Cuma, 22 Kasım, 2024
HABER: AYŞE BAŞAK
Cep telefonu ya da tabletlerin ekranı çok küçük bir elektrik akımına sahip.
Bu aletlere dokunulduğu anda parmak ucundaki elektriği iletir ve cihaz bu şekilde ekranın neresine dokunulduğunu algılar. Carnegie Mellon Üniversitesi’nin İnsan-Bilgisayar Etkileşim Enstitüsü herhangi bir nesnenin yüzeyini dokunmatik hale getirecek bir buluşa imza attı.
SPREYLE UYGULANIYOR
Elektro alan tomografisi denilen teknoloji uygulamasında, normalde elektrik iletmeyen cisimlere sprey sıkılıyor. Örneğin bir gitarın yüzeyine uygulama yapıldığında elektrik iletemeyen yüzey iletken hale geliyor. Gitarın yüzeyine parmağınızla dokunduğunuzda yüzeyin kenarlarına yerleştirilen elektrotlar marifetiyle gitarın neresine dokunduğunuz algılanabiliyor. Bir santimetre hata payı olan bu teknoloji ile koskoca bir duvarı dokunmatik özelliğe kavuşturmak mümkün. Büyüklük sorun olmadığı gibi yüzeyin düz olması da gerekmiyor. Böylesi bir teknolojinin kullanım alanı çok geniş olacak.
MOTORLAR ARTIK HAVADA
Avrupalı bir konsorsiyum olan Neva Aerospace, dikey havalanma ve konma özelliğine (VTOL) sahip bir hava aracını tanıttı. Geri dönüştürülmüş karbon fiberden üretilecek AirQuadOne isimli bu araç bir nevi hava motosikleti. Yerden 914 metre yükseklikte uçabiliyor. Maksimum hızı ise saatte 80 kilometre. Elektrikle çalışan cihaz bir şarj ile 30 dakika uçabiliyor. Pilleri 100 kilogram olan aracın toplam ağırlığı ise 500 kilogram. Elektrikli otomobillerin şarj edildiği istasyonlarda o da şarj olabiliyor. Aracın, insanlı ve insansız modellerinin yanında elektrikli ve hibrit modellerinin de olması planlanıyor. Aracın hibrit modeli bir saat uçuş özelliğine sahip olacak.
04 Temmuz 2017 Salı
21 Kasım 2024 Perşembe
21 Kasım 2024 Perşembe
21 Kasım 2024 Perşembe
21 Kasım 2024 Perşembe
20 Kasım 2024 Çarşamba