Gözler sadece kalbin değil, yaşlanmamızı gösteren bir ayna da olabilir.Tüm insanlar yaşlanır, ancak her birimizde bu farklı şekillerde ve hızda olur. Bu gözlem yaygın bir bilgi olmakla birlikte, biyolojik yaşlanmanın evrensel olarak kabul edilmiş bir ölçüsü yok. Yaşlanma ile ilgili çok sayıda parametre önerilmiş ve test edilmiş. Ancak tüm bireylerde biyolojik yaşlanmayı ölçebilen ve takip edebilen bugüne kadar hiçbir belirleyici bilimsel sistematik yöntem geliştirilememiş.
Boston Üniversitesi bilim insanları, türünün ilk çalışması olduğuna inanılan araştırmayla göz merceğindeki proteinlerden spektroskopik sinyalleri doğru bir şekilde ölçen özel bir göz tarayıcının insanlarda biyolojik yaşlanmayı tespit edip sonrasında da doğrulukla takip edebileceğini keşfetti. Araştırmanın başındaki isim olan Dr. Lee E. Goldstein, kronolojik yaş ile biyolojik yaşlanma arasında büyük farklılıklar olduğunu, sürdürülen bu çalışma ile artık bunun en üst düzeyde doğrulukla izlenebileceğini söyledi.
Goldstein, her bireyin moleküler düzeyde nasıl yaşlandığını takip etmenin onların sağlığını en üst düzeyde tutmada çok önemli bir veri olduğunu vurgulayarak, “Göz merceği yaşam boyunca yaşlanmaya bağlı değişiklikleri biriktiren proteinler içeriyor. Bu mercek proteinleri, her bireyin yaşlanma geçmişinin kalıcı bir kaydını sağlıyor. Göz tarayıcımız, bir kişinin moleküler düzeyde nasıl yaşlandığına dair kaydını çözebilir” dedi.
Lens proteinini inceleyen göz tarama teknolojisinin kolay, hızlı ve güvenli bir ölçüm vadetmesinden dolayı hızlıca yaygın hale gelmesi bekleniyor.