Salı, 05 Kasım, 2024
HABER: ADEM ORHUN
Küçük ve orta boy işletmeler araştırma geliştirme faaliyetleri ile inovasyon çalışmalarında gerekli finansal kaynağa, TÜBİTAK ve KOSGEB üzerinden ulaşılabiliyor. Bu iki kurum, ulusal ve uluslararası Ar-Ge çalışmaları için proje finansman imkanı sağlıyor. Bu imkana ulaşmak için de projelerin, belirlenmiş kriterlere uygun şekilde hazırlanması gerekiyor. Bu noktada şirketlerin ihtiyaç duyduğu rehberlik; İstanbul Ticaret Odası ve İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA) işbirliğinde gerçekleşti.
TÜBİTAK ve KOSGEB’in KOBİ’ler için Ar-Ge ve inovasyon desteklerine yönelik uygulamalı proje yazma eğitimi, İTO’nun Eminönü’ndeki merkez binasında verildi.
YÜZBİNLERCE LİRALIK DESTEK
TÜBİTAK Teydeb KOBİ (1507) ve Sanayi (1501) Ar-Ge Programları’nın tanıtıldığı üç günlük eğitimde; teşvikler ve kriterler hakkında bilgi verildi. 1507 TÜBİTAK KOBİ Ar-GE Başlangıç Destek Programı’nda proje bütçesi üst sınırının 500 bin TL olduğu; bunda da proje giderlerinin yüzde 75’inin desteklendiği kaydedildi.
AVRUPA’NIN YOLUNU AÇIYOR
Kıdemli proje uzmanı, bağımsız proje değerlendiricisi Endüstri Yüksek Mühendisi İbrahim Coşkun, bu programlardaki disiplin ve tecrübenin, Avrupa Birliği’nin Horizon2020 araştırma ve inovasyon programı ile AB’nin diğer hibe programları için de önemli bir deneyim olduğuna dikkat çekti.
Eğitimde örnek kabul olmuş proje incelemesinin ardından uygulamalı Ar-Ge projesi yazım çalışması da yapıldı.
RİSKLER VE TANIMLAR YAZILMALI
AR-GE DESTEĞİNDE ÖNCELİKLİ ALANLAR
SERTİFİKALARINI ALDILAR
Eğitim sonunda çoğu mühendis olan katılımcılara sertifikaları dağıtıldı. İstanbul Ticaret Odası Genel Sekreteri Ömer Bal ve İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA) Genel Sekreteri Özgül Özkan Yavuz, sertifikaları teslim ederek, katılımcılara inovatif çalışmalarında başarılar diledi. İTO Genel Sekreteri Bal, sertifika töreninde yaptığı konuşmada, bu eğitimin yoğun talep gördüğünü belirterek, yenilerini düzenlemek için görüşmelerin sürdüğünü belirtti. İSTKA Genel Sekreteri Yavuz da devletin, hiç olmadığı kadar Ar-Ge ve inovasyon çalışmalarını desteklediğini belirterek, şirketlerin bundan faydalanmasını istedi. Sertifika töreninde İTO Genel Sekreter Yardımcısı Hasan Uluç Hacıhasanoğlu da yer aldı.
AKADEMİK İŞBİRLİĞİ ŞARTINA DİKKAT
Eğitmen İbrahim Coşkun, 11 Ağustos 2017 tarihli güncellemeye göre ilave yeni uygulama esaslarına dikkat çekti. Buna göre 1501 Sanayi Ar-Ge projeleri destekleme programında akademik ve yenilik projeleri destekleme programı esaslarında belli ölçüde ‘akademik işbirliği’ şartı aranacak. Buna projenin önerilen bütçesinin 1-2 milyon TL arasında olması halinde bunun en az yüzde ikisi oranında akademik işbirlikleri içermesi gerekiyor. Bu oran, önerilen bütçenin 10 milyon TL üzerinde olması durumunda en az yüzde beş olarak aranıyor. Akademik ve KOBİ işbirliği şartını sağlamayan proje önerileri değerlendirmeye alınmayacak.
31 Ekim 2017 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı