tatil-sepeti

Başta sağlık ve kozmetik olmak üzere birçok alanda karşımıza çıkan kolajen, günümüzün en popüler ürünleri arasında yer alıyor.

Teknopark İstanbul’da faaliyet gösteren Collaxir Biyoteknoloji, ‘büyük oranda ithal edilen’  ürünlerin yerli üretimini,balık ve tavuk atıklarından ‘yeşil teknolojiyle’ gerçekleştiriyor.

 

HABER:ÖMÜR KIRBAŞLI

 

Teknopark İstanbul’da yerleşik Collaxir Biyoteknoloji, büyük oranda çöpe giden veya katma değeri düşük ürünlerde kullanılan balık ve tavuk atıklarını, biyolojik, katma değeri yüksek kolajen peptitlerine ve değerli ara ürünlere dönüştürüyor.

 

Collaxir Biyoteknoloji tarafından Türkiye’de ilk kez geliştirilen ürünler cilt, kemik, eklem ve genel vücut sağlığını destekliyor.

 

Collaxir Biyoteknoloji’nin kurucusu Gıda Yüksek Mühendisi Handan Doğan, bir hammaddeden çoklu değerli ürün eldesini sağladıklarını, bunu yaparken de çevresel sürdürülebilirliği ve biyoteknolojiyi insan sağlığına hizmet edecek şekilde kullandıklarını söylüyor. 

 

Doğan, yeşil teknolojiyle geliştirdikleri ürünlerini ve gelecek hedeflerini, İstanbul Ticaret’e anlattı.

 

 

ANNEMİN HASTALIĞI 

 

Şirketiniz hakkında kısaca bilgi verebilir misiniz? Bu fikir nasıl doğdu?

 

Collaxir’in temelleri, aslında kişisel bir deneyimden doğdu. 2017 yılında 48 yaşındaki annemin diz kapaklarında yaşadığı sıvı azalması sorununa çözüm arıyorduk. 

 

Doktorların tavsiyesiyle yıllarca kemik çorbalarından tutun, kök hücre tedavileri ve sıvı iğnelerine kadar pek çok yöntemi denedik, ancak kalıcı bir çözüm elde edemedik. 

 

Bu süreçte gıda mühendisi olmam ve sağlıklı yaşama olan ilgim sebebiyle birçok akademik çalışmayı inceledim ve kolajen peptitlerle tanıştım. 

 

O dönemde Türkiye’de bu ürünler çok bilinmiyordu, üretilmiyordu ve tamamen ithal ediliyordu. 

 

Birçok ürünü denedik, sonunda tavuk ve balık kaynaklı kolajen peptitleri içeren takviyeleri düzenli kullanmasıyla yaşadığı problemleri kalıcı olarak çözdük. Ve o günlerden bu yana kolajen peptitler bizim ailemizin kahramanı. 

 

Avrupa ve ABD’de 60-70 yaşındaki insanlar koşarken, bizim insanlarımızın 45’li yaşlarda merdiven çıkarken zorlanması, gerçekten üzücü ve düşündürücü. 

 

Yaşadığımız başarılı deneyimin ardından ‘Bu ürünleri Türkiye’de nasıl üretip insanlara fayda sağlayabilirim?’ sorusuna odaklandım. Sürdürülebilir yeşil teknolojik yöntemlerle balık atıklarından kolajen peptitler üretme projesini geliştirdim. 

 

Kasım 2021’de TÜBİTAK 1512 Bireysel Genç Girişim desteğiyle Teknopark İstanbul’da Collaxir’i kurdum ve Ar-Ge çalışmalarına başladık. 

 

 

BİYOAKTİF PEPTİTLER

 

Ürün veya hizmetlerinizi anlatır mısınız?

 

Günümüzde hammaddeye erişim zorlaşıyor. Bu yüzden hammaddeleri en verimli şekilde kullanarak çoklu değerli ürünler elde etmeye odaklandık. 

 

Balık atıklarından kolajen peptitler, balık yağı, balık jelatini ve balık yemi üretiyor, yeni ürünler için Ar-Ge çalışmalarımızı sürdürüyoruz. 

