Bayraktar TB3 SİHA, harp tarihinde bir ilke imza atarak taktik sınıftaki bir insansız hava aracından 50+ km menzilde süpersonik füze atışlarına devam ediyor. 27 Mart’ta Muğla/Dalaman’dan havalanan milli SİHA, Roketsan’ın geliştirdiği İHA-122 Süpersonik Füze’yi görüş hattı irtifasının altından ateşleyerek deniz üzerindeki hedefi tam isabetle vurdu. Atış sırasında Bayraktar TB2, lazer işaretleme görevini üstlendi ve iki SİHA koordineli olarak başarılı bir hedef imhası gerçekleştirdi.
Baykar tarafından milli ve özgün olarak geliştirilen Bayraktar TB3 SİHA, İHA-122 Süpersonik Füze ile farklı senaryolardaki atış testlerini sürdürüyor. 27 Mart’ta Muğla/Dalaman’dan havalanan milli SİHA, görüş hattı irtifasının altından süpersonik füze atışı yaparak deniz üzerindeki 6x6 metre ebadındaki hedefi tam isabetle vurdu.
İLK SÜPERSONİK FÜZE ATIŞI 50+ KM MENZİLDE GERÇEKLEŞTİ
Bayraktar TB3, 25 Mart’ta 50 km’den uzun bir menzilde İHA-122 Süpersonik Füze atışını başarıyla tamamlamıştı. 27 Mart’taki test ise görüş hattı irtifasının altından yapılan başarılı bir atış olması bakımından kritik bir eşik oldu.
BAYRAKTAR TB2 VE TB3 KOORDİNELİ ÇALIŞTI
Atış testinin lazer işaretleme görevini havada bulunan Bayraktar TB2 SİHA üstlendi. Bayraktar TB2’nin lazerle işaretlediği hedef, Bayraktar TB3 tarafından süpersonik füze ile tam isabetle vuruldu. Bu test, iki farklı SİHA’nın ortak angajman yeteneğini başarıyla sergilemesi bakımından önemli bir aşama oldu.
DÜNYADA BİR İLK: KISA PİSTTEN KALKAN SİHA
Bayraktar TB3 SİHA, 19 Kasım 2024’te TCG Anadolu’nun kısa pistinden kalkış yapan ilk insansız hava aracı olarak havacılık tarihine geçti. 46 dakikalık test uçuşunda kısa pistli gemilere uygun iniş-kalkış kabiliyetini sergileyen TB3, iniş destek ekipmanı kullanmadan başarılı bir şekilde iniş yaparak bir ilke imza attı.
YÜKSEK İRTİFA VE UZUN SÜRELİ UÇUŞ TESTLERİ
Bayraktar TB3 SİHA, 25 Haziran 2024’te Keşan’daki test merkezinde 36 bin 310 feet irtifaya ulaşarak yüksek irtifa sistem performans testini başarıyla tamamladı. Test sırasında, TEI tarafından geliştirilen yerli PD-170 motoru kullanıldı.
Bugüne kadar gerçekleştirilen test uçuşlarında 967 saat 55 dakika havada kalan Bayraktar TB3, 20 Aralık 2023’te yapılan uzun uçuş testinde kesintisiz 32 saat havada kalmayı başararak gökyüzünde 5 bin 700 km yol kat etti.
ASELFLIR-500 ENTEGRASYONU İLE ÜSTÜN GÖRÜŞ KABİLİYETİ
26 Mart 2024’te gerçekleştirilen test uçuşunda ASELSAN tarafından geliştirilen ASELFLIR-500 Elektro-Optik Keşif, Gözetleme ve Hedefleme Sistemi başarıyla entegre edildi. ASELFLIR-500, dünyadaki muadillerine göre en yüksek performansa sahip sistemlerden biri olarak kabul ediliyor.
DENİZ AŞIRI OPERASYON KABİLİYETİ
Katlanabilen kanat yapısıyla kısa pistli gemilere konuşlandırılabilen Bayraktar TB3, görüş hattı ötesi haberleşme kabiliyeti sayesinde çok uzun mesafelerden kontrol edilebilecek. Böylece, keşif-gözetleme ve taarruz görevlerini denizaşırı hedeflere karşı gerçekleştirme yeteneği kazanarak Türkiye’nin caydırıcı gücünü artıracak.
Bayraktar TB3’ün gerçekleştirdiği bu testler, SİHA teknolojisinde dünyada yeni bir dönemi başlatırken, Türkiye’nin insansız hava sistemlerindeki liderliğini de pekiştiriyor.