istanbul-ticaret-gazetesi
istanbul-ticaret-gazetesi

Beyin sinyalleriyle komut verilebilecek: Nano sensör yüzde 96 doğrulukla çalıştı

Araştırmacılar, kafa derisine yerleştirilebilecek kadar küçük, kablosuz ve esnek bir beyin sensörü geliştirdi. Georgia Teknoloji Enstitüsü’nden (Georgia Tech) araştırmacıların geliştirdiği yeni sensör, sinir sinyallerini yüzde 96,4 doğrulukla algılayarak beyin-bilgisayar arayüzlerinde önemli bir gelişmeye imza attı.

Giriş: 14.04.2025 - 12:35
Güncelleme: 14.04.2025 - 12:35
Beyin sinyalleriyle komut verilebilecek: Nano sensör yüzde 96 doğrulukla çalıştı

Georgia Teknoloji Enstitüsü'nden (Georgia Tech) araştırmacılar, kafa derisindeki saç kökleri arasındaki küçük boşluğa, derinin biraz altına yerleştirilebilecek kadar küçük mikroskobik bir beyin sensörü geliştirdi. 

Beyin sensörleri yüksek doğrulukta sinyaller sunarak beynin bilgisayarlar, artırılmış gerçeklik (AR) gözlükleri veya robotik uzuvlar gibi cihazlarla doğrudan iletişim kurmasını amaçlar. Bugüne kadar beyin sinyalleri, optimum direnç ve veri kalitesi için iletken elektrot jeli kullanılarak insan kafa derisinin yüzeyine monte edilen elektrotlarla tipik olarak invazif olmayan bir şekilde yakalanıyordu. Ancak bu elektrotlar, özellikle hareket halindeyken genellikle rahatsız ediyor.

Beyin implantları gibi daha invaziv sinyal yakalama yöntemleri mümkün olsa da, Georgia Tech tarafından yapılan araştırma, kolayca yerleştirilebilen ve güvenilir bir şekilde üretilen sensörler geliştirmeye çalışıyor. 


SENSÖR YÜZDE 96 DOĞRULUKTA ÇALIŞIYOR

Georgia Tech tarafından geliştirilen sensör, kullanıcı tarafından algılanamayan son derece küçük mikroiğneler kullanıyor. Bu sensörler aynı zamanda kablosuz ve esnek olup, çalışmak için iletken jel ihtiyacını da ortadan kaldırıyor. 

Bu faktörlerin birleşimi, kullanıcı yürürken, koşarken ya da diğer günlük işlerini yaparken  bile sensörün tüm gün yerinde kalmasını sağlıyor. Bu sayede sensör beyin sinyallerini daha temiz, daha verimli ve yüksek doğulukta toplayabiliyor.

Test edildiğinde yeni sensör, kullanıcının ortamda odaklandığı nesneleri gösteren sinir sinyallerini yüzde 96,4 doğrulukla başarılı bir şekilde kaydedip sınıflandırdı. Kullanıcılar ayrıca sensör görsel uyaranları topladığı için telefon kayıtlarına göz atabiliyor ve artırılmış gerçeklik video aramalarını tamamen sensör aracılığıyla cevaplayabiliyor. 

Araştırmacılara göre, yeni sensör gerçek dünyada, özellikle de sağlık alanında kritik uygulamalara sahip olabilir. Örneğin, engelli insanların protezleri kontrol etmesine veya iletişim kurmasına yardımcı olabilir. Hatta akıllı gözlükler, telefon ve bilgisayar kontrolü gibi tüketici teknolojisi alanında da kullanılabilir.

Diğer uygulamalar arasında, daha sürükleyici, elle kontrole ihtiyaç olmadan sezgisel bir kullanıcı deneyimi sağlayacak olan AR ve sanal gerçeklik pazarı da yer alıyor. Sensörler ayrıca rehabilitasyon için de kullanışlı olabilir, örneğin sinirsel geri bildirim yoluyla felç veya yaralanma iyileşmesi.

CİLT ALTI SENSÖR SİNYAL KALİTESİNİ ARTIRDI

Araştırmacılar, bu çalışmaya başlama motivasyonlarının sağlık hizmetlerini destekleyecek yeni sensör teknolojileri geliştirmek olduğunu belirtti. Beyin-bilgisayar arayüzleri ve esnek kafa derisi elektronikleri konusunda daha önce yapılan çalışmalarla bu alanda önemli deneyimler elde edildiği ifade edildi.

Yeni sensörün minyatürleştirilmesiyle, cihazın cilde hafifçe nüfuz edebileceği ve saç köklerinden kaçınarak sinyal kaynağına daha yakın konumda çalışabileceği vurgulandı. Bu özelliğin, sinyal kalitesini artırarak istenmeyen gürültüyü önemli ölçüde azalttığı ifade edildi.