Çarşamba, 04 Aralık, 2024
HABER: FAHRİ SARRAFOĞLU
Fatih’de bir zamanların ihtişamlı çeşmelerinden ve semtin ana can damarlarından biri olan Horhor Çeşmesi, Fatih Sultan Mehmed tarafından tebdili kıyafet gezerken keşfedilir. İstanbul’un fethinin ardından Fatih’e ismini veren büyük padişah, bu çeşme ile Horhor semtinin de gelişmesine damga vurur.
İstanbul’un nadide semtlerinden birine ismini veren Horhor Çeşmesi, Saraçhane Arkeoloji Parkı’ndan Horhor’a inişte, Horhor Caddesi ile Kırma Tulumba Sokağı’nın kesiştiği noktada yer alır.
SAVAK SİSTEMİ
Roma ve Bizans dönemi şehrinin önemli bir su savak sistemi üzerinde kurulu semt, Osmanlı dönemi Saraçhane Çarşısı’nın da hemen bitişiğinde uzanıyordu. Bozdoğan (Valens) Sukemeri ile ilişkili olan Horhor su savakları, semtin şimdiki ismi ile tanımlanmasında önemli bir etken oldu. Bizans döneminde suyun dağıtımı ‘savak’ denilen, suyun naklini sağlayan sistem ile yapılıyordu. İşte, bugünkü Horhor semtinin bulunduğu yer de, bu su savağında toplanan suların merkezi durumundaydı.
TEBDİL KIYAFET GEZERKEN
Rivayetlere göre Fatih Sultan Mehmed, İstanbul’u tebdil kıyafet gezdiği günlerden birinde buraya gelir. Bu savaklardan gelen hor hor sesini duyunca bölgeye bir çeşme yapılmasını emreder… İlk çeşme Fatih’in bu emriyle yaptırılır. Hatta daha sonra Fatih Sultan Mehmed Han’ın gelerek buradan su içtiği de söylenir. İlerleyen yıllarda Horhor semti, Osmanlı dönemi vüzera ve paşa konakları ile dikkat çeken nadide bir bölge haline gelir.
TEK İPUCU BİR SATIRLIK YAZI
Tek cephede iki gözden oluşan Horhor Çeşmesi hakkında üzerinde sadece bir satırlık “Tarih-i ta’mir-i çeşme 1293” ibaresinden başka bir yazı bulunmuyor. 1876 yılına ait bu tamir kitabesinden kimin tarafından yaptırıldığı ve tamir ettirildiği maalesef anlaşılamıyor.
25 Mayıs 2017 Perşembe
04 Aralık 2024 Çarşamba
04 Aralık 2024 Çarşamba
04 Aralık 2024 Çarşamba
04 Aralık 2024 Çarşamba
04 Aralık 2024 Çarşamba