tatil-sepeti

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü bilim insanları, önemli bir buluşa imza attı ve insan sindirim sisteminin doğal florasını korumaya yardımcı olacak yeni bir yol geliştirdi. Araştırmacılar, bağırsak florasını antibiyotiklerden korumak için modifiye edilmiş bakterileri kullanacaklar. Antibiyotikler, hayat kurtaran ilaçlar, ancak mecburi durumlarda yoğun kullanıma bağlı olarak, ayrıca ezbere ve hatalı kullanıldıklarında bağırsaklarımızda yaşayan faydalı bakterilere zarar verebiliyorlar.

BAĞIŞIKLIK ZAYIFLIYOR

Son 20 yılda yapılan bilimsel araştırmalar, insan bağırsağındaki bakterilerin sadece sindirim sürecinde değil, aynı zamanda bağışıklık ve sinir sistemlerinde de önemli roller üstlendiğini ortaya koyuyor. Antibiyotik tedavisini takiben kimi hastalarda bağışıklık sisteminin zayıflamasına bağlı olarak çeşitli fırsatçı enfeksiyonların gelişme riskinin ortaya çıktığı artık bilinen bir gerçek. Doktorlar bu yüzden antibiyotik alan insanlara bir süredir probiyotikler reçete ediyor ya da probiyotik gıdalar tüketmelerini öneriyorlar. Bu probiyotikler genellikle antibiyotiklere karşı hassas oluyor ve çoğunlukla bağırsakta bulunan doğal mikrobiyotayı tam olarak kopyalamıyorlar.

MODİFİYE BAKTERİLER

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü araştırmacılarından Cubillos-Ruiz, “Standart probiyotikler, bağırsak bakterilerimizin sahip olduğu çeşitlilikle karşılaştırılamaz. Hayatınız boyunca beslediğiniz bakterilerle aynı işlevleri yerine getiremezler” diyor. Tüm bu riskleri azaltmak amacıyla Massachusetts Teknoloji Enstitüsü araştırmacıları, insan sindirim sisteminin doğal florasını korumaya yardımcı olacak yeni bir yol geliştirdi. Florayı antibiyotiklerden korumak için modifiye edilmiş bakterileri kullanacaklar. İnsan tüketimi için güvenli olan bir bakteri türünü seçen bilim insanları, bu bakteriyi modifiye ederek beta-laktam adı verilen antibiyotik sınıfını parçalayan bir enzimi güvenli şekilde üretecek şekilde yeniden tasarladılar.

25 Nisan 2022 Pazartesi

Etiketler : Teknoloji