 

Tavuk atıklarından da kolajen peptitler ürettik. Ar-Ge süreçlerini tamamladığımız 3 ürün ve yeşil teknolojik üretim yöntemimiz bulunuyor. 

 

Balık jelatini, balık yağı ve balık proteini için son aşama analizlerini yapıyoruz. Ürünlerimiz, yeşil teknolojik yöntemlerle üretilen ve çeşitli kolajen tipleri içeren, Türkiye’de ve dünya genelinde ilk ve tek ürünlerdir.

 

 

ÜRÜN TİPLERİ VE ÖZELLİKLERİ

 

l Collaxir yeşil teknolojik üretim metodu: Toksik çözücülerin, enerji, su vb. kullanımının minimize edildiği, sıfır atık prensibine uygun, çevre dostu bir yöntemdir. AB Yeşil Mutabakat şartlarına uygun, kısa sürede yüksek verimlilik ve saflıkta ürün elde edilmesini sağlıyor. 

 

l Collaxir kolajen peptitleri: 2000 daltondan düşük molekül ağırlığına sahip, yüzde 90’ın üzerinde protein saflığında, ağır metallerden arındırılmış, yüzde 100 suda çözünen, in vitro ortamda yüzde 90’ın üstünde biyoerişilebilirlik gösteren, kokusuz, helal ve Türk Gıda Kodeksi’ne uygun.  

 

l Balık kolajen peptitleri: Balık derisinden elde edilen bu ürün, Tip I, Tip VI, Tip X kolajen peptitleri içeriyor ve cilt, kemik, eklem başta olmak üzere genel vücut sağlığını destekliyor. 

 

l Deniz kolajen peptitleri: Balık atıklarından (kemik, kıkırdak, pul vb.) elde edilen bu ürün, Tip I, Tip II, Tip IV, Tip V, Tip X, Tip XI, Tip XVIII, Tip XXVII kolajen peptitleri içeriyor. 

 

Cilt, eklem, kemik, saç, kornea, bağırsak ve damar dahil genel vücut sağlığını destekliyor.

l   Tavuk kolajen peptitleri: Tavuk atıklarından elde edilen bu ürün, Tip II, Tip I, Tip IX kolajen peptitleri ve elastin içeriyor. Eklem ve kıkırdak onarımını, yenilenmesini destekliyor. 

 

 

150 FARKLI METOT 

 

Geleneksel yöntemlere göre avantajlarınız neler? Yapay zeka ya da makina öğrenmesi gibi ileri teknolojiler kullanıyor musunuz?

 

Kolajen peptitlerin üretiminde kullanılan geleneksel yöntemler yaklaşık 50-60 yıldır kullanılan yöntemler.

 

Yüksek enerji, su vb. tüketimi, toksik kimyasal kullanımı, uzun süren prosesler nedeniyle çevresel ve ekonomik açıdan sürdürülebilir değil. 

 

AB Yeşil Mutabakatı’nın 2050 yılına kadar karbon nötrlük hedefiyle geleneksel yöntemler yerini daha sürdürülebilir ve çevre dostu teknolojilere bırakmak zorunda. 

 

Biz Collaxir olarak, bu sorunları aşmak ve geleceğin çevre dostu üretim ihtiyaçlarına yanıt vermek için TÜBİTAK desteğiyle kapsamlı bir Ar-Ge çalışması yaptık.

 

10 farklı balık türünü inceledik, en uygun hammaddeleri belirledik, 150’ye yakın metot denemesiyle hedeflediğimiz yeşil üretim yöntemini geliştirdik. 

 

Organik çözücülerle yüksek ısı olmadan, enerji, su vb. kaynakların düşük kullanımıyla atıklardan çoklu değerli ürünler elde ediyoruz. 

 

Bu yöntemle çevresel etkileri minimize ediyoruz, operasyonel maliyetleri düşürerek ürün kalitesini artırıyoruz. 

 

Hammadde seçiminde de sürdürülebilirliğe ve sağlık etkilerine odaklandık. Balık; sığır, domuz gibi kaynakların taşıdığı hastalıkları, helal sorunları, yüksek karbon ayak izi gibi dezavantajlarını taşımıyor ve daha yüksek biyoyararlılığı sebebiyle avantajlı. 

