Bahşişi kartla ödeme kayıt dışını önler

Restoran ve kafelerde herhangi bir isim altında ücret alınması halinde bunun tarife ve fiyat listesinde gösterilmesi gerekiyor. Sektör temsilcileri ise dünyada birçok örneği olan kredi kartıyla bahşiş sistemine geçildiğinde servis ücretinin ve kayıt dışılığın ortadan kalkacağını söylüyor.

Giriş: 29.04.2024 - 09:13
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35



 

HABER: MESUDE DEMİRHAN

 

Türkiye’de restoran ve kafelerdeki servis ücreti ülke geneline yayılmasa da bazı işletmelerde yüzde 10-13 arasında değişiyor. Ticaret Bakanlığı, restoran ve kafelerde servis veya herhangi bir isim altında ücret alınması halinde bunun tarife ve fiyat listesinde yer alması gerektiğini, aksi takdirde işletmelere cezai yaptırım uygulandığını açıkladı. 

 

FİYAT LİSTESİNDE YAZILMALI

 

Ticaret Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Resmi Gazete’de yayımlanan Fiyat Etiketi Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile lokanta, restoran, kafe, pastane ve benzeri yiyecek ve içecek hizmeti sunulan işletmelerde, tarife ve fiyat listelerinin işyerinin giriş kapısının önüne ve hizmet sunulan masaların üstüne tüketiciler tarafından kolaylıkla görülebilir ve okunabilir şekilde asılması, takılması veya konulmasının zorunlu hale getirildiği hatırlatıldı. Açıklamada, aynı yönetmelikte tarife ve fiyat listesinde gösterilen fiyatların dışında, servis veya herhangi bir isim altında başka bir ücret alınması halinde, bunun tarife ve fiyat listesinde gösterilmesi gerektiğinin de düzenlendiği bildirildi. 

 

Söz konusu düzenlemelere ilişkin uygulamada ortaya çıkabilecek muhtelif hususları içerir bilgilendirme yazılarının, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu’na sektörde faaliyet gösteren satıcı ve sağlayıcılara duyurulması için iletildiği belirtilen açıklamada, ticaret il müdürlüklerine de denetimleri bu hususlarda yoğunlaştırmaları talimatı verildiği kaydedildi.

 

ÇALIŞANIN DA YARARINA

 

Konuyla ilgili İstanbul Ticaret’e konuşan Turizm Restoran Yatırımcıları ve Gastronomi İşletmeleri Derneği (TURYİD) Başkanı Kaya Demirer, servis ücretinin bahşişten farklı bir yönü olduğunu belirterek, bunu Türkiye genelinde çok az sayıda işletmenin uyguladığını söyledi. Demirer, servis ücretinin işletmenin niteliğine göre yüzde 8’den başlayıp, yüzde 15’lere kadar çıkabildiğini belirterek, şu bilgileri verdi: “Genellikle bu oran yüzde 10-13 olarak uygulanıyor. Bu bir zorunluluk teşkil ettiği zaman vergiye tabi oluyor. Aslında çalışanlar açısından çok da tasvip edilen bir yöntem değil. Uzun zamandır Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan bahşişin kredi kartıyla çok cüzi bir vergi karşılığında ödenmesi yönünde bir talebimiz var. Kredi kartıyla bahşiş uygulaması Türkiye genelinde çok az. Hâlâ nakit dönen bir sistem var. Oysa kredi kartıyla bunu tabana yaymak mümkün. Eğer işletme zorunlu olan servis ücretini uyguluyorsa kapıdaki menünün altında ‘bu işletmede servis ücreti uygulanır’ ibaresi olmalı ve oranı da belirtilmeli. Aynı şekilde ‘Kuver ücreti uygulanır. Kuver ücreti kişi başı şu kadar’ diye yazmalı.”

 

DAHA FAZLA BAHŞİŞ

 

Demirer, dünyadaki örneklere bakıldığında kredi kartıyla bahşiş ödemede verilen oranın daha yüksek olduğunu belirterek, şunları kaydetti: “Bugün yüksek gelen hesabın yüzde 10’u nakit olarak cebinizde bulunmuyor. Bunun için de enflasyonist ortamda hesaplar yükseldikçe restoran ve kafelerde çalışanların nakit bahşiş alma oranları azalıyor. Sektör çok ciddi bir insan kaynağı sıkıntısıyla karşı karşıya. Çünkü yaptığı işe karşılık aldığı paranın yeterli olmadığını ifade eden bir çalışan kesim var.” 

 

AVRUPA VE ABD DE UYGULUYOR 

 

Kredi kartıyla bahşiş uygulamasını devletin dijital bir sistemden çok kolay kontrol edebileceğine dikkat çeken Demirer, “Burada önemli olan kayıt dışı olan bahşiş ekonomisini kayıt altına almak. Kazanım bu. Dünya bunu yapıyor. Avrupa’da, Amerika’da, Rusya’da, gastronomi turizminde ilerleyen bütün ülkelerde örnekleri var. Uygulama gastronomiye de katkı sağlıyor. Ayrıca çalışanın niteliğini ve kalitesini yükseltebilecek bir potansiyele sahip” dedi.

 

834 BİN LİRA CEZA UYGULANDI

 

Ticaret Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, mart ayında İstanbul İl Ticaret Müdürlüğü tarafından bir kafe zincirine ait işyerinde yapılan denetimde, fiyat listesinde bazı ürünlere ait fiyat bilgisinin bulunmadığı ve servis ücreti alındığına dair bilginin bulunmamasına rağmen servis ücreti alındığının tespit edildiği bildirildi. Söz konusu işletmeye 384 ürün için toplamda 834 bin 48 lira idari para cezası uygulandığı bilgisi verildi. Açıklamada, fiyat etiketi, tarife ve fiyat listelerine ilişkin yaygın ve yoğun denetimlerin 2024 yılında da devam edeceği, tespit edilen her bir aykırılık için 2 bin 172 lira idari para cezası uygulanacağı belirtildi.