tatil-sepeti

HABER: AYŞE BAŞAK

Gıdaların bozulması doğal bir sürecin sonucu. Ancak tabiatın bu doğal işleyiş biçimi, bizim değişen yaşam koşullarımıza uymuyor ve gıdaları daha uzun süre dayanır kılmak için soğutuculara hatta donduruculara koyuyoruz. Araştırmalara göre bozulan ve bu sebeple israf edilen gıdaların ev ve makro ölçekte dünya ekonomisine zararı küçümsenmeyecek boyutlarda.

MALİYETLİ ÇÖZÜMLER

Bilim insanları, sebze ve meyvelerin bozulmasını yavaşlatmak, daha sağlıklı ve daha düşük maliyetli çözümler bulmak için neler yapıyorlar? Bir süredir bozulmayı önlemenin iyi bir yolu olarak kaplama maddeleri kullanılır oldu. İpek, pektin gibi maddelerden yapılmış sebze/meyve kaplamalarını duyuyoruz.

DOĞAL VE ORGANİK

Bitki atıklarından yapılmış kaplama ise bir ilk ve bu buluşla kaplanmış avokadolar Amerika’da satışa sunuldu. Apeel Scienses isimli California’lı Ar-Ge şirketi, Apeel kaplama adını verdikleri bu kaplamayı uzun araştırmalar neticesinde geliştirdi. Tamamen doğal ve organik olan bu kaplama toksik madde içermiyor. Yenilebilen bir ürün. Lipit ve glikolipitten üretilmiş. Bu bileşenler tamamen atık bitki ürünlerinden elde ediliyor. Örneğin meyve çekirdekleri, kabukları veya posaları gibi. Kokusuz, tatsız ve renksiz olarak tarif edilen bu kaplama sebze ve meyvenin oksijen ile temas etmesine engel oluyor. Firmanın bildirdiğine göre bu kaplama ile sebze ve meyveler iki veya üç kat daha uzun ömürlü oluyor.

AVANTAJI VAR

Bu kaplamanın ağzının tadını bilenler için bir avantajı var. O da ürünlerin olgunlaşmadan evvel değil, tam olgunlaştığı anda toplanıp gönderilmesine imkan vermesi. Bilindiği gibi tarım ürünlerinin bazıları olgunlaşmadan toplanıp paketleniyor çünkü ancak bu şekilde taşıma koşullarına dayanabiliyorlar. Apeel kaplamasının tamamen organik olması, organik tarım ürünlerinin Apeel ile kaplanmasına olanak sağlıyor. Yani ürünler Apeel ile kaplandığında organik unvanlarını kaybetmiyorlar.

Engelliler için sesi metne dönüştürüyor

İşitme cihazları, duyma güçlüğü çekenler, işitme kaybı olanlar için hayatı kolaylaştırıyor. Yeni bir buluş olan SpeakSee, çok mikrofonlu bir sistem olarak tasarlanmış. Ürünün kablosuz internet üzerinden sisteme bağlı mikrofonu mevcut. Wi-Fi üzerinden aktarılan sesler, telefon apLikasyonu ile yazılı metne dönüşüyor. Böylece duyma engelli kişi tüm konuşmaları takip edebiliyor. Mikrofonlar şarj olduktan sonra iki ilâ dört saat boyunca çalışabiliyor. 120 farklı dili algılayabilen cihazın piyasaya sürülmesi durumunda fiyatının 699 dolar olması bekleniyor.

14 Ağustos 2018 Salı

Etiketler : Teknoloji