 

Collaxir olarak, çevreye duyarlı, sağlık odaklı ürünlerle bu dönüşümün öncülerinden biri olmayı hedefliyoruz.

 

 

YOĞUN TALEP ALIYORUZ

 

Yurt dışından talep var mı?

 

Collaxir Biyoteknoloji ürünleri, kapsamlı Ar-Ge çalışmaları, ileri yeşil teknolojik üretim, yüksek kalite standartları, zengin kolajen tipleri, yüksek biyoerişilebilirlik ve helal uyumluluğu sayesinde uluslararası pazarlarda büyük ilgi görmeye başladı. Ürünlerimizi yeni tanıtmamıza rağmen yurt dışından yoğun talep alıyor ve işbirliği sözleşmeleri yapıyoruz. 

 

2025’te, formülize ettiğimiz hücre yenileyici besin desteklerini ürünleştirmeyi ve entegre üretim tesisimizi kurmayı hedefliyoruz.

 

Bu doğrultuda hedef sektörlerde global partnerlerle stratejik işbirlikleri ve yatırımcılarla görüşmelerimize devam ediyoruz. 

Öncelikli hedefimiz yurt içi pazar ve Kuzey Amerika, ardından Avrupa ve Uzak Doğu.

 

İthal etken maddelerin yerli üretimini hedefliyoruz 

 

Gelecekte farklı alanlarınız olacak mı?

 

Elbette, biyoteknoloji ve yeşil teknolojiyi, sürdürülebilir ve sağlıklı bir yaşamı destekleyecek bir araç olarak kullanıyoruz. 

 

Bu vizyonla gıda takviyesi, sağlık ve kozmetik sektörleri için biyoteknolojik formülasyonlar geliştirmenin yanı sıra, büyük oranda ithal edilen bu etken maddelerin yerli üretimini ülkemize kazandırmak hedeflerimiz arasında. 

 

Bu amaçla TÜBİTAK 1507 desteğiyle 1 yıldır titizlikle yürüttüğümüz projede, kendi ürettiğimiz ve global markaların kolajen peptitleri ile birlikte toplamda 41 etken maddeyi kapsayan Ar-Ge çalışmaları yapıyoruz. Hedefimiz, genel vücut sağlığını destekleyecek, hücre yenilenmesini sinerji odaklı sağlayacak formülasyonlar geliştirmek. 

 

Orta vadede ise ilaç, medikal ve sağlık alanlarında kullanılmak üzere, spesifik peptitleri yüksek saflıkta izole ederek, çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılacak öncü ürünler üretmeyi planlıyoruz.

 

Küresel pazara stratejik kapı

 

Teknopark İstanbul’da yer almak hangi faydaları sağlıyor?

 

Teknopark İstanbul, yenilikçi fikirlerin hızla hayata geçirilebileceği, dinamik bir Ar-Ge ekosistemi. Burada, yatırımcılarla daha yakın ilişkiler kurarak potansiyel işbirlikleri için fırsatlar yakalayabiliyoruz. 

 

Ayrıca, Teknopark İstanbul’un sağladığı altyapı, proje ve patent destek hizmetleri, güçlü uluslararası bağlantıları da bizim için büyük bir avantaj. Özellikle yurt dışındaki inovasyon merkezleriyle olan işbirlikleri, küresel pazarlara açılmamız için stratejik bir kapı aralıyor.

 

Kolajen peptitlerin faydaları

 

Cilde güç ve esneklik kazandırır.

Kırışıklıklara iyi gelir.

Kemiklerde kırılganlığı azaltır.

Yara iyileşmesinin doğal sürecinde rol alır.

Kan damarları ve lenf düğümleri oluşturmayı destekler.

Ölü cilt hücrelerinin yenilenmesine yardımcı olur.

Kalp hastalıkları riskini azaltmaya yardımcı olur.

Kemik kaybını önleyip, kas kütlesini artırır.

Saç derisini ve saçları güçlendirir.

Kanın pıhtılaşmasına yardımcı olur.

Bağışıklık sistemini destekler.

Eklem ağrılarını hafifletir.

10 Ekim 2024 Perşembe