İngiltere’nin başkenti Londra’da otobüslerde egzoz gazı emisyonunu azaltmak için kahve temelli biyoyakıt kullanılacak.

HABER: AYŞE BAŞAK

Kahveyi seviyoruz. Türk kahvesi dünyaca meşhur. Bol bol içiyoruz. Sadece biz mi? Kahve tüketimi dünyada yılda 150 milyon çuval düzeyinde. Bu kadar kahve içiliyorsa, içilen kahvenin telvesi ne oluyor? Ne yazık ki özellikle kafelerde tüketilen tonlarca süzülmüş kahve her gün çöpe atılıyor.

ÇÖPE GİTMEYECEK

Çöpe giden kahve atıklarını değerlendirmek için çeşitli yollar deneniyor. Zaman zaman bu sayfada da sizlere duyurmuştuk. Kıyafetten yola dökülen asfalta kadar kullanım alanları ‘icat edilerek’ bu malzemenin yeniden değerlendirilmesi sağlanmaya çalışılıyor. Londra merkezli bir şirket, petrol devi Shell ile ortak çalışarak Londra’nın dünyaca ünlü otobüslerini öğütülmüş kahve atığından üretilmiş biyodizel yakıt ile çalıştıracak bir proje üzerinde çalışıyor.

50 BİN TON İŞLENİYOR

B20 adı verilen bu yakıt, Argent Energy ve Shell ortaklığı ile üretilecek. Öğütülmüş çekirdeklerin içerdiği yağ ayrıştırılarak dizel yakıta karıştırılıyor. Bu şekilde yüzde 20 oranında kahveden üretilen bir yakıt elde ediliyor. Bu yakıt Londra otobüslerine verildiğinde karbon emisyon değerleri yüzde 10 ile 15 oranında azalmış olacak. Şu anda kahve yakıtı üreten bu tesis, 50 bin ton kahveyi işleme imkânına sahip. Bu değer ise Londra’nın tükettiği kahve miktarının sadece dörtte biri!

KÂR-ZARAR ANALİZİ

Başlangıçta 6ı bin litre üretilecek olan yakıtın zamanla saflaştırılıp, başka yağlar da eklenerek tamamen biyoyakıt olması için çalışılıyor. Uzmanlar ise bir konuya dikkat çekiyor: Kahvenin nerelerden nasıl toplanacağı, toplamak ve işlemek için ne kadar enerji harcanacağı ve ne kadar karbon emisyonu ortaya çıkacağı belli değil. Yani çevre açısından kâr-zarar analizi yapılırsa acaba aldığı verdiğinden çok mu olur? Henüz bilinmiyor! Yine de kayda değer bir çalışma olduğu şüphe götürmüyor!

KENDİ KENDİNİ TEMİZLEYECEK

Evde kedi bakmak güzel ama kumuyla uğraşmak can sıkıcı değil mi? Catolet, kediler için tasarlanmış, kendi kendini temizleyen bir tuvalet. Eğitilmiş köpekler için de olan ürün, eğer vaat ettiklerini gerçekleştirebiliyorsa kedi severler tarafından kısa sürede benimsenecek.

Kedi, üzerine geldiğinde hareket sensörleri ile algılayan cihaz, kedinin tuvaletini yapmasını bekliyor. Cihazın üzerinde hareket edebilen bant var. Kedi üzerinde iken bant sabit duruyor. İdrar kendiliğinden alt bölmede, içinde su olan kısma akarken, dışkı, bandın üzerinde kalıyor. Kedi işini bitirip gittiğinde ise hareket sensörleri kedinin gittiğini algılıyor ve cihaz harekete geçiyor. Bant yürümeye başlıyor ve üzerindeki dışkıyı aşağıya bırakıyor. Burada bir parçalayıcı mevcut. Dışkı ve idrar su ile birlikte atılıyor. Yürüyen bant ise otomatik yıkanıyor.

Catolet her ne kadar pil ile çalışsa da seyyar cihaz değil. Sabit kurulmak durumunda. Suyun tesisata bağlantısını yapmak gerekiyor. Ancak bu mümkün değilse yakındaki bir musluktan su alınacak şekilde bağlanabilir. Atık su hortumunu ise klozete uzatmak gerekiyor. Şarj olmuş pillerinin üç ay dayandığı belirtiliyor.

Catolet’in piyasaya sürüldüğünde fiyatının ne olacağı belli değil. İsteyen, 299 dolardan erken sipariş verebiliyor.

04 Aralık 2017 Pazartesi

Etiketler : Teknoloji