Çarşamba, 04 Aralık, 2024
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin, İpek Yolu coğrafyasının önde gelen ülkelerinden biri olduğunu söyleyerek, “Modern İpek Yolu girişimine Türkiye olarak çok güçlü bir destek veriyoruz. Marmaray, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Avrasya Tüneli, 3. Havalimanı ve 1915 Çanakkale Köprüsü bu projenin ilk etaptaki tamamlayıcı halkalarıdır” dedi.
Dünyanın en büyük ulaşım projesi olarak nitelendirilen, Asya, Afrika ve Avrupa’yı birbirine bağlamayı hedefleyen Çin’in ‘Tek Kuşak-Tek Yol’, diğer bir adıyla modern İpekyolu Projesi için 14-15 Mayıs tarihlerinde Pekin’de düzenlenen Uluslararası İşbirliği İçin Kuşak ve Yol Forumu’na katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kuşak ve Yol Projesi ile Türkiye’nin stratejik konumu öne çıkacak. Biz kara, deniz ve havayolu projeleriyle dünya ticaretinin orta koridoru diye adlandırılan bu yolda hızla ilerliyoruz. Yatırımlarımız bu projeyle daha da güçlenecek” diye konuştu.
VAZGEÇİLMEZ ORTAK
68 ülkeyi kapsayan bu projenin rekabetten ziyade işbirliğini elzem kıldığını dile getiren Erdoğan, şöyle devam etti: “Modern İpek Yolu girişimine Türkiye olarak çok güçlü bir destek veriyoruz. Marmaray, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Avrasya Tüneli, 3. Havalimanı ve 1915 Çanakkale Köprüsü bu projenin ilk etaptaki tamamlayıcı halkalarıdır. Çin ile Avrupa arasında ilave bir bağlantı koridoru açan Trans-Hazar-Orta Koridor Projesi’ni de hayata geçirmeyi hedefliyoruz. Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi’nin 2017 yılı ortasında faaliyete geçmesiyle orta koridorun önemli ayağını tamamlamış olacağız. Türkiye’nin gerçek bir kavşak noktası olduğu bu vesileyle bir kez daha tescil edilecek. Türkiye, Kuşak ve Yol Projesi olarak jeostratejik bakımdan ulaşım ve irtibat ağlarını önemseyen ülkeler için vazgeçilmez bir ortaktır.”
REFAH İÇİN İŞBİRLİĞİ
28 ülkenin devlet ve hükümet başkanları, 250’den fazla bakan, BM Genel Sekreteri, Dünya Bankası ve IMF başkanlarının da katıldığı ‘Kuşak ve Yol: Ortak Refah İçin İşbirliği’ temasıyla düzenlenen forumda, altyapı, ulaştırma, ekonomik işbirliği, ticaret, sanayi yatırımları, enerji ve enerji kaynakları, finansal destek, halklar arası temaslar, çevrenin korunması ve denizcilikte işbirliği konuları ele alındı.
İKİLİ ANLAŞMALAR İMZALANDI
İki ülke arasında ‘Suçluların Karşılıklı İadesi Anlaşması’, ‘Uluslararası Karayolları Taşımacılık Anlaşması’ ve ‘Çin Halk Cumhuriyeti İle Karşılıklı Kültür Merkezlerinin Kurulmasına İlişkin Anlaşma’ imzalandı.
2018 TÜRKİYE-ÇİN YILI
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Pekin ziyaretinde Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ile yaptığı görüşmede ağırlıklı olarak ekonomik ilişkiler ele alındı. Görüşmede, Türkiye’de üçüncü nükleer santralin yapımı konusu da değerlendirilerek, müzakere sürecinin hızlandırılmasında mutabık kalındı.
2018 yılının ‘Türkiye-Çin Yılı’ ilan edilmesi de gündeme geldi. Daha önce kurulan e-ticaret platformunun başarılı bir şekilde büyüdüğünün altı çizilen görüşmede, liman işletmeciliği ve gemi yapımı konularında işbirliğinin artırılması gerektiği ifade edildi. İthalat-ihracat dengesi, yatırım ve bankacılık konularının da ele alındığı görüşmede, bu alanlarda daha fazla işbirliği yapılması gerektiği vurgulandı.
24 Mayıs 2017 Çarşamba
04 Aralık 2024 Çarşamba
04 Aralık 2024 Çarşamba
04 Aralık 2024 Çarşamba
04 Aralık 2024 Çarşamba
04 Aralık 2024 Çarşamba