Türkiye’nin en kapsamlı girişimcilik ve ticarileştirme merkezi olan Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi (BTM), girişimcilerin projelerinde ilerleme kaydetmeleri için iş ve ürün geliştirme konusundaki eğitimlerine devam ediyor. İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) iştiraki ve İstanbul Kalkınma Ajansı’nın (İSTKA) da desteği ile faaliyet yürüten BTM, bu bağlamda bir etkinliğe daha imza attı.
YENİ ÇABUK ESKİYOR
BTM’nin bu defaki eğitim programının konuğu, İstanbul Aydın Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ali Kurt oldu. Kurt, BTM girişimcilerine, iş ve ürün geliştirme konularında girişimcilik ekosistemi üzerine bilgi verdi. Aynı zamanda İstanbul Aydın Üniversitesi Teknoloji Transfer ve Proje Yönetim Ofisi (TTPYO) Direktörü de olan Kurt, günümüzde ürünlerin piyasada kalma sürelerinin çok düşük olduğunu kaydetti. Kurt, bugün piyasaya yeni çıkan ürünlerin 3 yıl sonra sadece yüzde 10’unun pazarda kalabildiğini anlatırken, girişimcilerin ise bu noktada ürünlerin mi yoksa müşterinin mi daha değerli olduğuna karar vermesi gerektiğini söyledi.
KAYNAK AVANTAJI
Ürün konumlandırmasının da girişimciler için çok önemli olduğunu ifade eden Ali Kurt, girişimcinin ayıca rekabet avantajı ile ilgili içerikleri çok iyi takip etmesi gerektiğinin altını çizdi. Kurt, kaynak avantajı kuramının startup projelerinde kullanılması gerektiğini, ayrıca girişimcilerin projelerine ait yol haritası çizerek iş ve ürün geliştirmeye fayda sağlayacağını da anlattı.
REKABET İÇİN STRATEJİ
Ali Kurt, rekabet için genel stratejileri; maliyet liderliği, farklılaştırma/inovasyon ve pazarda belirli bir noktaya odaklanma olarak açıkladı.
Kurt, belirtilen bu maddelerden sadece birini bile gerçekleştirmenin faydalı olacağını dile getirdi.
KIRILMAZ YUMURTA SEPETİ YAPTILAR
Yrd. Doç. Dr. Ali Kurt, BTM girişimcilerini ekiplere ayırarak, ürün geliştirme konusunu uygulamalı olarak anlattı. Kurt, girişimcilerden pipet ve ataç kullanarak kırılmaz yumurta taşıma sepeti yapmalarını istedi.
30 dakika süreye ürünlerinin özelliklerini ve inovatif yönlerini belirleyerek başlayan girişimciler, daha sonra eğitmen tarafından verilen malzemeler ile ürünlerini yaparak sergilediler. Verilen sürenin sonunda yumurtaların kırılıp kırılmadığını test eden BTM girişimcileri arasından hem tasarım hem kullanım rahatlığı hem de yenilikçi özellik anlamında en başarılı bulunan ekip birinci seçildi.