Binaların deprem performans analizini yapan şirket, yapının depreme karşı hazır bulunuşluk düzeylerini tespit ederek, uluslararası yönetmeliklere uygun teknik çözümler sunuyor.
HABER: ÖMÜR KIRBAŞLI
Teknopark İstanbul’da yerleşik Retrofit, geliştirdiği yazılımla yapının depreme karşı performansını sahadan topladığı verilerle ölçebiliyor. Binaların depreme karşı ne seviyede hazır olduğunu tespit eden şirketin kurucusu ve Yüksek İnşaat Mühendisi Dr. Cemal Yılmaz, çalışmalarını İstanbul Ticaret’e anlattı.
HASAR TESPİT VE GÜÇLENDİRME
Bize kısaca şirketinizi tanıtır mısınız?
Retrofit Bina Hasar Tespiti Güçlendirme ve Mühendislik Limited Şirketi’ni, mevcut yapıların deprem performans seviyesinin yazılım destekli olarak hızlı, şeffaf ve güvenilir yöntemlerle hasar tespitlerinin ve güçlendirme uygulamalarının yapılması amacıyla 2023 yılında Teknopark İstanbul’da kurduk. Teknik ofis, yazılım, onarım, güçlendirme ve hasar tespiti üzerine çalışıyoruz. Aynı zamanda İsviçre merkezli ‘SİKA Türkiye’ şirketinin yapısal güçlendirme alanında uygulayıcı bayisi statüsünde yetkilendirilmiş firmayız. Bu kapsamda da onarım ve güçlendirme saha uygulamalarını teknik eğitimli personelimizle gerçekleştiriyoruz.
ARAŞTIRMA PROJELERİNE DESTEK
Hangi alanlarda çözümler üretiyorsunuz?
Yapıların ulusal ve uluslararası yönetmelikler çerçevesince, depreme karşı hazır bulunuşluk düzeylerini tespit etmek ve bu düzeyler esas alınarak çözümler sunmak, ana temamızı oluşturuyor. Bu kapsamda, özellikle saha uygulamalarının kanunlara ve yönetmeliklere uygun olarak yapılması ve seçilen malzemelerin-uygulama tekniklerinin doğru olarak gerçekleştirilmesi ile birlikte teknik çözümler sunuyoruz.
3 ÜNİVERSİTE İLE ÜRÜN GELİŞTİRME
Şirketin ticari faaliyetlerinin yanı sıra üniversite-özel sektör işbirliği kapsamında üç üniversite ile ürün geliştirme ve hasar tespiti konularında bilimsel faaliyetlerde aktif olarak yer alıyoruz. Bu üniversitelerin beton ve malzeme laboratuvarında testler gerçekleştiriyor ve bilimsel araştırma projelerine aktif olarak destek veriyoruz. Araştırma sonuçlarını faaliyetlerimizin yenilenme süreçlerine dahil ediyoruz.
MESLEKİ EĞİTİM
Bir başka işbirliğimiz ise mesleki ve teknik eğitim kurumlarıyla devam ediyor. Bu kapsamda çeşitli kamu ve STK kuruluşlarıyla protokoller imzaladık. Bu protokollerimizin ana teması, mesleki eğitim kurumlarında eğitim gören öğrencilerin ait oldukları sektörde istihdam edilmelerine ve girişimcilik konularında teknik olarak desteklenmesine katkı sunmak. Şirket olarak belirli periyotlarda öğrencilere konferans ve teknik seminerler veriyoruz ve ilgili sektör temsilcileri ile buluşmaları için bir ağ oluşturuyoruz. Kalifiye teknik elemanların sektörlerinde çalışmaları yönünde çözüm geliştirme sürecine destek sağlıyoruz.
6 AKTİF HİZMET
Hangi hizmetleri veriyorsunuz?
Temel olarak şu 6 alanda hizmet veriyoruz:
BÜTÜNSEL ÇALIŞMA
Geliştirdiğiniz yazılımın sağladığı avantajlar neler?
Geliştirmekte olduğumuz yazılımın en önemli çıktısı, yapıların deprem performans analizlerinin hızlı, izlenebilir ve şeffaf olmasıdır. Teknik ofis, saha, uygulama, laboratuvar, analiz ve değerlendirme konularının bütünsel bir yaklaşımla ele alınarak, hızlı olarak yapılmasını sağlamayı esas ediniyoruz. Saha, laboratuvar ve teknik ofis çalışmalarımızı, şeffaf ve kontrol edilebilir bir şekilde yazılıma aktarmaya yönelik faaliyetimiz de devam ediyor. Şu anda sahadan veri toplayarak, kurumları aynı platform üzerinde entegre etmeye çalışıyoruz. 2024-2025 döneminde ise yapı sahiplerinin de yazılım üzerinden sisteme entegrasyonunu yapmayı planlıyoruz.
İKİ PROJE
Geleceğe dönük projelerinizden, hedeflerinizden bahseder misiniz?
İki proje üzerinde çalışmalarımız devam ediyor. Birincisi, yapıların beton dayanımlarının karot almadan tespit edilmesine yönelik. Bu konuda deneysel çalışmalarımız başladı. Elde ettiğimiz sonuçların doğruluk oranı oldukça yüksek bulundu. Çalışmamız tamamlandığında 2024 yılı içerisinde bir konferansta sonuçlarımızı paylaşmayı planlıyoruz.
Yapılardan karot alınmadan beton dayanımının tespit edilmesi, projedeki esas hedefimiz. İkinci projemiz ise depremden hemen sonra yapı sahiplerinin hasar değerlendirmelerini kendilerinin yapacakları bir yazılım üzerinde çalışıyoruz. Bu yıl sonunda prototip yazılımın hazır olması yönünde çalışmalarımız devam ediyor. 2025 yılı itibarı ile yazılımı kullanıma açmayı planlıyoruz.
Nihai hedefimiz, yapıların tahribatsız ve güvenilir yöntemlerle yapı sahiplerinin de dâhil olduğu bir platform üzerinde çalışmalar yapmak.
TEKNOPARK İSTANBUL’DA ÜST DÜZEY MENTORLUK HİZMETİ ALIYORUZ
Teknopark İstanbul’da yer almanın sizler için faydaları neler?
Teknopark İstanbul’da yer alan şirketlerle bir şekilde ortak ürünlerimiz bulunuyor. Bu nedenle teknopark şirketleriyle özellikle know–how konusunda aktif olarak çalışma imkanı buluyoruz. Müşteri portföylerimizi paylaşıyor ve disiplinler arası yeni çalışmalar yapma imkanı buluyoruz. Bunun yanı sıra, Teknopark İstanbul’da sunulan fiziki imkanlar da müşteri ile olan temaslarımızda avantajlar sağlıyor. Ürün geliştirme-pazarlama, teknik ve mali konularda desteklerin Teknopark İstanbul tarafından üst düzey bir mentorluk hizmeti ile verilmesi sonucunda şirketimizin kurumsal yapıya daha hızlı entegre olması sağlanıyor.