HABER: AYŞE BAŞAK
Kendinizi yorgun hissediyorsunuz ama sebebini bilmiyor musunuz? Sıkı bir kahvaltı etmenize rağmen zihninizi yoğunlaştırmakta zorluk mu çekiyorsunuz? Beslenmenizde bir şeyler mi eksik? Neyin eksik olduğunu nereden anlayacaksınız? Günlük koşuşturma içinde bir diyetisyen gibi kendi diyetimizi takip etmek pek mümkün olmuyor. İşte Lumen adlı cihaz da tam burada devreye giriyor. Lumen bir tek nefes ile vücudunuzun o anda enerji elde etmek için ne yaktığını belirliyor. Size ne yemeniz gerektiği konusunda tavsiye veriyor.
Nefesteki karbondioksit oranı RQ değerini belirliyor. Bu değer kişinin yaktığı karbonhidrat veya yağ oranlarını gösteriyor. Normalde bir bilgisayara bağlı karmaşık cihazlarda 20 dakika ölçüm yapılarak bulunan RQ değerini Lumen’in tasarımcıları tek nefeste yakalayabildiklerini iddia ediyorlar. Lumen adlı bu cihazı San Francisco Üniversitesi ve Tel Aviv Sourasky Medikal Merkezi gibi kuruluşlar da test ederek doğru çalıştığını onayladı.
KARBONDİOKSİT VE YAĞ
Bilimsel olarak geçerli olan RQ değeri insanın sağlık durumu ile ilgili kesin ve çok önemli bilgiler sağlıyor. Lumen ise bu değeri bir grafik ile size gösteriyor ve daha anlaşılır hale getiriyor. Cihaz bir cep telefonu ile bağlantılı çalışıyor. Cihaza nefesinizi verip ölçüm yaptırınca sonucunu cep telefonu ekranında görüyor ve ne yemeniz gerektiği konusunda tavsiyeler alıyorsunuz. Lumen henüz raflarda yerini almadı ama internet üzerinden sipariş alıyorlar. 200 dolar değerinde olan cihazın teslimi ise şubatta başlayacak.
Yakında marketlerde yapay et satılacak
Ulaşım araçlarının çevreye etkileri gündeme getirilirken hayvancılık endüstrisinin çevreye olumsuz etkileri üzerinde yeterince durulmuyor. Zira büyükbaş hayvancılık, sera gazlarının önemli bir kısmından sorumlu. Hayvan yemi üretimi için gerekli tarım alanları, kullanılan su miktarı ile birlikte değerlendirildiğinde hayvancılığın giderek kalabalıklaşan dünyada bu hızda devam ettirilmesinin imkansız olduğu ortaya çıkıyor. İnsanoğlu et yemekten vazgeçmiyor. Belki Hollandalı firma Mosa Meat’in ürettiği yapay ete benzer ürünler ile çevreye verilen zararın şiddetini azaltmak mümkün olabilir. Maastricht Üniversitesinde Mark Post liderliğindeki ekip tarafından geliştirilen ilk laboratuvar üretimi köfte 250 bin Euro’ya mal olmuştu. Bu et, hayvanlardan alınan kas hücrelerin çoğaltılmasıyla üretildi. Merck, Bell Food gibi kuruluşlarında desteği ile Mosa Meat yapay et üzerinde çalışmayı sürdürüyor. Firma 2021’de marketlerin raflarında yapay et satmayı hedefliyor.