tatil-sepeti

Ülkemizde yaşanan deprem felaketi sonrasında BTM girişimcileri de çalışmalarının rotasını afet bölgesine çevirdi. BTM’nin birçok girişimi bir yandan deprem bölgesindeki sorunlara çözüm üretirken, bir yandan da yeni projelere imza attı.

HABER: TUĞÇE ÖZKUŞ

 

Binlerce insanın hayatını kaybettiği, binlerce vatandaşın yaralandığı Kahramanmaraş merkezli depremin olumsuz etkilerini en aza indirmek amacıyla girişimcilik ekosistemi de tek yürek oldu. Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi’nin birçok girişimi deprem bölgesindeki sorunlara yönelik çözümler üretirken, bazı girişimciler de bir araya gelerek yeni projelere imza attı. İşte, BTM girişimlerinin depremzedelere yönelik yaptıkları çalışmalar:



CoPrint: Depremden etkilenen çocuklar için tüm baskılarını deprem bölgesine iletti. Ayrıca ocak ayı gelirlerinin yarısını da Deprem Yardımlaşma Seferberliği kapsamında AFAD’a bağışladı.


RentRovi: İstanbul’da merkezi lokasyonlardaki üç daireyi mart ayı sonuna kadar ücretsiz olarak depremzedelere tahsis edeceğini duyurdu. Bununla birlikte RentRovi, İstanbul’da evlerini depremzedelere tahsis etmek isteyen ev sahiplerine de evlerini yönetme ve temizletme konusunda ücretsiz destek sağlayacağını açıkladı.


Bullbeez: Kurucu ortaklarının Gaziantep bölgesinde bulunduğu girişim, bölgeye ulaştırılmak istenen lojistik, gıda, barınma gibi ihtiyaçlarda destek sağlıyor.


Classest: Depremzede öğrencilere gönüllü öğretmenleriyle birlikte çeşitli STK ve vakıflar aracılığıyla online ortamda özel ders ihtiyaçlarını gidermek amacıyla çalışmalara başlayacağını açıkladı. Herkes İçin Psikolojik Destek: Depremden etkilenen vatandaşlara deprem sonrası psikososyal destek sağlıyor.


Lojipark: Deprem bölgesine ulaşım konusunda sorun yaşayan kurum ve kuruluşlara araç temin ediyor.


Getpad: Depremden etkilenmiş vatandaşların yaşadığı durumu, Getpad’de diğer kullanıcılar ile makale olarak aktarabilmelerini sağlıyor.


Sertifier: 1 Mart 2023 tarihine kadar elde edilecek tüm gelirlerin resmi ve sivil toplum kuruluşlarına bağışlanacağını açıkladı.


Aytunga: Eğitim faaliyeti yürüten birey, kişi ve kurumları, özellikle psikolog, tercüman gibi bölgenin ihtiyacına çözüm olmak isteyenleri gönüllü olmaya davet ederek ‘Uzaktan Gönüllü’ isimli bir platform kurdu.


StartupCentrum: Türkiye Girişimcilik Ekosistemi Birlik Çağrısı ile depremden etkilenenlere hangi alanlarda olursa olsun destek olabilecek girişimleri bir araya getiriyor ve bu girişimleri paylaşarak daha fazla etki yaratmasına destek oluyor.


Medipreneurs: Deprem bölgesine çok sayıda gönüllü olarak sağlık bölümü öğrencileri ve sağlık profesyonelleri gönderdi. Depremin bu aşamasında en önemli sorunlardan olan halk ve çevre sağlığı problemine çözüm üretmek amacıyla Deprem Bölgesi Halk Sağlığı Güçlendirme, Bulaşıcı Hastalıkları Önleme Hackathon’u planladı. Ayrıca diğer bir BTM girişimi olan Pharmanio ile partner oldu ve Pharmanio ile deprem bölgesine ilaç temini için hem sahada hem de uzaktan çalışmalar yaptı. 


Girişim Savaşçısı: BTM girişimcilerinden Yasin Atalay’ın da ekibinde yer aldığı Girişim Savaşçıları, geliştirdikleri platform ile enkaz altında kalan kişilere erişimi kolaylaştırıyor. Özellikle depremde ekiplerin kullanımını kolaylaştırmak ve sahada doğru operasyonu yapmak hedefiyle yola çıkan ekip, Enkazbildirim.org platformu üzerinden deprem bölgelerinde güncel enkaz haritası oluşturarak acil ihtiyaç noktalarını belirliyor ve enkaz altındaki depremzedelere yardım edebilmek için güncel bir harita oluşturuyor. Şimdiye kadar platformu 15 bin kişi kullandı. Anlık 500 online kullanıcının olduğu platform sayesinde 2 bin 614 yıkılan bina bildirimi girildi, 553 yol tarifi alındı ve 308 telefon araması yapıldı.


BTM’NİN ACI KAYBI


BTM girişimcilerinden Bilal Kubilay Keskin, İsmail Mert Baskın ve BTM girişimlerinden Earnado’nun Dijital Pazarlama ve Proje Lideri Umut Can Hatay, ülkemizi yasa boğan deprem felaketinde hayatını kaybetti. 

21 Şubat 2023 Salı