırlık sınıfı dahil 1, 2, 3 ve 4’üncü sınıfların tamamından öğrencilerin yer aldığını belirten Yıldız, ”Böylece alt sınıftaki öğrenciler bayrağı mezunlardan alıp projeyi devam ettirebilecek” dedi. İlker Yıldız, Mekatronik Mühendisliği ve Endüstriyel Tasarım öğrencilerinden oluşan takıma, gelecek sene Elektronik Mühendisliği bölümünden öğrencilerin de katılacağını dile getirdi.
YÜZDE 100 TÜRK MALI MOTOR ÜRETECEKLER
İlk defa bu sene yarışa katılan Elektromobil Takımı’nın hedefinde aracın motorunu sıfırdan üretmek var. Yüzde 100 Türk malı bir motor üretmek ise yüklü bir bütçeyi beraberinde getiriyor. Takım bu kaynağı sağlamak için 10 kişiden oluşan bir sponsorluk ekibi oluşturacak.
ÖNCELİK OTONOM KATEGORİSİNDE
TÜBİTAK’ın Efficiency Challenge Electric Vehicle yarışması üç kategoriden oluşuyor. Bu kategoriler elektromobil, otonom ve hidromobil. İstanbul Ticaret Üniversitesi ise yarışmaya otonom ve elektromobil dallarında katılıyor. Takım bir sonraki sene özellikle otonom alanında başarı elde etmeyi planlıyor.
TEK ŞARJDA 300 KM
3 kilowatt kapasiteli batarya ile 5 saatte şarj olan elektromobil, tek şarjda 300 kilometre yol yapma özelliğine sahip.