tatil-sepeti

HABER: AYŞE BAŞAK

Elektrikli araçlar caddelerde boy göstermeye başlamış olsa da şehirler bu yeni teknolojiye tam anlamıyla hazır değil. Elektrikli araçların şarj edilebilecekleri istasyonların sayısı oldukça az. Bu sorun elektrikli araçlar çoğaldıkça aşılacak olsa da mevcut durumda elektrikli aracı olanlar zor durumda kalabiliyor. Araç sahipleri otomobillerinin şarjı bitmeden nereye nasıl gideceklerini, bir sonraki şarj istasyonunun uzaklığını hesaplamak zorunda kalıyorlar.

MİKRO NAVİGASYON

Bu sorunla ilgili olarak Continental firması, elektrikli araç sahipleri için kablosuz şarj teknolojisi geliştirdikleri müjdesini verdi. BMW, Mercedes ve benzeri önemli otomobil üreticileri bugüne kadar kalın kabloların kullanıldığı şarj sistemlerini lanse ettiler. Continental, 11kV sistemin bir dakikalık şarj ile yaklaşık bir kilometre mesafe götürecek enerji transfer edebildiğini belirtiyor. Aracın şarj edilmesi için belli bir noktada bulunması gerekiyor. Otomobili bu noktaya yönlendirmek için basit bir mikro-navigasyon sistemi düşünülmüş.

ALLCHARGE

Continental’in geliştirdiği bu şarj ünitesi, evrensel ve hangi akım şekli veya seviyesi olursa olsun işliyor. Sistem sayesinde 10 dakikada bir otomobile 300 kilometre yol gidecek enerji transfer ediliyor. AllCharge adı verilen sistemin üretimi için 2022 yılı düşünülüyor. Sistem 8 Ocak 2018’de Las Vegas’ta düzenlenecek CES Fuarı’nda tanıtılacak.

BAKTERİ AVCISI CİHAZ

Gözümüzle gördüğümüz kiri temizleyebiliyoruz. Peki göremediklerimiz? MolecuLight i:X isimli cihaz, kronik yaraların mikrop kapıp kapmadığını anlamak için geliştirildi. Cihaz yaraya yaklaştırılıyor, normal ışık altında yaraya bakılıyor. Yaranın görüntüsüne yaklaştırdığınızda yaranın iyileşmeye başladığı yerleri görüyorsunuz.

KIRMIZI IŞIK

Asıl önemli olan ise ışıkları kapatınca ortaya çıkıyor. Karanlıkta mor renkli bir ışık saçan cihaz ile çekilen fotoğrafta sağlıklı deri yeşil, bakteriler de kırmızı görünüyor. Ayrıca yaranın büyüklüğünü de ölçen cihaz bir önceki ölçümün değerleri ile kıyaslayarak yaranın küçülüp küçülmediğini, ne oranda iyileşme olduğunu net olarak ortaya çıkarıyor.

DOKUZ KAT HIZLI

Bu cihaz yaraya hiç dokunmadan çalışıyor. Bakterinin tam olarak nerede olduğu görülünce doktorların tam o noktaya tedavi uygulama şansı doğuyor. Çalışmalar i:X ile yaraların dokuz kat daha hızlı iyileştirilebildiklerini gösteriyor. Cihaz, Kanada ve Avrupa Birliği’nden onay aldı.

27 Aralık 2017 Çarşamba

Etiketler : Teknoloji