tatil-sepeti
tatil-sepeti

Bahçe işleri Kobi’ye emanet

Giriş: 23.01.2017 - 00:00
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

HABER: AYŞE BAŞAK

Küçük bahçe işlerinde elektrikli el aletlerinin kullanılması büyük rahatlık. Örneğin testerenin elektrikli olması çok daha az yorulmanızı, çok daha kısa zamanda işi halletmenizi sağlar. Peki, elektrikli veya mazotlu aletler kullanmak yerine işleri bir robota bıraksak nasıl olur?

ÜÇ FARKLI ALET

Kobi, tüm yıl boyunca hizmet etmek, bahçe işlerini görmek üzere tasarlanmış bir robot. Kışın kar küreyen, sonbaharda yaprakları süpüren robot Kobi, uzayan çimleri de biçiyor. Bu işleri yapabilmek için üç farklı alet kullanıyor. Gövdesi sabit olduğu halde arka kısmına takılan eklentilerle farklı işleri görüyor. Çim biçmek, kar küremek ve yaprak süpürmek için farklı arkalıklar var.

MALİYETİ DÜŞÜRÜYOR

Kendi kendine çim biçen ya da kar küreyen robotlar piyasada mevcut olduğu halde Kobi bu işlerin bir cihazda toplanmasını sağlıyor. Bu da hem müşteri açısından maliyeti düşürüyor hem de garaj, kömürlük, depo benzeri bu gibi aletlerin konulduğu yerlerde daha az yer kaplamayı sağlıyor. Tamamen kendi kendine çalışan Kobi’ye müdahale etmek gerekmiyor. Saatte üç kilometre bir hızla çim biçiyor. Bahçenizin neresinde olduğunu, nereyi biçip nereyi biçmediğini GPS, kameralar ve sensörler aracılığı ile ölçerek, kendi kendine işi hallediyor.

İKİ SAATTE ŞARJ

Kobi, internet aracılığı ile aldığı bilgileri kullanarak hava durumuna göre de hareketlerini ayarlıyor. Bahçenizi tanıyor, biliyor. Ona biçtiği çimleri veya kürediği karları, yaprakları nerede toplaması gerektiğini bir kere göstermeniz yeterli. Bahçede fazladan bir cisim olduğunda, önüne bir engel çıktığında bunu algılayıp, ona göre hareket ediyor. Kobi, lityum pilleri zayıfladığında kendini şarj ediyor. İki ile dört saat içinde şarj oluyor.

HIRSIZLIĞA KARŞI DA DONANIMLI

Kobi’yi kumanda edebilmeniz için bir cep telefonu aplikasyonu kullanıyorsunuz. Robot çalınma ihtimaline karşı da hırsızlık önleyici mekanizmalarla donatılmış. Şu anda internet üzerinden 4 bin dolar ödeyerek erken sipariş verilebilen ürünün bu yıl ABD’depiyasaya çıkması bekleniyor.

SUDAKİ AĞIR METALLER KAHVE İLE TEMİZLENECEK

Çekilmiş kahvenin suyun içindeki zararlı ağır metalleri ayırmak için kullanılabileceği zaten bilim dünyasının malumuydu. Fakat bir suyun tam olarak temizlenmesi için bu kahve partiküllerinin de sudan çıkarılması gerekiyordu.

Bir grup İtalyan bilim insanı ise suyun kahveden arındırılması aşamasını gereksiz kılacak bir buluş ile ortaya çıktı. Kahve emdirilmiş bir köpük! Yüzde 60 kahve, yüzde 40 silikon elastomer olan köpük ile suda bulunan ağır metallerin yüzde 99’u 30 saat içinde temizleniyor.

Kahve telvesi; karbon yakalayıcı, yol yapımında kullanılabilir, biyoyakıt, gaz filtresi veya kullanışlı bir süksinik asit özelliklerine sahip olmasına rağmen halen sıradan çöp muamelesi görerek atılıyor.