tatil-sepeti
tatil-sepeti

Basit kameralara 3D özellik

Giriş: 11.04.2022 - 00:00
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

HABER: AYŞE BAŞAK

Günümüzde kullanılan neredeyse her akıllı telefon, standart görüntü sensörleri sayesinde ışığı görüntüye çeviriyor. CMOS olarak bilinen yaygın hazır sensör teknolojisine dayanan telefon kameraları, her yıl daha küçük ve daha güçlü hale gelerek onlarca megapiksel çözünürlük sunuyor. Sensörler şimdiye kadar sadece iki boyutlu görüntüler sunabiliyorlardı. Stanford Üniversitesi araştırmacıları, standart görüntü sensörlerinin ışığı üç boyutlu olarak görmesini sağlayan yeni bir yaklaşım geliştirdi. Bu gelişme sayesinde standart kameralar yakında nesnelere olan mesafeyi ölçebilecek.

LAZERLE MESAFE ÖLÇÜMÜ

Işıklı nesneler arasındaki mesafeyi ölçmek, günümüzde yalnızca özel ve pahalı lidar sistemlerle mümkün olabiliyor. Lidar, lazerle mesafe ölçümü yapabilen teknoloji olarak biliniyor. Sürücüsüz arabaların tavanlarına monte edilen büyük lazer sistemleri, bu teknolojiyle tasarlanıyor. Arabaların üzerindeki donanım sayesinde araç etrafındaki nesnelerle olan mesafesini ölçerek olası çarpışmaları engelliyor.

Proje araştırmacılarından Okan Atalar, “Mevcut lidar sistemleri büyük ve hacimli. Eğer bir gün milyonlarca otonom insansız hava aracında veya hafif robotik araçlarda lidar yetenekleri istiyorsak bunları küçülterek verimli hale getirmeliyiz” diyor.

ENERJİ AÇISINDAN VERİMLİ

Araştırmacılar, bu cihazı olabildiğince küçültmek için standart görüntü sensörlerine ışığı her saniye milyonlarca kez çok hızlı bir şekilde açıp kapatan bir ışık kaynağı ve bir modülatör eklemişler. Ancak bu eklenen modülatör çok yüksek enerji harcadığı için Stanford ekibi Entegre Nano-Kuantum Sistemleri Laboratuvarı (LINQS) ve ArbabianLab ile ortak çalışarak, basit bir akustik modülatör yapmış.

Atalar, bu modülatör hakkında bilgi verirken, “Işığı açıp kapatmanın başka yolları olsa da, enerji açısından son derece verimli olduğu için bu akustik yaklaşımı tercih ettik” diyor.

CEP TELEFONLARI DA

Çalışmaların halen devam ettiği araştırma sayesinde, basit bir tasarım ve mühendislikle, neredeyse her dijital kameranın derinliği algılamasını sağlayan yüksek frekanslı, düşük güçlü, kompakt bir optik cihaz tasarlanmış oldu. Bu, yakın gelecekte cep telefonları gibi küçük cihazlarda bile üç boyutlu görüntüleme teknolojisinin bulunabileceğini gösteriyor. Çalışmanın gelecekte insansız araç teknolojisi ve uzay çalışmaları gibi çok farklı alanlarda kullanılabileceği düşünülüyor.